Το 2010 απονεμήθηκε στην πίστα βραβείο για την καλύτερη διοργάνωση αγώνα MotoGP της χρονιάς.

Η Aragon στο μικροσκόπιο

Ο 14ος γύρος του παγκόσμιου πρωταθλήματος MotoGP θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην πίστα της Aragon.

Η πίστα της Aragon φτιάχτηκε το 2009 και την επόμενη χρονιά φιλοξένησε αγώνα MotoGP, για να γίνει έτσι η έκτη πίστα της Ισπανίας, μετά τις Jerez, Catalunya, Jarama, Montjuich και Valencia, που χρησιμοποιείται για αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η συγκεκριμένη χώρα έχει πάθος για τα μηχανοκίνητα σπορ και είναι πατρίδα πολλών σημαντικών αναβατών όπως οι Angel Nieto, Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo και Marc Marquez.

Στην πόλη του Alcaniz, όπου βρίσκεται η πίστα, διοργανώνονταν αγώνες σε δημόσιους δρόμους από το 1963 έως το 2003, αλλά για λόγους ασφαλείας προτάθηκε η δημιουργία μιας πίστας αγώνων. Έτσι φτιάχτηκε ένας μοντέρνος και άρτια εξοπλισμένος πολυχώρος για μηχανοκίνητα σπορ. Το συνολικό μήκος της πίστας είναι 5,1 χιλιόμετρα με το πλάτος της να είναι 15 μέτρα και το μήκος της μεγαλύτερης ευθείας 968 μέτρα. Έχει 10 αριστερές και 7 δεξιές στροφές, ενώ οι αναβάτες των MotoGP καλούνται να συμπληρώσουν 23 γύρους καλύπτοντας συνολική απόσταση 116,8 χιλιομέτρων.

Το 2015 ήταν η χρονιά των ρεκόρ, αφού ο Marc Marquez πέτυχε ρεκόρ ταχύτερου γύρου με χρόνο 1`46.635, ενώ την ίδια χρονιά ο Jorge Lorenzo σημείωσε ρεκόρ πίστας με χρόνο 1`48.120. Πέρυσι, οι δύο Ισπανοί πρωταγωνίστησαν, με τον Marquez να παίρνει τη νίκη, τον Lorenzo να τερματίζει πίσω του και το βάθρο να συμπληρώνει ο Valentino Rossi, η συμμετοχή του οποίου στον φετινό αγώνα είναι ακόμη στον αέρα.