To Dakar κλείνει τα 40

Λίγες εβδομάδες έμειναν μέχρι την εκκίνηση του φετινού rally Dakar, το οποίο γιορτάζει τα 40 του χρόνια.

Στις 6 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει το 40ο Dakar από τη Lima του Peru και οι αγωνιζόμενοι καλούνται να καλύψουν 4.500 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών. Ο συνολικός αριθμός των συμμετοχών αγγίζει τις 337 και περιλαμβάνει αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και φορτηγά, όμως η μαγεία του αγώνα είναι ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι θα καταφέρουν να τερματίσουν. Πρόκειται για έναν από τους πιο σκληρούς αγώνες, που φτάνει ανθρώπους και μηχανές στα όριά τους.

Ο αγωνιστικός διευθυντής του Dakar και πρώην αγωνιζόμενος, Marc Coma, ανέφερε πως ο αγώνας περιλαμβάνει κάθε είδους άμμο στο Περού. Οι συμμετέχοντες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακραίες καιρικές συνθήκες και υψόμετρο, ενώ ο Coma έχει σχεδιάσει τον αγώνα έτσι ώστε η δυσκολία του να κλιμακώνεται, με αποκορύφωμα τις καθοριστικές ειδικές της Αργεντινής, που θεωρούνται πολύ δύσκολες για τους αναβάτες μοτοσυκλετών.

Στην κατηγορία των μοτοσυκλετών η ΚΤΜ συνεχίζει να επικρατεί και μετά την εποχή των Despres – Coma, αφού οι Toby Price και Sam Sunderland πήραν τις νίκες για χάρη της τα τελευταία χρόνια. Για το 2017 η KTM θα έχει στη διάθεσή της τους Matthias Walkner, Sam Sunderland και Antoine Meo, οι οποίοι θα πρέπει να ανταγωνιστούν τους Paulo Gonçalves και Joan Barreda της Honda. Η Yamaha θα έχει στη διάθεσή της μια νέα γενιά αναβατών με τους Adrian van Beveren, Franco Caimi και Xavier de Soultrait, να αγωνίζονται με τα χρώματά της. 

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην κατηγορία μοτοσυκλετών Malle Moto, οι αναβάτες της οποίας δεν θα έχουν την υποστήριξη κάποιας ομάδας, αποτείνοντας έτσι φόρο τιμής στους αγωνιζόμενους των πρώτων Dakar. Σε αυτή την κατηγορία θα έχουμε φέτος 28 συμμετοχές, μεταξύ των οποίων θα είναι οι Olivier Pain, Jürgen Van den Goorgbergh και Lyndon Poskitt.