"Το ρίσκο είναι από τα πράγματα που δεν αντιλαμβάνεται κάποιος μέχρι να είναι πολύ αργά"

5% μεγαλύτερη πιθανότητα θανατηφόρου ατυχήματος με πανσέληνο

Αποτελέσματα έρευνας που έγινε στην Αγγλία σε διάστημα 40 ετών δείχνουν ότι ο κίνδυνος ενός θανατηφόρου ατυχήματος με μοτοσυκλέτα είναι μεγαλύτερος όταν έχει πανσέληνο.

Από την αρχή του 1975 έως το τέλος του 2014 υπήρξαν 494 πανσέληνοι και σημειώθηκαν στην Αγγλία 4.494 θανατηφόρα ατυχήματα από αργά το απόγευμα έως το επόμενο πρωί μέσα σε αυτό το διάστημα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κατά μέσο όρο 9.1 ατυχήματα σημειώθηκαν σε νύχτα με πανσέληνο, ενώ 8.1, όταν το φεγγάρι δεν ήταν «γεμάτο». Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει 5% μεγαλύτερη πιθανότητα ατυχήματος όταν έχει πανσέληνο. Στη διεξαγωγή των αποτελεσμάτων δεν έχει ληφθεί υπόψη η εποχή του χρόνου, ο κυβισμός της μοτοσυκλέτας, η ηλικία του αναβάτη ή αν φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό.

Ο Donald Redelmeier έγραψε σε Βρετανικό ιατρικό περιοδικό: «Η έρευνά μας δείχνει ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή όταν οδηγείτε μοτοσυκλέτα με πανσέληνο. Μια τυπική μετακίνηση για έναν αναβάτη είναι πιο επικίνδυνη από αυτή ενός μεθυσμένου οδηγού αυτοκινήτου που κάνει χωρίς ζώνη την ίδια απόσταση. Το ρίσκο είναι από τα πράγματα που δεν αντιλαμβάνεται κάποιος μέχρι να είναι πολύ αργά, για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε την επιστήμη.»