Τι είναι καλό να "θυμηθεί" ένας αναβάτης, πριν ξεκινήσει πάλι την συστηματική οδήγηση;

5 ικανότητες για ακόνισμα πριν ξεκινήσετε τις βόλτες

Ο καιρός ολοένα και βελτιώνεται και οι βόλτες με την μοτοσυκλέτα γίνονται πιο εύκολες. Διαβάστε 5 ικανότητες που κάθε αναβάτης πρέπει να «ακονίσει», πριν «την αρχή της σεζόν».

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, οι περισσότεροι αναβάτες μειώνουν τις εξορμήσεις τους με την μοτοσυκλέτα, ενώ αρκετοί σταματούν την δίκυκλη δράση… μέχρι να μπει η άνοιξη! Τώρα λοιπόν που ο καιρός σταδιακά φτιάχνει και όλες οι συνθήκες γίνονται πιο κατάλληλες για βόλτες, ας θυμηθούμε 5 στοιχεία της οδήγησης, που πρέπει να «ακονίζει» κανείς, πριν ξεκινήσει τις συστηματικές εξορμήσεις.
  1. Ξαναδιάβασε τους αγαπημένους σου δρόμους: Μια διαδρομή που έκανες μέχρι πέρσι το φθινόπωρο μπορεί να έχει αλλάξει τελείως μέχρι τώρα, για πολλούς λόγους: Επισκευές του δρόμου, καιρικά φαινόμενα, αλλαγή της διαδρομής και τόσα άλλα.  Πριν λοιπόν οδηγήσεις πάλι στους ρυθμούς που είχες συνηθίσει σε μια διαδρομή που την γνώριζες, κάνε την τουλάχιστον ένα «αναγνωριστικό» πέρασμα, για να διαπιστώσεις αν υπάρχει οποιασδήποτε μορφής «έκπληξη».
  2. Εξάσκησε ξανά το βλέμμα σου: Στην θερινή περίοδο, οι αναβάτες είναι ενεργοί και, συνεπώς, έχουν οξυμένο το βλέμμα, την όραση και την προσοχή τους. Όταν λοιπόν, με τις χειμερινές συνθήκες, οι ρυθμοί χαλαρώνουν, έτσι χαλαρώνει και η ενεργητικότητα της αντίληψής μας. Για αυτό, ίσως να μας φανεί ότι πηγαίνουμε πιο γρήγορα από ότι νομίζουμε, μετά από μακρά περίοδο αναμονής. Καλό είναι λοιπόν, ένας αναβάτης να ξεκινήσει ήπια την οδήγησή του, προκειμένου να «τεντώσει» σταδιακά τα μάτια του.
  3. Θυμήσου να φρενάρεις έντονα: Το φρενάρισμα είναι μια ικανότητα που μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, κυριολεκτικά. Πριν λοιπόν αυξήσεις τους ρυθμούς σου, κάνε μια προπόνηση στο έντονο φρενάρισμα, για να νιώσεις ξανά την αίσθηση, την ισχύ και την λειτουργία των φρένων της μοτοσυκλέτας. Φυσικά, αν η μοτό έχει μείνει ακίνητη για πολύ καιρό, μια εξέταση ή και ένα service, αν αυτό χρειάζεται, είναι απαραίτητα στο σύστημα των φρένων, το οποίο πάντα πρέπει να λειτουργεί αψεγάδιστα.
  4. Χαλαρά στις στροφές, στην αρχή: Μπορεί το καλοκαίρι να ήσουν ταχύτατος στον αγαπημένο σου δρόμο, ωστόσο μετά από λίγο καιρό αδράνειας το να κυνηγήσει κανείς τον ίδιο ρυθμό, δεν συνίσταται. Με απλά λόγια, ένας αναβάτης πρέπει «να βρει τα πατήματά του» πριν αποπειραθεί να ευχαριστηθεί σπορ οδήγηση. Σκεφτείτε ότι επιστρέφετε στις «καλές συνήθειες» και πρέπει να το κάνετε σωστά.
  5. Προσοχή στις επιτόπιες μανούβρες: Αν κατά την διάρκεια του χειμώνα, είχατε συνηθίσει να μετακινείστε με αυτοκίνητο ή ένα μικρότερο δίκυκλο από την βασική σας μοτοσυκλέτα, είναι καλή πρακτική να θυμηθείτε πόσο «ευέλικτη» είναι στις επιτόπιες μανούβρες, με σταδιακή εξάσκηση. Δεν θα ήταν ότι καλύτερο, να έχετε μια χαζοπτώση επειδή έχετε συνηθίσει να οδηγείτε ένα scooter ή ένα παπί, και τώρα ξανακάνετε την μετάβαση σε μοτοσυκλέτα…