net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Μια μοτοσικλέτα MotoGP για το δρόμο. Καλά διαβάστε. Για νόμιμη κυκλοφορία ΚΑΙ στο δρόμο. Για λίγους -πολύ λίγους- και εκλεκτούς. Ιδού, το Honda RC213V-S!

Στη βασική του έκδοση, δίχως το sports kit, το νούμερο της ισχύος δεν εντυπωσιάζει, όμως όλα τα υπόλοιπα είναι όσο κοντύτερα σε μοτοσικλέτα MotoGP.

Η τιμή της βασικής έκδοσης του RC213V-S είναι 188.000 ευρώ στη Γερμανία, με μικρές αυξομειώσεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Το γραφείο εργασίας του τυχερού μελλοντικού ιδιοκτήτη του RC213V-S. TFT έγχρωμη οθόνη, για πρώτη φορά σε μοτοσικλέτα της Honda.

Οφθαλμόλουτρο. Ότι καλύτερο και πιο εξωτικό μπορούν να αγοράσουν τα ευρώ σας, σε μια blue-printed μοτοσικλέτα.

Στο φέρινγκ βρίσκουμε Carbon Fiber Reinforced Plastics (CFRP), δηλαδή ελαφριά πλαστικά ενισχυμένα με ανθρακόνημα.

Η απόδοση του V4 των 1.000 κ.εκ. φτάνει τους 159 Hp / 11.000 σαλ., ΧΩΡΙΣ το αγωνιστικό κιτ, που ανεβάζει τη δύναμη στους 215 hp. / 13.000 σαλ.

Κάστερ και γεωμετρία πλαισίου είναι μεταβλητές, για να φέρει ο κάθε αναβάτης / αγωνιζόμενος τη μοτοσικλέτα στα μέτρα του.

Μπροστά βρίσκουμε ένα ανάποδο πιρούνι Ohlins TTX25, οι ζάντες είναι μαγνησίου της Marchesini, ενώ τρόμπα φρένου και δαγκάνες είναι ίδια με το RC213V!

Το RC213V-S πίσω φοράει ένα λαχταριστό αμορτισέρ Ohlins TTX36.

Το RC213V-S έρχεται με σύστημα Honda Smart Key, με τη συσκευή που κουβαλάει ο αναβάτης να αποτελείται από CFRP (Carbon Fiber Reinforced Plastic).

Honda RC213V-S. Τιμή και λεπτομέρειες

Η Honda παρουσίασε επίσημα την τελική μορφή του RC213V-S, μιας εξωτικής πανάκριβης υπέρ-μοτοσικλέτας για λίγους. Μια πραγματική ρέπλικα MotoGP, που μπορεί να κυκλοφορήσει νόμιμα και στο δρόμο!

 
Το RC213V-S εξελίχθηκε από τη Honda, ώστε όλοι όσοι μπορούν να αντέξουν την εξωπραγματική τιμή της μοτοσικλέτας, να έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν μια μοτοσικλέτα MotoGP στους δημόσιους δρόμους. Ποια είναι η τιμή για την οποία μιλάμε; Κρατηθείτε! 

Στην Ευρώπη, και δη στη Γερμανία (οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με τη χώρα) εκατόν ογδόντα οκτώ χιλιάδες ευρώ μαζί με τους φόρους (ναι, καλά διαβάσατε, 188.000 ευρώ) για τη βασική έκδοση της μοτοσικλέτας, με απόδοση από τον compact διαστάσεων V4 των 1.000 κ.εκ., τους 159 Hp / 11.000 σαλ., ΧΩΡΙΣ το αγωνιστικό κιτ που ανεβάζει τη δύναμη στους 215 hp. / 13.000 σαλ. Και ποια είναι η τιμή του κιτ; 'Αγνωστο ακόμα, καθώς η Honda δεν την αναφέρει.

Όσοι ενδιαφέρονται για την αγορά της RC213V-S θα πρέπει να απευθυνθούν ΕΔΩ στο site παραγγελιών της μοτοσικλέτας, από τις 13 Ιουλίου και μετά. Όταν το τσεκάραμε πάντως εμείς, δεν λειτουργούσε, πιθανώς λόγω υπερβολικής προσέλευσης. 

Ας δούμε λίγο τις διαφορές του RC213V-S σε σχέση με την αγωνιστική RC213V. Για οφέλη στη συντήρηση η μοτοσικλέτα παραγωγής δεν έχει ούτε πνευματικές βαλβίδες, ούτε seamless κιβώτιο, ενώ για να μπορεί να κυκλοφορήσει στο δρόμο (πάντα ΜΟΝΟ για ένα άτομο), έχει τις ακόλουθες αλλαγές.
  • Προβολέα.
  • Πίσω φως.
  • Βάση πινακίδας με φως.
  • Φλας.
  • Καθρέπτες.
  • Κόρνα.
  • Honda Smart Key.
  • Μίζα.
  • Πλαϊνό σταντ.
  • Μεγαλύτερη γωνία στροφής.
  • Ελαστικά Bridgestone RS10.
  • Δίσκοι από ατσάλι στα φρένα.
  • Τακάκια της Brembo.
Εξετάζοντας τα τεχνικά στοιχεία που δίνει η Honda, θα θέλαμε να σταθούμε σε 2 σημαντικά κατά τη γνώμη μας στοιχεία, σε βάρος και δύναμη δηλαδή.

Πρώτα από όλα, στο στεγνό βάρος των 170 κιλών, το οποίο πέφτει στα 160 με την προσθήκη του αγωνιστικού κιτ. Θυμίζουμε πως το MotoGP RS213V πρέπει να ζυγίζει 158 κιλά μετά τον αγώνα, οπότε σε αυτό τον τομέα καλά δείχνει να τα έχει καταφέρει η Honda.

Στη δύναμη τώρα, οι 159 Hp χωρίς το κιτ είναι ιδιαίτερα ασθενική για μια μοτοσικλέτα Superbike, πόσο μάλλον για μια ρέπλικα MotoGP. Το γεγονός αυτό ενοχλεί ακόμα περισσότερο όταν σκεφτεί κανείς πως όλες πλέον οι Superbike μοτοσικλέτες του 2015 έχουν θέσει... πλαφόν τους 200 hp, και μάλιστα με τιμές που σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται στις 20 και όχι στις 188 χιλιάδες ευρώ!

Ας δούμε λίγο την καρδιά του κτήνους
Για ροπή η Honda αναφέρει τα 10,2 Kgm / 10.500 σαλ. για τη βασική έκδοση, ροπή που αυξάνεται στα 12,1 Kgm / 10.500 σαλ. Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 16,3 λίτρα, αντίθετα με το MotoGP RC213V που έχει 20, ενώ ο συμπλέκτης είναι ξερός, πολύδισκος, και το κιβώτιο 6τάχυτο, τύπου κασέτας, ο συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση, με το κιτ να περιλαμβάνει και την αλλαγή της τελικής μετάδοσης. Ο κινητήρας διαθέτει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες για μείωση τριβών, καλύτερη θερμοδυναμική απόδοση, και μέγιστη απόδοση, τεχνολογίες όπως η κίνηση των εκκεντροφόρων με γρανάζια, τα 2 μπεκ ψεκασμού ανά κύλινδρο, οι βαλβίδες αλλά και οι μπιέλες τιτανίου, η τοποθέτηση της αντλίας νερού στην κεφαλή(!) για επίτευξη μέγιστων κλίσεων στις στροφές, το σύστημα μεταβλητού όγκου στην εξάτμιση, κ.α. Σημειώστε πως το RC213V-S είναι blue-printed, με όλη τη συναρμολόγηση να γίνεται στο χέρι, με τις ιδανικές ροπές σύσφιξης, τις ιδανικές ανοχές, κλπ. 

Ηλεκτρονικά βοηθήματα
Ride by Wire είναι το σύστημα στο γκάζι, με τη Honda να το αποκαλεί Throttle by Wire, ενώ ο κινητήρας διαθέτει τρεις χάρτες απόδοσης (Level 1,2,3), ενώ ο κάθε χάρτης μπορεί να ρυθμιστεί ξεχωριστά. Το Traction Control της Honda ονομάζεται Honda Selectable Torque Control (HSTC), ενώ διαθέτει 9 επίπεδα και δυνατότητα απενεργοποίησης, με τη μοτοσικλέτα να διαθέτει μονάδα IMU (Inertia Measurment Unit) που συλλέγει δεδομένα από τους αισθητήρες της μοτοσικλέτας, ελέγχοντας όλη την κινητική δυναμική του RC213V-S. Ρυθμιζόμενο σε 4 επίπεδα είναι το φρένο του κινητήρα, ενώ 5 είναι τα Power Mode επίπεδα που συνδυάζουν σε ενιαίο πακέτο διαφορετικές παραμέτρους απόδοσης κινητήρα, Traction Control και φρένου κινητήρα. Το RC213V-S διαθέτει και shifter στο κιβώτιο, που λειτουργεί μόνο όταν ανεβάζεις ταχύτητες.   

Όργανα
Η ψηφιακή οθόνη του RC213V-S θυμίζει αρκετά εκείνη των νέων Yamaha R1 και Panigale, είναι έγχρωμη (πρώτη φορά για τη Honda), τεχνολογίας TFT, με αυτόματη ρύθμιση έντασης φωτισμού βάση των εξωτερικών συνθηκών φωτισμού, ενώ διαθέτει τεράστια ποσά πληροφοριών, και τρεις διαφορετικές απεικονίσεις στοιχείων: Street, Circuit και Mechanic.   

Πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα
Η κάστερ, αλλά και η γενικότερη γεωμετρία του πλαισίου, που αντιγράφει εκείνο της μοτοσικλέτας MotoGP, είναι μεταβλητές, για να φέρει ο κάθε αναβάτης / αγωνιζόμενος τη μοτοσικλέτα στα μέτρα του. Στις αναρτήσεις, μπροστά βρίσκουμε ένα ανάποδο πιρούνι Ohlins TTX25 και πίσω ένα αμορτισέρ Ohlins TTX36. Το RC213V-S διαθέτει το ίδιο  εξελιγμένο ρυθμιζόμενο περιστροφικό σταμπιλιζατέρ που βρίσκουμε και στη μοτοσικλέτα MotoGP της Honda! Τα φρένα της έκδοσης δρόμου RC213V-S  αποτελούνται από ατσάλινους δίσκους, ενώ η τρόμπα φρένου, οι δαγκάνες, και η τρόμπα συμπλέκτη είναι ίδια με του RC213V! Οι ζάντες της Marchesini είναι από μαγνήσιο, κι έχουν το ίδιο Design με του αγωνιστικού RC213V. 

Στο φέρινγκ βρίσκουμε Carbon Fiber Reinforced Plastics (CFRP), δηλαδή ελαφριά πλαστικά ενισχυμένα με ανθρακόνημα, ενώ Full LED είναι το σύστημα φωτισμού και φλας της μοτοσικλέτας. Το RC213V-S έρχεται με σύστημα Honda Smart Key, με τη συσκευή που κουβαλάει ο αναβάτης να αποτελείται και αυτή από CFRP, με hyper-premium design. Όσον αφορά στα χρώματα, η Honda παρέχει μόνο ένα χρωματισμό, τον racing τρικολόρ συνδυασμό που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Ας δούμε και τι περιλαμβάνει το Sports Kit
  • Διαφορετική ECU.
  • Διαφορετικούς αεραγωγούς Ram-Air.
  • Τελικό τιτανίου, ελαφρύτερο κατά 4.8 κιλά.
  • Διαφορετικά μπουζί.
  • ρυθμιζόμενο shifter που λειτουργεί και με ανάποδο κιβώτιο.  
  • Ανάποδο κιβώτιο.
  • Τηλεμετρία.
  • Σύνδεσμος μεταβλητού ύψους πίσω αμορτισέρ.
  • Αγωνιστικά τακάκια.
  • Ρυθμιζόμενη μανέτα φρένου.
  • Διαφορετική ρύθμιση θερμοστάτη.
  • Επιλογή διαφορετικών γραναζιών τελικής μετάδοσης.
  • Προστατευτικό συμπλέκτη από ανθρακόνημα.
  • Στήριξης πλάτης αναβάτη στη σέλα.
Τι έχουμε εδώ λοιπόν; Μια μοτοσικλέτα που σχεδιάστηκε για να φέρει την εμπειρία οδήγησης μιας MotoGP μοτοσικλέτας όσο πιο κοντά γίνεται σε λίγους -ιδιαιτέρως ευκατάστατους- "κοινούς θνητούς". Σίγουρα η τιμή της είναι εξωπραγματική, ιδιαίτερα δίχως το κιτ, καθώς δίχως αυτό οι επιδόσεις της είναι κατά πολύ υποδεέστερες από μια "κοινή" Superbike παραγωγής. Απευθύνεται σε λίγους, που σίγουρα δεν θα τσιγκουνευτούν το όποιο έξτρα κόστος του αγωνιστικού κιτ, και θέλουν να ξεχωρίζουν από τη μάζα, οδηγώντας ότι πιο εξωτικό μπορούν να αγοράσει κανείς, έχοντας παράλληλα πάνω του τη σφραγίδα της Honda.

 

HONDA - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ