Τζακ ποτ στην ευελιξία

Λίγο η αυτόματη μετάδοση, λίγο το πρακτικό του πράγματος που προσφέρουν οι αποθηκευτικοί χώροι, βάλτε και λίγο ακόμα από άνεση στη μετακίνηση και του συνεπιβάτη και έχετε στα χέρια σας τη λύση στο κυκλοφοριακό κομφούζιο της πόλης.

KYMCO: Συναρπαστική απόδοση με XCITING VS 400

SYM: Νέα μοντέλα & γνήσια ανταλλακτικά SYM-DAYTONA

Kymco Agility 16+ 200: 2.387,37 ευρώ
Piaggio Medley 150: 2.990 ευρώ
Sym Symphony ST 200: 2.345 ευρώ
 

Το κοινό στο οποίο απευθύνεται αυτή η κατηγορία scooter είναι αναβάτες που αναζητούν έναν καθημερινό σύντροφο,  που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μετακινήσεων χωρίς όμως απαραίτητα να πρέπει να πληρώσουν μία περιουσία. Τα παρακάτω 3 scooter καταφέρνουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αποζημιώνοντας και με το παραπάνω όταν έρχεται η ώρα να μπει το χέρι στην τσέπη. Οικονομία καυσίμου και χαμηλό κόστος συντήρησης, είναι από μόνα τους στοιχεία ικανά, να τα φέρουν στην κορυφή των  προτιμήσεων.
 
Εργονομία – ¶νεση
Τα 3 scooter διακρίνονται για την άνεση και την χρηστικότητα που προσφέρουν στον αναβάτη. Πιο συγκεκριμένα το Agility είναι φιλικό και προσβάσιμο, καθώς ο νέος 14αρης πίσω τροχός χαμήλωσε το κέντρο βάρους, χαρίζοντας ευελιξία, ενώ η τάπα του ρεζερβουάρ μεταφέρθηκε στην ποδιά. Η σέλα είναι χαμηλή σε ύψος και στο εσωτερικό της χωράει ένα κράνος τύπου τζετ. Αν θέλετε χώρους, ο βασιλιάς ονομάζεται Medley, καθώς η διαχείριση του χώρου από την Piaggio, είναι υποδειγματική. 14αρης τροχός πίσω, τάπα ρεζερβουάρ στην ποδιά παρέα με δύο ντουλαπάκια για μικροαντικείμενα και χώρος για 2 full face κράνη κάτω από τη σέλα. Το μόνο που προβληματίζει είναι η άνεση της σελάς σε πολύωρη χρήση. Στην περίπτωση του Symphony, οι αναβάτες έως 1.85, θα βρουν την ιδανική θέση οδήγησης, λόγω της χαμηλής σέλας και της μικρής απόστασης από το έδαφος. Έχει χώρο για ένα κράνος κλειστού τύπου κάτω από τη σέλα.

Κινητήρας
Αν και η μέγιστη απόδοση δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος, εν τούτοις και τα 3 σύνολα καταφέρνουν να κινούν αξιοπρεπώς τον αναβάτη, στις αστικές μετακινήσεις του. Το Agility 16+ κινείται από ένα αερόψυκτο ψεκαστό μοτέρ που αποδίδει 11,2 ίππους και στις επιταχύνσεις τα πηγαίνει αρκετά καλά. Η μέση κατανάλωση κυμαίνεται σε αποδεκτά για την κατηγορία επίπεδα. Το Medley είναι το πιο δυνατό στα χαρτιά και ο νέος υγρόψυκτος κινητήρας iGet4 αποδίδει 14,75 ίππους. Το σύστημα start-stop σβήνει μετά από 2-3 στάσης και ξαναέρχεται στη ζωή, με την περιστροφή του γκαζιού, ενώ μπορεί να απενεργοποιηθεί. Ο κινητήρας του  Symphony σχεδιάστηκε με σκοπό το χαμηλό κόστος , τη μακροζωία και την οικονομία σε χρήση και συντήρηση. Στην πράξη αποδίδει 11.8 ίππους, πετυχαίνοντας καλές επιταχύνσεις και ταχύτητες άνω των 110χλμ. Η μέση τιμή κατανάλωσης είναι στα 3,3λίτρα/100χλμ

Στο δρόμο
Η άνετη σέλα και το μαλακό setup των αναρτήσεων, που αποσβαίνουν λακκούβες και σαμάρια, κάνουν εύκολη του ζωή του αναβάτη που θα βρεθεί να οδηγεί το Agility 16+. Το scooter της Kymco μπορεί να μην κοπανάει, αλλά θέλει προσοχή σε βρεγμένο και γλιστερό οδόστρωμα, καθώς τα σκληρά ελαστικά πρώτης διαλογής δεν είναι για πολλά. Στο αστικό πεδίο διεκπεραιώνει άνετα κάθε είδους αποστολή. Σύμμαχος το κοφτερό τιμόνι που διευκολύνει στους ελιγμούς στην κίνησης, αποτελώντας έναν αξιόπιστο καθημερινό σύντροφο. Κραδασμοί, τριγμοί και συντονισμοί είναι λέξεις άγνωστες για το Medley, που ξεχωρίζει για την πολιτισμένη λειτουργία του. Ανεβάζει χιλιόμετρα με γραμμικό τρόπο και θα δει εύκολα τα 110χλμ στο κοντέρ. Οι αναρτήσεις προσφέρουν ικανοποιητική απόσβεση, διατηρώντας τη σταθερότητα και τη συνοχή του συνόλου. Τα φρένα σταματάνε το scooter από οποιαδήποτε ταχύτητα, ενώ το ABS εντυπωσιάζει με τη λειτουργία του. Το τιμόνι κόβει αρκετά, ώστε να διευκολύνει τους ελιγμούς στην κίνηση, την ώρα που η κατανάλωση των 3 λίτρων/100χλμ είναι αρκετά οικονομική. Το Symphony είναι το μοναδικό της παρέας με 16αρηδες τροχούς μπρος πίσω και καταφέρνει να πατά γερά στην άσφαλτο, βοηθώντας τον αναβάτη να κινηθεί με ταχύτητα και αυτοπεποίθηση. Η ποιότητα κύλισης είναι αναβαθμισμένη και το κόψιμο του τιμονιού θα εκτιμηθεί στην κυκλοφοριακή κίνηση. Η σφιχτή ρύθμιση των αναρτήσεων μπορεί να ταλαιπωρήσει τον αναβάτη όταν περνά από μεγάλες ανωμαλίες, διατηρεί όμως το scooter απόλυτα σταθερό στα χιλιόμετρα. Τα παραπάνω στοιχεία, καθιστούν μάλιστα το Symphony το πρώτο σε πωλήσεις στα δίκυκλα οχήματα!

Συμπέρασμα
3 scooter μέχρι 200 κυβικά που φιλοδοξούν να αποτελέσουν τον καθημερινό σας σύντροφο στις δύσκολες αστικές περιπλανήσεις. Πιστά και αφοσιωμένα δεν θα πουν όχι σε ότι δοκιμασία και αν υποβληθούν. Το Symphony και το Agility 16+, απευθύνονται σε αναβάτες που ψάχνουν ευκολία και φιλικότητα στην μετακίνηση. Ο μικρότερος χώρος κάτω από τη σέλα στο Agility 16+, ίσως προβληματίσει, υπερέχει όμως στην άνεση, λόγω μαλακότερων αναρτήσεων. To Symphony είναι σφιχτότερο, έχει όμως 16αρηδες τροχούς και μεγαλύτερη σταθερότητα. Το Medley απευθύνεται σε απαιτητικούς αναβάτες.  Διακρίνεται για τους αποθηκευτικούς του χώρους, τα δυνατά του φρένα με το εκπληκτικό ABS,  την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και την πολιτισμένη λειτουργία του κινητήρα.