net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Η εβδομάδα σε…μοτοσικλέτες!

Το σωστό εργαλείο για την κάθε περίσταση και το timing είναι δύο λέξεις κλειδιά για τη σημερινή εποχή, αφού από το φαινομενικά απλό έως και το πραγματικά δύσκολο χρειάζεται προγραμματισμός και οργάνωση. Ας δούμε μαζί 6 προτάσεις για μία τυπική μοτοσικλετιστική εβδομάδα.

 
Δευτέρα

-Δουλειές αυστηρά στο κέντρο
-Μήκος διαδρομής: 50 χλμ.

Τι χρειάζεται:

α)Κάτι ελαφρύ, μικρό και ευέλικτο
β)Οικονομικό
γ)Με χώρους για τα μικροπράγματα

Ιδανική μοτοσικλέτα: Yamaha Cygnus 125X – 2.580 ευρώ

Το Cygnus 125X μπορεί άνετα να ταιριάξει με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης ημέρας. Το μικρό του βάρος και οι ανάλογες διαστάσεις του θα βοηθήσουν τον αναβάτη να ελιχθεί με περισσή ευκολία ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα. Οι 12ηδες τροχοί και η μαλακή λειτουργία των αναρτήσεων θα τον κρατήσουν ξεκούραστο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ο χρόνος να “πετάει” πάνω στη σέλα του. Ο κινητήρας του μπορεί να είναι μικρός αλλά παρουσιάζεται αρκετά ζωηρός στις εκκινήσεις και βοηθάει αρκετά στις γρήγορες εκκινήσεις στα φανάρια. Και ο χώρος κάτω από τη σέλα είναι αρκετά καλός και ικανός να χωρέσει, πέρα από ένα full face κράνος, και αρκετά μικροαντικείμενα, χωρίς πρόβλημα. Αυτό που του λείπει είναι λίγη περισσότερη δύναμη για τις ευθείες και φρένα με καλύτερη αίσθηση και δύναμη. Δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα όμως…

Τρίτη

-Δουλειές στο κέντρο και στα προάστια
-Μήκος διαδρομής: 85 χλμ.

Τι χρειάζεται:

α)Κάτι «δυνατό» για την Εθνική
β)Με προστασία από τον αέρα
γ)Με χώρους για τα πράγματα
δ)Με άνετη σέλα

Ιδανική μοτοσικλέτα: Aprilia Atlantic 250 – 4.206 ευρώ

Ο εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρίας στην κατηγορία των μικρών mega scooter κρύβει πολλά χαρίσματα που δε γίνονται αντιληπτά με την πρώτη ματιά. Κάτω από την business εμφάνισή του δίνει το “παρών” ένας πολύ καλός κινητήρας με αρκετή ισχύ για να στείλει τη βελόνα του ταχύμετρου στα 140 και… να την κρατήσει εκεί. Η μετάδοση κάνει πολλή καλή δουλειά και από στάση το Atlantic επιταχύνει αρκετά γρήγορα. Η μεγάλη του σέλα προσφέρει καλά επίπεδα άνεσης για δύο επιβαίνοντες, ενώ και η προστασία από τον αέρα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας. Ούτε στις στροφές θα αντιμετωπίσει πρόβλημα χάρη στην καλή ακαμψία του πλαισίου και τις σφιχτά ρυθμισμένες αναρτήσεις, οι οποίες όμως θυσιάζουν ένα μέρος της άνεσης, ειδικά στους ελληνικούς δρόμους. Τα φρένα παρέχουν καλή πληροφόρηση και αρκετή ισχύ για να σταματήσουν με ασφάλεια το Atlantic.

Τετάρτη

-Ραντεβού για καφέ και βόλτα στην παραλιακή
-Μήκος διαδρομής: 80 χλμ.

Τι χρειάζεται:

α)Μία μοτοσικλέτα που θα με κάνει να ξεχωρίζω
β)Με στιλ και να ακούγεται και όμορφα
γ)Να είναι άνετη και για το δεύτερο άτομο
Ιδανική μοτοσικλέτα: Moto Guzzi Bellagio – 11.427 ευρώ

Μία custom μοτοσικλέτα αλά ιταλικά που με την αισθητική της είναι ικανή να σε αιχμαλωτίσει για…ώρες, τόσο εσένα, όσο και τον περίγυρο! Κάτω βέβαια από το ρετρό περιτύλιγμα κρύβεται μία καθ’ όλα σύγχρονη μοτοσικλέτα που έχει ελάχιστα να ζηλέψει από φαινομενικά πιο «μοντέρνες» προτάσεις. Εύστροφος, για το χαρακτήρα του, κινητήρας με ικανά αποθέματα ροπής και δύναμης από τις χαμηλές στροφές, δαγκάνες της brembo που συνδυάζονται με δίσκους διαμέτρου 320 χιλ. εμπρός και εργονομική θέση οδήγησης που τοποθετεί τον αναβάτη σωστά επάνω στην άνετη σέλα είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που προσέχεις αρχικά. Το μονόμπρατσο ψαλίδι φέρει και τον άξονα CARC της ιταλικής εταιρίας, ο οποίος λειτουργεί χωρίς αντιδράσεις και σε συνδυασμό με το άκαμπτο πλαίσιο και το 45άρι πιρούνι της Marzocchi δημιουργούν ένα σύνολο που θα αντιμετωπίσει με αρκετή ευχαρίστηση τις… ανησυχίες του αναβάτη.

Πέμπτη

-«Πήξιμο» στη δουλειά, ανάγκη για βραδινή βόλτα
-Μήκος διαδρομής: Όσο χρειαστεί για να ξεχαστείς

Τι χρειάζεται:

α)Το γκάζι της αρκούδας!
β) «Βασιλική» εμφάνιση που να μην αφήνει αμφιβολίες

Ιδανική μοτοσικλέτα: Suzuki B-King - 10.995 ευρώ

Μία από τις πιο ισχυρές γυμνές μοτοσικλέτα παραγωγής και μία από τις επιβλητικότερες παρουσίες που έχουν κυκλοφορήσει στους δρόμους τα τελευταία χρόνια είναι ικανή να σε «ξεκολλήσει» από τέτοιου είδους καταστάσεις άμα τη εμφανίση. Στο επίκεντρο της προσοχής, βρίσκεται το πανίσχυρο μοτέρ του Hayabusa, με τα δύο προγράμματα λειτουργίας, που φώλιασε στο αλουμινένιο πλαίσιο του «Βασιλιά» με ελάχιστες τροποποιήσεις. Στη χρήση το B-King είναι αρκετά πιο φιλικό από όσο δείχνει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και καθημερινά. Ο μεγάλος οπτικά όγκος του δεν προβληματίζει μέσα στην κίνηση, η σέλα είναι μεγάλη και ανατομική, ενώ η θέση οδήγησης είναι μεν επιθετική, αλλά όχι άβολη για το χαρακτήρα του. Οι αναρτήσεις διαθέτουν σχετικά μαλακές ρυθμίσεις, κάτι που τις φέρνει κοντά στο ιδανικό για τους δρόμους της χώρας μας, ενώ και τα φρένα του αποδίδουν τη μεγάλη τους ισχύ με γραμμικότητα και καλή πληροφόρηση. Στις στροφές θα πάρει μεγάλες κλίσεις, με την ακαμψία του πλαισίου να κυριαρχεί ως αίσθηση.

Παρασκευή

-Μια απογευματινή γρήγορη βόλτα
-Διαδρομή: 250 χλμ.

Τι χρειάζεται:

α)Κάτι που να μου φτιάξει το κέφι στις στροφές
β)Με πολλή δύναμη για τις ευθείες
γ)Να μη με κουράσει στο γυρισμό

Ιδανική μοτοσικλέτα: BMW K 1300 R – 13.898 ευρώ

Ίσως η συγκεκριμένη επιλογή να ακούγεται λίγο περίεργη. Οι αναμνήσεις, όμως, από την επαφή μαζί του είναι ακόμη νωπές και αυτό που έχει μείνει ως γεύση είναι το: «Μήπως να πηγαίναμε άλλη μία;» Και οι λόγοι γι’ αυτό πολλοί. Ένας είναι για να αισθανθείς πάλι την αστείρευτη δύναμη του κινητήρα σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού και με οποιαδήποτε ταχύτητα στο κιβώτιο. Άλλος, για να επανεκτιμήσεις τις τουριστικές του ικανότητες) που βρίσκονται κοντά σε πιο touring επιλογές. Αλλά θα το κάνεις και για να νιώσεις ξανά την περίεργη σχέση εμπιστοσύνης στο Duolever μπροστινό, που χτίζεται βόλτα με την βόλτα. Σίγουρα μία δεύτερη «γύρα» θα χτίσει την εμπιστοσύνη σου σε αυτό και θα δεις τα μαρσπιέ σου να πλησιάζουν ακόμη πιο απειλητικά την άσφαλτο. Τέλος, θα ήθελες να βιώσεις πάλι τη «χαμαιλεόντια» συμπεριφορά των (έξτρα) ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενων αναρτήσεων και του ASC που μπορούν να μετατρέπουν την R από δρομέα μεγάλων αποστάσεων σε superbike με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σάββατο πρωί

-08:30 Ραντεβού στα διόδια με την παρέα για ταξίδι αστραπή
-Διαδρομή: 600 χλμ.

Τι χρειάζεται:

α)Δύναμη
β)Προστασία
γ)Άνεση

Ιδανική μοτοσικλέτα: Kawasaki GTR 1400 – 15.750 ευρώ

Η ιαπωνική «υπερταχεία» καταφέρνει να συνδυάσει, με αρκετή επιτυχία, τα υψηλά επίπεδα άνεσης και τους χώρους για δύο άτομα της Sport Touring κατηγορίας με την αίσθηση αρκετά μικρότερης μοτοσικλέτας που θυμίζει, όχι και πολύ αμυδρά, supersport! Αιτία για το τελευταίο, το φαρδύ τιμόνι, η σωστή κατανομή των μαζών και η σφιχτότερη λειτουργία των αναρτήσεων, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που γεμίζουν με αρκετή αυτοπεποίθηση τον αναβάτη και τον ωθούν στο να πιέσει για το κάτι παραπάνω. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον κινητήρα του ZZR 1400, που αν και έχει χάσει αρκετά άλογα, για να ταιριάζει καλύτερα στο νέο ρόλο του, συνεχίζει να εντυπωσιάζει, τόσο με την απόδοση, όσο και με την ελαστικότητά του. Τα φρένα στέκονται επίσης στο ύψος των περιστάσεων και τα μόνα παράπονα προέρχονται από τη ζελατίνα που αναταράσσει το κράνος του αναβάτη στις πολύ υψηλές ταχύτητες και τις μικρές ελαστικότητες του πλαισίου στην καρδιά της στροφής και εφόσον συναντήσουν οι τροχοί κάποια ανωμαλία.

 

BEST BUY - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ