net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Κινητήρας: Η ροπή που γίνεται διασκέδαση

Ο νέος κινητήρας Euro 4 αναβαθμίζεται σε 900 κ.εκ. από τα 750 κ.εκ. της πρώτης έκδοσης. Αυτή η αύξηση επιτεύχθηκε χάρη στη μεγαλύτερη διαδρομή του εμβόλου, το οποίο σημαίνει ότι η ισχύς στον στρόφαλο υπερβαίνει το όριο των 95 HP και, κυρίως, ότι αυξάνεται σημαντικά η ροπή στις μεσαίες σ.α.λ., προς όφελος της επιτάχυνσης από τα χαμηλά και μεσαία επίπεδα στροφών και κατά την έξοδο από τις στροφές. Η τιμή ροπής 90 Nm στις 6.500 σ.α.λ. που επιτυγχάνεται εξασφαλίζει αυθεντικά διασκεδαστική οδήγηση: αυτός ήταν και ο πρωταρχικός στόχος των τεχνικών της Aprilia κατά τον σχεδιασμό του νέου μοντέλου.

Το Aprilia Shiver 900 είναι μια μοτοσυκλέτα που μπορούν να οδηγήσουν εύκολα ακόμα και αρχάριοι αναβάτες. Θα τους συνοδέψει στο προσωπικό τους ταξίδι προς την οδηγική ωρίμανση. Γι’ αυτόν τον λόγο διατίθεται και μία ακόμα έκδοση περιορισμένης ισχύος (35 KW), που μπορούν να οδηγήσουν οι κάτοχοι άδειας οδήγησης μοτοσυκλέτας κατηγορίας Α2.

Ο νέος κινητήρας, που διατηρεί τη γωνία 90 μοιρών μεταξύ των δύο κυλίνδρων, καθώς και ένα σύστημα χρονισμού με τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, διπλό εκκεντροφόρο επικεφαλής και υδρόψυκτο σύστημα ψύξης, έχει υποστεί αρκετές αλλαγές, μεταξύ των οποίων μία σημαντική επεξεργασία με στόχο τη μείωση των τριβών στα έμβολα, τα οποία έχουν εξολοκλήρου επανασχεδιαστεί και τώρα χαρακτηρίζονται από μια ειδική αντιτριβική επίστρωση στο πλευρικό τους τοίχωμα, ενώ οι νέοι πείροι εμβόλου οδήγησαν στη μείωση του βάρους των κινούμενων μερών. Αλλάζει επίσης ο στροφαλοφόρος άξονας του κινητήρα, με αναθεώρηση της ζυγοστάθμισης του.

Ένα νέο και πιο αποτελεσματικό κύκλωμα λίπανσης, με ημι-ξηροκάρτερ ικανό να μειώνει την απώλεια ισχύος και να περιορίσει τις θερμοκρασίες που ανεβάζει το λάδι λίπανσης, καθιστώντας μη υποχρεωτική τη χρήση ψυγείου λαδιού. Καλύτερη απόδοση επιτυγχάνεται στο μέτωπο της καύσης, χάρη στην εισαγωγή νέων μπεκ: η αύξηση της πίεσης του ψεκασμού επιτρέπει τη βελτίωση του μείγματος καυσίμου/αέρα προς όφελος της κατανάλωσης και των εκπομπών. Στη συμμόρφωση του κινητήρα με τα όρια ρύπανσης που προβλέπουν οι προδιαγραφές Euro 4, συνεισφέρει και το νέο σύστημα εξάτμισης με διπλό αισθητήρα οξυγόνου. Ο κινητήρας του Shiver 900 είναι επίσης εξοπλισμένος με έναν αυτόματο αποσυμπιεστή, χρήσιμο στη διευκόλυνση της εκκίνησης σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.

Ο χειρισμός του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης κινητήρα γίνεται πλέον από τη νέα, ενισχυμένη μονάδα ελέγχου κινητήρα (ECU) Marelli 7SM που επικοινωνεί με το με το νέο σύστημα πλήρως ηλεκτρονικού γκαζιού Ride-by-wire, το οποίο είναι ενσωματωμένο στη μανέτα του γκαζιού. Επομένως, ο κινητήρας έχει πάντα τη δυνατότητα να κατανέμει την ιδανική ροπή και να παρέχει τη βέλτιστη επιτάχυνση, προσφέροντας μια απολαυστική και διασκεδαστική οδηγική εμπειρία

Η νέα μονάδα ελέγχου κινητήρα (ECU) 7SM της Marelliπου εξοπλίζεται το Aprilia Shiver 900, αποτελεί μία ουσιαστική εξέλιξη που αφενός επιτρέπει την εισαγωγή ενός εξελιγμένου συστήματος ελέγχου πρόσφυσης και αφετέρου επιτυγχάνει αξιοσημείωτη απλοποίηση της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Τα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης του κινητήρα, λειτουργίες που πριν ελέγχονταν από δύο ξεχωριστές μονάδες, τώρα πράγματι ενσωματώνονται σε μία μοναδική πλακέτα hardware, την ίδια που εξοπλίζει τα μοντέλα V4 του Noale.
Όλα τα μέρη του συμπλέκτη έχουν αναθεωρηθεί: το φορτίο στους δίσκους, και κατ’ επέκταση στη μανέτα, έχει μειωθεί κατά 15%, ενώ επανακαθορίστηκαν οι σχέσεις της πρωτεύουσας μετάδοσης, με αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση της εκμετάλλευσης της διαθέσιμης ισχύος.

 

APRILIA - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ