10 Τips για τη φροντίδα του κράνους σου!

Το κράνος είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού ενός αναβάτη κι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την άνεση και την προστασία του. Παραθέτουμε 10 συμβουλές για τη καλύτερη φροντίδα του.  

Ένα καλής ποιότητας κράνος είναι μια καλή επένδυση στον εαυτό σας. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πόσο εύθραυστο μπορεί να είναι και να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Η φροντίδα ενός κράνους θα επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του και θα βελτιώσει τη δική σας οδηγική συμπεριφορά.
 
1. Αντιμετωπίστε το κράνος σας σαν να είναι εύθραυστο. Η απόρριψη ενός κράνους από το ύψος της μέσης μπορεί να προκαλέσει βλάβη, ακόμη και αν δεν είναι ορατή. Το κράνος έχει σχεδιαστεί για να διαδίδει ένα χτύπημα μέσω ολόκληρου του σχεδιασμού του κράνους. Κάθε επίδραση ή πτώση, όπως μπορείτε να φανταστείτε, αποδυναμώνει τις δυνατότητες του.
 
2. Χρησιμοποιήστε τη τσάντα του κράνους για να πηγαίνετε οπουδήποτε. Έτσι, κάθε φορά που δεν οδηγείτε, μπορείτε να το μεταφέρετε με ασφάλεια και να το προστατεύετε από μια πρόσκρουση στην πόρτα, στον τοίχο κλπ.
 
3. Μην «κρεμάτε» το κράνος σας στους καθρέφτες. Και αυτό ισχύει για οποιαδήποτε άλλη θέση ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Όχι, μόνο μπορεί μια ριπή ανέμου να σηκώσει το κράνος και να το πετάξει στο έδαφος, αλλά πιθανότατα να σπάσει και η εσωτερική του επένδυση.

4Πείτε όχι στα αυτοκόλλητα. Ορισμένα θερμοπλαστικά ή πολυκαρμπονικά κράνη μοτοσυκλετών μπορεί να υποστούν ζημιά από την κόλλα. Ίσως να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά μια ομαλή επιφάνεια είναι σημαντική για το κράνος και την δική σας ασφάλεια. Υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση ολίσθησης ή πρόσκουσης, η αντίσταση του κράνους να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.
 
5. Καθαρίστε το κράνος σας απλά με νερό. Για να καθαρίσετε το κράνος σας βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο καθαρό νερό. Εάν αισθάνεστε πραγματικά ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάτι, μπορεί να είναι ένα ήπιο σαπούνι ή ένα "κατασκευασμένο για κράνος" καθαριστικό. Υπάρχουν κάποια καθαριστικά προϊόντα, που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην προστατευτική επίστρωση ή και τα γραφικά του κράνους.
 
6Για να απαλλαγείτε από τα έντομα στη ζελατίνα σας, τοποθετείστε μια υγρή πετσέτα ή χαρτί για 10 λεπτά πάνω στο σημείο που θέλετε. Θα διαπιστώσετε ότι έτσι αφαιρούνται ευκολότερα, χωρίς να γρατζουνίσετε τη ζελατίνα.
 
7. Αποφύγετε τα γυαλιστικά προϊόντα για το καθαρισμό του κράνους ή του καλύμματος. Τα περισσότερα προϊόντα περιέχουν πετροχημικά, που είναι επιβλαβή για τα πλαστικά καθώς και για τα πολυανθρακικά κράνη.
 
8Αποθηκεύστε τα γάντια σας κάπου αλλού. Μην αφήνετε τα γάντια σας στο κράνος σας,  όταν δεν οδηγείτε. Τα γάντια είναι πιθανό να φέρουν  ίχνη βενζίνης πάνω τους που μπορεί να καταστρέψουν το εσωτερικό του κράνους σας. Και αν έχετε συνδέσεις Velcro στα γάντια σας, αυτά συνήθως κολλάνε στην επένδυση του κράνους σας και να προκαλέσουν τραυματισμούς / ζημιές στην επένδυση.

9Αποφύγετε την αποθήκευση του κράνους σας κοντά σε καύσιμα, καθαριστικά υγρά ή χώρους με υπερβολική ζέστη. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα υλικά,  που χρησιμοποιούνται στο κράνος κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.
 
10Κάθε 5 χρόνια ανανέωση. Οι περισσότεροι καλοί κατασκευαστές κράνους συστήνουν την αλλαγή του κράνους σας τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια. Σε περίπτωση πτώσης ή πρόσκρουσης, αντικαταστήστε το αμέσως.