5 κόλπα για να επιστρέψεις με ασφάλεια στη μοτοσυκλέτα

Έστω ότι επέλεξες ή αναγκάστηκες να μην οδηγήσεις μοτοσυκλέτα, για αρκετό έως και πολύ καιρό. Δες μερικές συμβουλές, ώστε να επιστρέψεις στην οδήγηση του δίκυκλου με ασφάλεια.

Όσο και να αγαπά ένας αναβάτης την μοτοσυκλέτα, ίσως επιλέξει ή χρειαστεί να απέχει από την οδήγησή της, για πολύ καιρό. Οι λόγοι μπορεί να είναι είτε προσωπικοί –απόκτηση οικογένειας, προτίμηση άλλου οχήματος-, είτε έκτακτοι όπως κάποιο πρόβλημα υγείας ή μηχανικό, ή απουσία διαρκείας π.χ. στο εξωτερικό. Όμως, η επιστροφή στην μοτοσυκλέτα έχει κάποια μέθοδο, προκειμένου να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ας δούμε μαζί 5 απλά tips που θα κάνουν την επιστροφή στην μοτοσυκλέτα ασφαλή.
  1. Μην εμπιστευτείς άμεσα τον εαυτό σου! Μπορεί πριν σταματήσεις να οδηγείς, να έκανες… παπάδες στο δρόμο και να είχες απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου, αλλά μετά από ένα διάστημα απουσίας, δεν πρέπει να βιαστείς να οδηγήσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου. Επέλεξε χαλαρότερους ρυθμούς και σταδιακά εμπιστεύσου περισσότερο τον εαυτό σου –μην προσπαθήσεις να τον πείσεις άμεσα ότι «δεν συνέβη τίποτα» όσο έλειψες!
  2. Κάνε ένα φρεσκάρισμα στις γνώσεις σου: Δεν είναι μια κακή πρακτική, να διαβάσεις κάποια βιβλία και γενικότερα να μελετήσεις την οδήγηση πριν επιστρέψεις, ειδικά αν έχει περάσει πολύς καιρός. Μπορεί να θυμηθείς τεχνικές και μεθόδους που, ενώ τις είχες ενσωματώσει στην οδήγησή σου, να χρειαστούν μια επανάληψη για να τις ενστερνιστείς εκ νέου.
  3. Αν είχες αποχωριστεί την μοτοσυκλέτα σου και αγοράζεις νέα, σκέψου την πιθανότητα απόκτησης μοντέλου μικρότερου κυβισμού: Αρκετοί αναβάτες κάνουν επιστροφή μετά από πολλά χρόνια και στο παρελθόν ίσως οδηγούσαν μεγάλες και ισχυρές μοτοσυκλέτες. Ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα η απόκτηση μιας μικρότερης μοτοσυκλέτας, και κατά συνέπεια ευκολότερης στην οδήγηση.
  4. Έλεγξε και ανανέωσε τον εξοπλισμό σου: Πριν οδηγήσεις ξανά μοτοσυκλέτα μετά από καιρό, πρέπει να βεβαιωθείς ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός σου είναι σε άριστη κατάσταση. Μεγάλη σημασία έχει να ελέγξεις αν ακόμη ο ρουχισμός σου εφαρμόζει σωστά στο σώμα σου, ειδικά αν έχουν μεσολαβήσει αλλαγές στην διάπλασή σου όσο δεν οδηγούσες δίκυκλο!
  5. Επανέφερε την μοτοσυκλέτα σου σε άριστη κατάσταση: Αν η μοτοσυκλέτα σου καθόταν στο γκαράζ όλον τον καιρό που δεν οδηγούσες, σαφώς και πρέπει να την φρεσκάρεις! Έλεγξε την κατάσταση λιπαντικών και άλλαξέ τα αν χρειάζεται, έλεγξε τα κινούμενα μέρη της και τα ελαστικά της. Ακόμη, τα ηλεκτρολογικά της και γενικότερα, βεβαιώσου ότι το «εργαλείο» είναι σε άριστη κατάσταση για να ξαναβγεί στο δρόμο!