Ακολουθώντας μικρές συμβουλές, θα βελτιώνεσαι συνεχώς

5 tips οδήγησης για νέους αναβάτες

Μικρές συμβουλές που θα βοηθήσουν τον αρχάριο αναβάτη να μπει ομαλά στον κόσμο της μοτοσυκλέτας και να μετακινηθεί με ασφάλεια.

Οι νέοι  αναβάτες είναι πιο εύκολο να παρασυρθούν από την ευχαρίστηση της πρωτοφανούς εμπειρίας οδήγησης μιας μοτοσυκλέτας και να κάνουν λάθη. Ο ενθουσιασμός σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας μπορεί να αποβεί μοιραίος για κάποιον αρχάριο μοτοσυκλετιστή, αφού υπάρχει πιθανότητα να παραμελήσει την ασφάλειά του κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Ας δούμε 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις, αν είσαι καινούργιος στον κόσμο της μοτοσυκλέτας.
  1. Κάνε στάσεις
Η οδήγηση μοτοσυκλέτας απαιτεί όλες σου οι αισθήσεις να είναι σε εγρήγορση. Στιγμές χαλάρωσης δεν πρέπει να υπάρχουν και αυτό κάνει τα ταξίδια και την πολύωρη οδήγηση αρκετά κουραστική. Η κούραση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να διασπάται η προσοχή σου, ενώ θα έπρεπε να είσαι συγκεντρωμένος στο τι συμβαίνει μπροστά σου. Κάνε τακτικά διαλείμματα για να κρατήσεις το μυαλό σου καθαρό. 
  1. Σχεδίασε από πριν τις κινήσεις σου
Το να κοιτάς όσο πιο μακριά μπορείς, ενώ οδηγείς, θα σου δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να σχεδιάσεις τις κινήσεις σου και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι, καθώς έχουμε την τάση να συγκεντρωνόμαστε σε αυτά που συμβαίνουν ακριβώς μπροστά μας. Έτσι, όμως, είναι πιο δύσκολο να προγραμματίσεις από πριν τις κινήσεις σου και έχεις μικρότερο χρόνο αντίδρασης, αν κάτι συμβεί μπροστά σου.
  1. Κόψε ταχύτητα
Μείωσε την ταχύτητά σου περισσότερο από ότι θα έκανες, όταν πλησιάζεις κάποιο επικίνδυνο σημείο, όπως μια κλειστή στροφή. Να θυμάσαι ότι είναι πιο εύκολο να αυξήσεις την ταχύτητά σου παρά να την μειώσεις. Η υπερβολική ταχύτητα, ιδιαίτερα όταν ο αναβάτης υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές του σε κάποια στροφή, είναι η πιο συνηθισμένη αιτία ατυχημάτων. Μην βιάζεσαι και μην παρασύρεσαι σε έναν ρυθμό που δεν μπορείς να ελέγξεις.
  1. Μάθε από τα λάθη σου
Μετά από κάθε βόλτα, σκέψου τα λάθη που έκανες και πώς θα μπορούσες να τα αποφύγεις. Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά πρέπει πάντα να προσπαθούμε να βελτιωθούμε. Αν αναρωτηθείς τους λόγους για τους οποίους έκανες κάποιο λάθος και πώς έπρεπε να είχες αντιδράσει, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος την επόμενη φορά. Με τον τρόπο αυτό, η οδήγησή σου θα γίνει σταδιακά πιο γρήγορη και πιο απολαυστική.
  1. Εκπαιδεύσου κατάλληλα
Η οδήγηση μοτοσυκλέτας δεν είναι μια απλή μετακίνηση. Απαιτεί τελείως διαφορετική προσέγγιση και πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, ιδιαίτερα αν προέρχεσαι από τον κόσμο του αυτοκινήτου. Πρέπει, όμως, να έχεις διάθεση να γυρίσεις πίσω στα θρανία. Υπάρχουν διάφορα εξειδικευμένα σχολεία οδήγησης που θα σου διδάξουν όλες τις κατάλληλες τεχνικές οδήγησης και θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις μετακινήσεις σου ασφαλέστερες.