Ακόμα πιο αυστηρά τα όρια ρύπων και θορύβου, στις προδιαγραφές Euro 5.

Euro 5: Έρχεται το 2020

Πότε θα επιβληθεί το Euro 5 και τι αλλαγές αναμένουμε; Τι πρέπει να κάνουν οι κατασκευαστές; Πως επηρεαζόμαστε εμείς; Διαβάστε τα όλα εδώ.

Την πρωτοχρονιά του 2020, μια ακόμη τεράστια αλλαγή στο χώρο της μοτοσυκλέτας θα επέλθει. Συγκεκριμένα, από εκείνη την ημέρα θα τεθούν σε ισχύ οι νέες προδιαγραφές ρύπων Euro 5. Πρόκειται για τις μέχρι τώρα αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων αλλά και θορύβου, που έχουν εφαρμοστεί εντός Ευρώπης, για μοτοσυκλέτες και δίκυκλα.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τις ισχύουσες Euro 4, τα νέα όρια για τις βλαβερές ουσίες θα έχουν ως εξής: Μονοξείδιο του άνθρακα (CO) 1,0 gr/km μέγιστο (από 1,14), άκαυτοι υδρογονάνθρακες 0,1 gr/km (από 0,17) και οξείδια του αζώτου 0,06 gr/km (από 0,09).

Ακόμα, η μέγιστη επιτρεπτή στάθμη θορύβου θα μειωθεί κάτω από τα 73 dB –αν και δεν έχει γίνει γνωστό πόσο θα γίνει το μέγιστο όριο- ενώ θα μετρώνται και οι αναθυμιάσεις που διαφεύγουν από την τάπα του ρεζερβουάρ!

Οι μεταβολές αυτές θα απαιτήσουν πολύ σκληρή δουλειά από τους κατασκευαστές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι… δεν προλαβαίνουν και ότι αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση, για να αναπτύξουν κατάλληλα τις λύσεις τους. Συγκεκριμένα, ο Stefan Pierer, επικεφαλής της KTM, τόνισε προς την Ευρωπαϊκή ένωση ότι «η κατασκευή οχημάτων απαιτεί σκληρό προγραμματισμό» και ότι «χρειάζονται πιο ξεκάθαρες πληροφορίες από την ευρωπαϊκή επιτροπή».

Αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε και τα θετικά της υπόθεσης Euro: Από το 1999, όταν και εφαρμόστηκαν οι πρώτοι κανονισμοί, οι ρύποι των μοτοσυκλετών έχουν μειωθεί κατά 92%. Ένα τεράστιο κατόρθωμα, αναμφίβολα.
 

  • νεκταριος

    με τις εξατμισεις και τη φασαρια τι θα γινει?? μονο το κλιμακιο του υπουργειου πρεπει να διαπιστωσει παραβαση...και οχι η ασατυνομια ! θα βγει καποιος να τους μαζεψει ?

      9
  • aris_1983_gr@yahoo.com

    Και ερωτω! Αφου απο το 2011 μετραμε τους ρυπους για τα αυτοκινητα για να πληρωσουμε τελοι κυκλοφοριας γιατι δεν κανουμε το ιδιο και με τις μοτοσυκλετες! Επειδη μαλλον πολλες που εχουν λιγα κυβικα δεν θα ξεπερνουσαν τα 90χλγμ. και θα κυκλοφορουσαν χωρις τελοι!

      11