Αυτός είναι ο κινητήρας των 650 κ.εκ. της Norton, που θα κατασκευάζει η Zongshen από εδώ και πέρα.

Κίνα-Αγγλία: Συμμαχία!

Την συνεργασία της κινεζικής Zongshen με την Norton ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της Βρετανικής εταιρείας, η οποία θα παρέχει τα σχέδια για έναν κινητήρα 650 κ.εκ. στην κινεζική φίρμα για μαζική παραγωγή.

Το ότι η Κίνα κάνει πλέον μεγάλα σχέδια για να γίνει παγκόσμιος ανταγωνιστής στο χώρο της μοτοσυκλέτας, είναι γνωστό. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη κάποια «διαπιστευτήρια» για να διεισδύσει ανάμεστα στα μεγαθήρια της αγοράς και μια συμφωνία που ανακοίνωσε η Zongshen, ίσως να είναι ένα σημαντικό βήμα.

Πιο συγκεκριμένα, η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε ότι σύναψε συμφωνία με την Αγγλική Norton, η οποία θα παρέχει έναν κινητήρα 2 κυλίνδρων
και 650 κ.εκ., με άδεια κατασκευής και ανάπτυξης προς την Zongshen. O κινητήρας έχει σχεδιαστεί βάσει των απαιτήσεων της Zongshen, φέροντας ωστόσο το βαρύ, Βρετανικό όνομά του. Η κινεζική μάρκα ευελπιστεί, με αυτή την κίνηση, να αυξήσει το κύρος και την αξιοπιστία της, ενώ για την Norton αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει την τεχνογνωσία της και να την εξάγει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Stuart Garner, ο διευθύνων σύμβουλος της Norton, είπε για την συμφωνία: «Είναι μια σπουδαία χορηγία για την νέα μας πλατφόρμα κινητήρα 650 κ.εκ. και δείχνει το μεγάλο επίπεδο τεχνογνωσίας που έχουμε στην Norton. Η συνεργασία με την ανερχόμενη Zongshen θα τους επιτρέψει να παρέχουν κινητήρες υψηλής ποιότητας και χαμηλών ρύπων, συμβατούς με τις παγκόσμιες προδιαγραφές.»

Για την νέα συμφωνία δεν έγιναν γνωστές οικονομικές λεπτομέρειες, ενώ το συμβόλαιο θα έχει 20ετή διάρκεια, διάστημα μέσα στο οποίο η Zongshen αναμένεται να κατασκευάσει περίπου 4 εκατομμύρια κινητήρες.