Με 25 χρόνια καθυστέρηση ήρθαν και στην Ελλάδα οι «μη δολοφονικές» μπαριέρες
Στη Μάνδρα Αττικής τα πρώτα στηθαία ασφαλείας, έρχονται στην Πέτρου Ράλλη
Μείωση κινδύνου θανάτου και τραυματισμού με αυτήν την απλή προσθήκη
Σχεδόν 25 χρόνια πίσω η Ελλάδα σε σχέση με Γαλλία και Γερμανία
Σταδιακή αντικατάσταση παλαιών με νέα μεταλλικά ή τσιμεντένια στηθαία
Στη Μάνδρα Αττικής τα πρώτα στηθαία ασφαλείας, έρχονται στην Πέτρου Ράλλη
Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην τοποθέτηση ειδικών μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών, κοντά στη Μάνδρα, στο ύψος του Αγίου Χαραλάμπους. Το συγκεκριμένο πιλοτικό έργο αφορά την εγκατάσταση πρόσθετης γαλβανισμένης μεταλλικής δοκού στα πλευρικά στηθαία, με στόχο τη μείωση του κινδύνου σοβαρού τραυματισμού των μοτοσυκλετιστών σε περίπτωση ατυχήματος. Παράλληλα, στο πλαίσιο της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση της γέφυρας στην οδό Πέτρου Ράλλη, όπου τοποθετήθηκαν προσωρινά εργοταξιακά στηθαία μετά από τροχαίο δυστύχημα τον Απρίλιο του 2022. Στη θέση τους, αναμένεται να εγκατασταθούν μόνιμα προκατασκευασμένα στηθαία (Σ.Α.Ο.), στο πλαίσιο έργου προϋπολογισμού 2.020.893,69 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.), το οποίο εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου.
Μείωση κινδύνου θανάτου και τραυματισμού με αυτήν την απλή προσθήκη
Τα νέα μεταλλικά στηθαία ασφαλείας που τοποθετήθηκαν πιλοτικά στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών ενσωματώνουν πρόσθετη γαλβανισμένη μεταλλική δοκό, ειδικά σχεδιασμένη για την προστασία των μοτοσυκλετιστών. Σε περίπτωση ατυχήματος, η δοκός αυτή επιτρέπει στον αναβάτη να ολισθαίνει κατά μήκος της, μειώνοντας τις πιθανότητες πρόσκρουσης με τους ορθοστάτες των στηθαίων, οι οποίοι συχνά προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θανάτους. Παράλληλα, η πρόσθετη δοκός εμποδίζει την εκτροπή του αναβάτη κάτω από τα στηθαία, αποτρέποντας τον κίνδυνο διαμελισμού. Αυτή η τεχνική παρέμβαση, η οποία εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στοχεύει στη δραστική μείωση της σοβαρότητας των τροχαίων ατυχημάτων, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια, ιδίως για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι μοτοσυκλετιστές.
Σχεδόν 25 χρόνια πίσω η Ελλάδα σε σχέση με Γαλλία και Γερμανία
Η εφαρμογή ειδικών προστατευτικών συστημάτων για τους μοτοσυκλετιστές στα στηθαία ασφαλείας αποτελεί συνήθη πρακτική σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και δεκαετίες. Η Γαλλία υιοθέτησε τα πρώτα συστήματα αυτού του τύπου στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ η Γερμανία ξεκίνησε αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα το 1984, εγκαθιστώντας 80 χλμ. προστατευτικών δοκών σε αυτοκινητοδρόμους. Στις χώρες αυτές, η προστασία των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, όπως οι μοτοσυκλετιστές, θεωρείται βασική προτεραιότητα της οδικής ασφάλειας. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα μέτρα ξεκινούν να εφαρμόζονται μόλις τώρα, σχεδόν 25 χρόνια αργότερα, με την πιλοτική τοποθέτηση της πρόσθετης μεταλλικής δοκού στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών. Η καθυστέρηση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη επιτάχυνσης των έργων υποδομής και της υιοθέτησης πρακτικών που έχουν ήδη δοκιμαστεί και αποδειχθεί αποτελεσματικές στην Ευρώπη.
Σταδιακή αντικατάσταση παλαιών με νέα μεταλλικά ή τσιμεντένια στηθαία
Η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στη σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών και φθαρμένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας με νέα, σύγχρονα συστήματα αναχαίτισης οχημάτων. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει την τοποθέτηση μεταλλικών ή προκατασκευασμένων τσιμεντένιων στηθαίων (Σ.Α.Ο.), σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ΕΝ-1317 και τις Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων (ΟΜΟΕ - ΣΑΟ). Οι εργασίες δεν περιορίζονται στη γέφυρα της Πέτρου Ράλλη, αλλά επεκτείνονται σε κεντρικές και παράπλευρες νησίδες, εξωτερικές οριογραμμές οδοστρωμάτων και γέφυρες στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Τα νέα στηθαία σχεδιάζονται ώστε να απορροφούν καλύτερα την ενέργεια μιας πρόσκρουσης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού για οδηγούς και αναβάτες. Παράλληλα, προβλέπονται επείγουσες παρεμβάσεις για την επισκευή και συντήρηση στηθαίων που έχουν υποστεί ζημιές, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.
Πηγή: carandmotor.gr