5 βασικότατες γνώσεις που πρέπει να έχετε για ένα track day, πριν αποφασίσετε να το κάνετε!

Μην μπεις πίστα αν δεν ξέρεις αυτά τα 5 πράγματα

Ετοιμάζεστε να επισκεφθείτε την πίστα με την μοτοσυκλέτα σας και είναι η πρώτη φορά; Μην μπείτε αν δεν διαβάσετε αυτές τις 5 συμβουλές που είναι εξαιρετικά ουσιώδεις για να είναι η εμπειρία σας κάτι το αξέχαστο και συναρπαστικό.

H επίσκεψη στην πίστα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν αναβάτη να βελτιώσει την τεχνική του, να δοκιμάσει τα όρια του αλλά και της μοτοσυκλέτας του και να περάσει μια συναρπαστική ημέρα, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Ωστόσο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της, η πίστα δεν αποτελεί έναν «εύκολο» προορισμό, καθώς έχει κάποιες απαιτήσεις από τον αναβάτη που θα θέλει να την επισκεφτεί.
Μπαίνετε λοιπόν για πρώτη φορά στην πίστα; Το πιθανότερο είναι ότι θα αποτελεί μια εμπειρία ζωής, αλλά υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε. Ας τους δούμε:

1) Προετοιμαστείτε καλά, σε όλα τα επίπεδα. Η μοτοσυκλέτα σας θα πρέπει να είναι σε απόλυτα άριστη λειτουργική κατάσταση. Ελαστικά, φρένα, αλυσίδα και χειριστήρια πρέπει να είναι εξονυχιστικά ελεγμένα για την σωστή τους λειτουργία. Επιπλέον, πρέπει να είστε εξοπλισμένοι με πλήρη ρουχισμό αναβάτη-οι περισσότερες διοργανώσεις απαιτούν δερμάτινα. Πολύ σημαντική είναι και η ψυχολογική προετοιμασία, κάτι που δεν πρέπει να ληφθεί ελαφρά τη καρδία, καθώς στην πίστα, τα όρια σας θα δοκιμαστούν.

2) Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού αλλά και υγρών, ανάμεσα στα session! Μπορεί μετά από κάθε «βόλτα» στην πίστα να νιώθετε την ανάγκη να πιείτε τον...Βόσπορο ή να φάτε ότι βρείτε μπροστά σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν το κάνετε, θα νιώσετε πολύ γρήγορα δυσφορία. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορείτε να λειτουργήσετε όπως θα θέλατε. Φάτε ένα ελαφρύ γεύμα πριν ξεκινήσετε για την πίστα και καταναλώνετε νερό με φειδώ εντός αυτής –καθώς η πολύ γρήγορη κατανάλωση νερού θα σας προκαλέσει και εντονότερη εφίδρωση.

3) Οδηγήστε ρεαλιστικά. Τι εννοούμε; Θα σας εξηγήσουμε αμέσως. Αρχικά, αν είναι η πρώτη σας φορά στην πίστα, όσο γρήγορα και αν θεωρείτε πως οδηγείτε, μπείτε στο γκρουπ των αρχάριων. Η πίστα είναι τελείως διαφορετική από τον δρόμο: Το πιθανότερο είναι ότι, αν πράγματι μπορείτε να οδηγήσετε γρήγορα, οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης θα σας το υποδείξουν και θα σας αλλάξουν γκρουπ. Ακόμη, μην οδηγείτε πάνω από τις δυνατότητες σας, μην σκέφτεστε το γυρολόγιο και μην μπείτε στον πειρασμό να ανταγωνιστείτε επιπόλαια κάποιον άλλο αναβάτη. Πρόκειται για καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν εύκολα σε ατύχημα. Απολαύστε την οδήγηση στα δικά σας πλαίσια και βελτιωθείτε σταδιακά.

4) Μην πάτε μόνοι σας στο track day. Πέρα από τα προφανή οφέλη που θα σας προσφέρει η παρέα κάποιων φίλων στην πίστα, μπορεί να σας «ξελασπώσει» και από μια στραβή, όπως μια μικρή επισκευή ή ακόμη και να σας εξασφαλίσει μέσο γυρισμού, αν –ο μη γένοιτο- έχετε πτώση. Η βοήθεια γνωστών σας ατόμων μπορεί να είναι πολύτιμη σε μιοα τέτοια περίπτωση.

5) Καλύψτε ή αφαιρέστε τους καθρέπτες σας! Μπορεί να ακούγεται μικρής σημασίας συμβουλή ή να σας φαίνεται και λάθος, μέχρι να διαπιστώσετε πόσο μπορούν τα είδωλα των άλλων αναβατών, να σας αποσπάσουν την προσοχή! Στην πίστα, κοιτάμε μπροστά και χρειαζόμαστρε συγκέντρωση και, αν προσπαθήσετε να επεξεργαστείτε και την πληροφορία από τους καθρέπτες σας, το πιθανότερο είναι ότι θα δυσκολευτείτε πάρα πολύ και θα κινδυνέψετε.