5 σημεία που πρέπει να προσέξουν οι αυτοκινητιστές και οι οδηγοί φορτηγών.

Πώς να αποφύγετε τη σύγκρουση με μοτοσυκλέτα

Ο καλοκαιρινός καιρός προσελκύει όλο και περισσότερους μοτοσυκλετιστές να βγουν στοτυς δρόμους. Δυστυχώς με την μεγαλύτερη εισροή δικύκλων στο οδικό δίκτυο, αυξάνεται και ο αριθμός των ατυχημάτων.

Πολλές φορές τα ατυχήματα αυτά μπορούν να αποφευχθούν. Αυτή τη φορά παραθέτουμε 5 σημεία που πρέπει να προσέξουν όχι οι αναβάτες, αλλά οι αυτοκινητιστές και οι οδηγοί φορτηγών.
 
  1. Οι μοτοσυκλέτες έχουν πολύ μικρότερο όγκο και μπορούν εύκολα να κρυφτούν στο τυφλό σημείο. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τους καθρέφτες σας και γυρίστε το κεφάλι σας για να κοιτάξετε προτού κάνετε ελιγμούς ή αλλάξετε λωρίδες. Θυμηθείτε ότι οι μοτοσυκλετιστές μπορεί να μην βρίσκονται στο κέντρο της λωρίδας. Συχνά αλλάζουν τη θέση τους για να μεγιστοποιήσουν την ορατότητα.
 
  1. Αφήστε επιπλέον χώρο γύρω από έναν μοτοσυκλετιστή για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα. Οι μοτοσυκλετιστές γνωρίζουν πως πρέπει να κρατούν αποστάσεις από τα οχήματα, έτσι ώστε σε περίπτωση κυκλοφοριακής συμφόρησης να μπορούν να διαφύγουν. Θυμηθείτε ότι οι αναβάτες αξίζουν τον χώρο τους στο δρόμο και ότι πρέπει να τον σεβαστείτε.
 
  1. Οι μοτοσυκλετιστές μπορεί να επιβραδύνουν το δίκυκλό τους με τo φρένο του κινητήρα να επιταχύνουν, ανοίγοντας το γκάζι. Επομένως, κάποιες φορές η ενδεικτική λυχνία φρένων μπορεί να μην ενεργοποιηθεί. Παρατηρείστε προσεκτικά τυχόν ενδείξεις πέδησης. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο είναι χρήσιμο να κρατάτε αποστάσεις γύρω από τις μοτοσυκλέτες.
 
  1. Μην βασίζεστε στις αισθήσεις σας, όταν μετράτε την απόσταση. Οι περισσότεροι οδηγοί κρίνουν μια απόσταση βάσει εμπειρίας, αλλά οι μοτοσυκλέτες μπορεί να είναι πιο κοντά απ` ό, τι φαίνονται, λόγω του μικρότερου όγκου.
 
  1. Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους μοτοσυκλετιστές. Οι ριπές ανέμου και η βροχή, που για έναν οδηγό αυτοκινήτου μπορεί απλά να θεωρηθεί ενοχλητική,  κάνουν τη ζωή του αναβάτη δύσκολή. Αναγνωρίστε αυτό σαν συνθήκη, κρατήστε μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος και δώστε χώρο σε περίπτωση που οι άνεμοι ασκούν πίεση στη μοτοσυκλέτα. Η κακή ορατότητα και οι κακές καιρικές συνθήκες ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.
 
Πάνω απ`όλα, σεβαστείτε το δικαίωμα του μοτοσυκλετιστή  να μοιράζεται το δρόμο. Είτε ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο, φορτηγό, μοτοσυκλέτα ή αεροπλάνο, όλοι θέλουμε απλά να φτάσουμε στον προορισμό μας με ασφάλεια. Τα λίγα επιπλέον δευτερόλεπτα που μπορεί να χρειαστείτε για να ελέγξετε το τυφλό σημείο πριν αλλάξετε λωρίδα ή να διατηρήσετε επιπλέον απόσταση φρεναρίσματος, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.