H TVS Apache RTR που κινείται με αιθανόλη.

TVS Apache RTR

Μια μοτοσυκλέτα που κινείται με αιθανόλη ή απλούστερα οινόπνευμα, παρουσίασε η (εν Ινδία συνεργάτης της BMW) TVS.

Οι Ινδοί κατασκευαστές πλέον παίζουν πολύ ψηλά στην τεχνολογία, ανταγωνιζόμενοι και τα κραταιά ονόματα. Αυτή την φορά, βλέπουμε μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να κινηθεί με αιθανόλη –ή απλούστερα, καθαρό οινόπνευμα-, από την TVS –η οποία συνεργάζεται και με την BMW, όπως γνωρίζουμε.

Η μοτοσυκλέτα που βλέπετε ονομάζεται Apache RTR και παρουσιάστηκε στην Ινδική έκθεση Auto Expo. Έχει βαφτεί –διόλου τυχαία- σε πράσινες και λευκές αποχρώσεις, υποδηλώνοντας τον οικολογικό χαρακτήρα της και, όπως είναι αναμενόμενο, ο κινητήρας της έχει μετατραπεί κατάλληλα προκειμένου να χρησιμοποιεί την αιθανόλη ως καύσιμο.

Η TVS δηλώνει ότι η μοτοσυκλέτα αποδίδει 21 ίππους και 1,8 kgm ροπής από 200 κυβικά, μια απόδοση που είναι… μια χαρά, αν σκεφτεί κανείς τα συνήθη δεδομένα των κατηγοριών αυτών. Η σημαντικότερη βελτίωση όμως έρχεται στους ρύπους: Καθώς η αιθανόλη περιλαμβάνει το οξυγόνο στον χημικό της τύπο, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση ρύπων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και του θείου, καθώς δρα ως «καταλυτική ουσία» κατά την διάρκεια της ίδιας της καύσης.

Η ινδική εταιρεία έδωσε μεγάλη σημασία στην παρουσίαση του παρόντος μοντέλου, καθώς πιστεύει ότι με την επένδυση σε εναλλακτικά καύσιμα, μπορούμε σε βάθος χρόνου να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και τα προϊόντα του. Συγκεκριμένα, η αιθανόλη είναι ένα καύσιμο που μπορεί να παράγεται ακόμα και στο σπίτι και πρόκειται για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Η αναζήτηση της ενεργειακής λύσης, όπως γίνεται συνεχώς σαφές, συνεχίζεται…