4 μοντέλα που θα κάνουν τα σαγόνια των περαστικών να κρεμάσουν!

BMW R nineT Scrambler: Βαυαρικός χαρακτήρας για βόλτες με γεύση...λουκάνικο!

Harley-Davidson Sportster Roadster: Αμερικανίλα με έντονα sport στοιχεία

Honda X-ADV: Μια κατηγορία μόνο του. Χρειάζεται να ειπωθεί κάτι παραπάνω;

Triumph Bonneville Bobber: "Κόσμημα" με τη βόλτα σε πρώτο πλάνο

4 μοτοσυκλέτες για να σας χαζεύουν!

4 μοντέλα μοτοσυκλετών που θα σας κάνουν το επίκεντρο της προσοχής όπου και να πάτε! Μοναδικότητα χαρακτήρα και κορυφαία οδηγική συμπεριφορά σε 4 επιλογές που ξεχωρίζουν.

Θέλεις να νιώθεις σαν κανένας άλλος; Σου αρέσει η μοτοσυκλέτα σου να είναι το επίκεντρο της προσοχής όπου και αν πας; Σίγουρα τότε θέλεις μια μοτοσυκλέτα έξω από την πεπατημένη και οι επιλογές εκεί έξω είναι μπόλικες! Εμείς διαλέξαμε 4 από αυτές. Μια καθαρόαιμη αμερικάνα sportster, μια γερμανική μοτοσυκλέτα άσκηση ιστορίας, ένα βρετανικό custom κόσμημα και ένα crossover μοντέλο που δεν θυμίζει τίποτα άλλο! Ας γνωρίσουμε λοιπόν τις BMW R nineT Scrambler, Harley-Davidson Sportster Roadster, Honda X-ADV και Triumph Bobber.

Εμφάνιση-στυλ: Ασκήσεις μοναδικότητας

Ξεκινώντας από το R nineT Scrambler της BMW, πρόκειται για ένα μοντέλο που αναφέρεται άμεσα στην κληρονομιά της Βαυαρικής «προπέλας» και ξεχειλίζει ταυτότητα. Ο Boxer δεσπόζει στο κέντρο της μοτοσυκλέτας, το στρογγυλό φανάρι κλέβει την παράσταση και οι λεπτομέρειες του φινιρίσματος είναι σαν τα μπαχαρικά σε ένα καλό πιάτο φαγητό, προσθέτοντας στο όλο αποτέλεσμα. Η Harley Davidson είναι μια από τις πιο «πεισματάρες» στυλιστικά εταιρείες και αυτό μόνο κακό δεν της έχει κάνει. Το Sportster Roadster δεν αποτελεί εξαίρεση και κραυγάζει αμερικανική «ωμότητα» με έναν αέρα custom. Κερασάκια στην τούρτα ο V αερόψυκτος κινητήρας και οι λεπτομέρειες που δίνουν εντύπωση χειροποίητης κατασκευής. Honda X-ADV…μια μοτοσυκλέτα (ναι, καλά διαβάσατε), σαν καμία άλλη και αυτό είναι και το μεγάλο της ατού. Με look που συνδυάζει στοιχεία mega scooter και on-off, η X-ADV είναι ένα σύνολο σαν κανένα άλλο που κυκλοφορεί εκεί έξω και είναι πραγματικά επιβλητικό. Η Big-H έκανε για άλλη μια φορά ένα τολμηρό βήμα στο χώρο του δίτροχου με επιτυχία και ήδη οι άλλοι κατασκευαστές την ακολουθούν. Τέλος, το Triumph Bobber είναι αυτό που δίνει και το πιο custom look από τα 4 μοντέλα. Κραυγαλέο μονόσελο, ψαλίδι που δίνει εντύπωση ότι…δεν υπάρχει πίσω ανάρτηση, όπως στα μοντέλα της δεκαετίας του 30 και διάχυτη «Βρετανίλα» συνθέτουν ένα σύνολο που θα το χαζέψουν όλοι, αλλά θα το απολαύσει ένας και μόνο!

Κινητήρες: Δικύλινδρη πανδαισία

Τρεις διατάξεις, μία φιλοσοφία: Ο δικύλινδρος κινητήρας κυριαρχεί στα μοντέλα του αφιερώματός μας. Στην περίπτωση του R nineT Scrambler, μιλάμε για έναν boxer στα 1.200 κυβικά, διάταξη-σήμα κατατεθέν από την BMW. O κινητήρας αποδίδει 110 ίππους, με την ροπή των 11,8 κιλών να είναι πλούσια και άμεσα διαθέσιμη. Στην αίσθηση του συνόλου συμβάλλει ο ιδιαίτερος boxer ήχος και η χαρακτηριστική ανάδραση της μοτοσυκλέτας στο άνοιγμα του γκαζιού, που ενθουσιάζει τους φίλους του Boxer. Στην περίπτωση της Harley-Davidson, έχουμε να κάνουμε και πάλι με ένα σύνολο 1.200 κ.εκ. αλλά σε δικύλινδρο V 45 μοιρών, μια κλασική Harley επιλογή. Η αμερικανική εταιρεία έχει επενδύσει πολλά ώστε ο συγκεκριμένος κινητήρας να έχει την επιθυμητή αίσθηση και ήχο, διατηρώντας και την αερόψυξη. Αποτέλεσμα, ένα μοτέρ με εθιστικό ήχο και γνήσιο feel, Που αποδίδει 68,7 ίππους και 9,7 kgm ροπής. Το τελευταίο μοτέρ 1,2 λίτρων, αυτό της Triumph Bobber, είναι δικύλινδρο σε σειρά αλλά με στρόφαλο 270 μοιρών που του δίνει λειτουργικά χαρακτηριστικά ενός V2. Αν και υδρόψυκτος, ο κινητήρας υιοθετεί vintage look με πτερύγια αερόψυξης στο μοτέρ, σώματα ψεκασμού που «καμουφλάρονται» κάτω από καλύμματα που θυμίζουν καρμπυρατέρ και επιμελώς κρυμμένο ψυγείο. Το μοτέρ αποδίδει 77 ίππους και 10,8 κιλά ροπής. Τέλος, στο X-ADV συναντάμε τον εν σειρά κινητήρα της σειράς NC, ρυθμισμένο και πάλι για πλούσια ροπή από χαμηλά. Ο εν λόγω κινητήρας έχει απόδοση 55 ίππων και 6,9 κιλών ροπής, ενώ συνδυάζεται με το DCT κιβώτιο της Honda που αποτελεί μια ξεχωριστή οδηγική εμπειρία από μόνο του!

Οδηγώντας: Απόλαυσέ το και… τράβα τα βλέμματα!

Οι 4 μοτοσυκλέτες θα σας κάνουν να περάσετε… ζάχαρη πάνω στην σέλα τους και οι διαφορετικοί τους χαρακτήρες οδηγούν σε 4 διαφορετικά σύνολα στο δρόμο. Το R nineT Scrambler επιτελεί θαυμάσια τον ρόλο του «βολτάδικου» που θα πατήσει και λίγο χώμα, αν ο αναβάτης του το επιθυμεί. Ο Boxer κινητήρας παίζει κυρίαρχο ρόλο στο χαρακτήρα του BMW, με την μπόλικη ροπή και τον άμεσο τρόπο που την αποδίδει να συναρπάζουν τον αναβάτη. Ακούγεται σαν… πολεμικό ελικόπτερο και «πυροβολάει» ανάλογα, έτοιμο να σας χαρίσει απολαυστικές βόλτες. Διαπρέπει στη στρωτή οδήγηση και δε θα πει όχι σε ένα εύκολο χωμάτινο μονοπάτι. Το Sportster Roadster είναι εντυπωσιακό επίσης χάρη στον κινητήρα του, που όταν πάρει εμπρός, δίνει την εντύπωση ότι είναι μια μηχανική καρδιά. Τα πάντα είναι μελετημένα για την κατάλληλη αίσθηση στο Sportster και ο αναβάτης θα το θυμηθεί μόλις κουμπώσει την πρώτη σχέση στο κιβώτιο και ξεκινήσει. Η ροπή είναι πολλή και διαθέσιμη από πολύ χαμηλά στο στροφόμετρο –με ό, τι σχέση και σε όποιες στροφές και αν ανοίξετε γκάζι, εκτοξέυεστε! Παράλληλα, το στήσιμο του Roadster επιτρέπει την –αντικειμενικά και όχι κατά αναλογία- γρήγορη οδήγηση, εκπέμποντας έτσι και έντονο sport χαρακτήρα. Το X-ADV της Honda είναι μια πρόταση μοντέρνα και στο χαρακτήρα, όχι μόνο στο παρουσιαστικό. Κάτι σαν SUV μοτοσυκλέτα, η X-ADV τοποθετεί τον αναβάτη σε όρθια, ψηλή θέση οδήγησης με πολύ καλή ορατότητα. Από εκεί και πέρα, κάνει τα πάντα: Ξεκούραστη κίνηση εντός πόλης χάρη στο καλό ζύγισμα και το DCT, άνετα ταξίδια με μεγάλες ταχύτητες αλλά και μπόλικο χώμα –και το εννοούμε. Η μεγάλη απόσταση από το έδαφος, οι ακτινωτοί τροχοί και οι αναρτήσεις με τις μεγάλες διαδρομές ανοίγουν εκτός δρόμου πόρτες στη μοναδικότητα. Τέλος, το Bobber μένει πιστό στις αρχές των classics της Triumph και αποτελεί λατρευτικό τοτέμ της θρησκείας της… βόλτας! Ο βρετανικός κινητήρας είναι αρκούντως ισχυρός, με δύναμη που διαρκεί μέχρι και το τέλος του στροφομέτρου. Ενώ η ροπή και ο ήχος του θα σας κάνει να θέλετε να πηγαίνετε γρήγορα όλη την ώρα. Πράγματι, σε μία τέτοια χρήση, το Bobber είναι εξαιρετικό, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία ακόμα και έντονη –τηρουμένων των αναλογιών- οδήγηση. Προσθέστε σε αυτό το ότι είναι διαθέσιμο μόνο σε μονόσελο και έχετε μια «αποκλειστικότητα» στην συνταγή, που την κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή.

Η άποψή μας: Γίνε ο σταρ της ημέρας!

Αν θέλεις να ξεχωρίζεις, οι 4 μοτοσυκλέτες αυτές έχουν το «κοκαλάκι της νυχτερίδας»! Ότι και να επιλέξεις, το… κεφαλογύρισμα και το… σαγονοκρέμασμα (sic) είναι δεδομένα. Το θέμα είναι ποια σου ταιριάζει καλύτερα. Λοιπόν, αν επιθυμία σας είναι η πολυχρηστικότητα, οι μοντέρνες γραμμές και οι εντόνες off-road αναζητήσεις, το Honda X-ADV είναι για εσάς. Αν αρέσκεστε στην ρετρό εμφάνιση, έχουμε 3 πιθανά σενάρια! Το R nineT προσφέρει την Boxer ταυτότητά του και αριστεύει σε πιο «ρολαριστές» βόλτες, αντί στις έντονες σπορ αναζητήσεις. Το Triumph Bobber είναι το πιο τολμηρό ανάμεσα στα 4 και προσφέρει αρκετά σπορ χαρακτήρα, όντας πολύ καλοστημένο και έχοντας ένα πρόθυμο μοτέρ. Τέλος, το Roadster της Harley είναι μάλλον το πιο «τσαμπουκαλεμένο», με έντονο αμερικάνικο χαρακτήρα και δυνατότητες τόσο για χαλαρές, όσο και για σβέλτες βόλτες. Η επιλογή τελικά εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας! 
  BMW R nineT Scrambler Harley-Davidson Sporster Roadster Honda X-ADV
                           
Triumph Bonneville Bobber
Κινητήρας 4Τ 2Κ, Α/Ψ 8Β 4Τ 2Κ, Α/Ψ 4Β 4Τ 2Κ, Υ/Ψ 4Β 4Τ 2Κ, Υ/Ψ 8Β
Κυβισμός (κ.εκ.) 1.170 1.202 745 1.200
Ισχύς (ίπποι/σαλ) 110/7.550 68,7/5.500 54,8/6.250 77/6.100
Ροπή (Kgm/σαλ) 11,8/6.000 9,7/3.500 6.8/4.750 10,8/4.000
Κατανάλωση (λτ/100 χλμ) 6,8 6,6 4,7 6,2
Τελική ταχύτητα (χλμ/ώρα) 190+ 190 190 180
Βάρος (κιλά) 220 259 238 228
Τιμή (ευρώ) Από 14.500 Από 14.190 Από 12.450 14.890