Γιατί τα περισσότερα κράνη σήμερα έχουν λουράκι ταχείας απελευθέρωσης; Είναι όντως καλύτερο το «διπλό δαχτυλίδι»; Μύθοι και αλήθειες εδώ!
Όταν η συζήτηση έρχεται στα κράνη, πάντα υπάρχει περιθώριο… τσακωμού, αν πιάσουμε τα λουράκια και τα συστήματα ασφάλισης. Οι σχολές είναι, σε γενικές γραμμές, δύο: Τα συστήματα διπλού δακτυλίου ή Double D-Ring και οι πόρπες ταχείας απελευθέρωσης . Μέσα στα χρόνια, τα συστήματα αυτά έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις, αλλά η πιο ενδιαφέρουσα είναι φυσικά, ποιο από τα δύο είναι καλύτερο. Ας δούμε μαζί, τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ισχύει…
Το σύστημα διπλού δαχτυλιδιού… είναι λίγο υπερεκτιμημένο!
Το παλαιότερο και αποδεδειγμένα αξιόπιστο σύστημα του διπλού δαχτυλιδιού μεσουρανεί στα κράνη εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα πολύ απλό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικό. Αυτός είναι και ο λόγος που τα διπλά δαχτυλίδια καθιερώθηκαν τόσο στους αγώνες, όσο και στις συνειδήσεις των αναβατών, ακόμα και σε ορισμένες νομοθεσίες! Πράγματι, τα διπλά δαχτυλίδια δουλεύουν εξαιρετικά και εξασφαλίζουν την αξιοπιστία τους χάρη στην απλότητά τους. Και, για να λέμε και αλήθειες, μέχρι κάποιο σημείο εξέλιξης, προσέφεραν πράγματι καλύτερη ασφάλεια από αυτή των ταχείας απελευθέρωσης. Όμως σήμερα, με την εξέλιξη των υλικών και τις νέες πόρπες ταχείας απελευθέρωσης, τα διπλά δαχτυλίδια αποδίδουν πρακτικά το ίδιο. Συνεπώς, κάποια «στερεότυπα» ότι τα Double Ds είναι «το μόνο σωστό σύστημα πρόσδεσης κράνους» και ότι «είναι σημαντικά ασφαλέστερα» έχουν μείνει πίσω.
Περί quick release και καστάνιας
Σήμερα, όλο και περισσότερα κράνη φέρουν λουράκι με πόρπη τύπου ζώνης αυτοκινήτου ή καστάνιας με «κλικ» ρύθμισης. Σε σχέση με το Double-D, τα συστήματα αυτά προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία χρήσης –χρειάζεται μια συνήθεια για να λειτουργήσει κανείς τα λουράκια με διπλό δαχτυλίδι. Παράλληλα, το μικρό κόστος κατασκευής τους συμβάλλει στην διάδοσή τους. Ωστόσο, εκεί που τα συστήματα αυτά μειονεκτούν, είναι στο εύρος ρυθμισιμότητας που προσφέρουν –τα double D λουράκια πρακτικά ρυθμίζονται σε άπειρο επίπεδο- αλλά και την ανάγκη για περιοδική ρύθμιση του λουριού λόγω φυσιολογικής φθοράς.
Και τι να πάρω;
Η απάντηση είναι πολύ απλή εδώ. Πάρε αυτό που σε βολεύει! Χάρη στις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά και στις δοκιμές κρανών που γίνονται πλέον, τόσο τα λουράκια με καστάνια ή πόρπη όσο και αυτά με διπλό δαχτυλίδι, πρακτικά προσφέρουν την ίδια ασφάλεια. Δεν υπάρχει δηλαδή, δίλημμα για το ποιο είναι καλύτερο. Απλά, είναι θέμα προσωπικής προτίμησης.
Και γιατί τότε τα «διπλά δαχτυλίδια» θεωρούνται ανώτερα;
Αυτό έχει να κάνει με την διάδοση τους, την χρήση τους σε αγώνες και την θέση τους στο μυαλό των αναβατών. Η αλήθεια είναι, ότι αυτό το σύστημα χαίρει ακόμα του σεβασμού, όταν μιλάμε για ακριβότερα και πιο σπορ κράνη, ενώ και οι εταιρείες το χρησιμοποιούν ακόμη για να συμφωνούν και με τους αγωνιστικούς κανονισμούς ανά τον κόσμο.
Τι πιστεύετε εσείς; Ποιο σύστημα είναι καλύτερο; Πιστεύετε ότι τα δαχτυλιδάκια, που τόσο αγαπούν πολλοί αναβάτες, είναι ξεπερασμένα; Πόσο ασφαλείς είναι οι «καστάνιες»; Τι θα προτιμούσατε;