Κινητό και οδήγηση: Η μάστιγα που σκοτώνει!

Κινητό και οδήγηση: Η μάστιγα που σκοτώνει!

Κακά τα ψέματα, το κινητό έχει γίνει η προέκταση όλων, με τους περισσότερους να μην το αφήνουν σε ησυχία ακόμα κι όταν οδηγούν!  Πρόκειται για μια σύγχρονη απειλή που όπως πάει θα γίνει η νούμερο ένα αιτία τροχαίων δυστυχημάτων. Ποιο θα πρέπει να είναι το πρόστιμο για να σταματήσει αυτή η μάστιγα;

Χειρότερος από μεθυσμένο ο χρήστης του κινητού

Πάνω από 30 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από οδηγούς που χρησιμοποιούν το κινητό τους κατά τη διάρκειας της οδήγησης, αφού οι τελευταίοι έχουν 30% πιο αργή αντίδραση από ότι ένας μεθυσμένος, με αποτέλεσμα να χρειάζονται έως και 14 μέτρα παραπάνω για να φρενάρουν, ενώ δεν μπορούν να διατηρήσουν σταθερή ταχύτητα και απόσταση ασφαλείας. Παρόλο αυτά πάνω από το 68% των Ελλήνων δηλώνει ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί καθημερινά το κινητό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αδιαφορώντας για το πρόστιμο των 100 ευρώ που συνοδεύεται από αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 2 μήνες. Πάμε να τα δούμε όλα πιο αναλυτικά.

Πάνω από 5 ώρες ο μέσος άνθρωπος πάνω από το κινητό του

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο μέσος χρήστης περνάει σχεδόν 5 ώρες μπροστά στην οθόνη του κινητού του, με το χρόνο να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο αν η εργασία του έχει να κάνει με χρήση οθονών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι περισσότερες καθημερινές εργασίες και δραστηριότητες περνάνε μέσα από το smartphone, προκαλώντας ένα είδος εθισμού που τους περισσότερους δεν τους «αφήνει» ακόμα και όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου ή πάνω στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας.  Το αποτέλεσμα, πάνω από 30 συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω χρήσης κινητού στο αυτοκίνητο, μιας και ο χρόνος αντίδρασης των οδηγών αυξάνεται ακραία.

Φρενάρει 14 μέτρα πιο μακριά ο οδηγός που κοιτάει το κινητό του

Συγκεκριμένα το Transport Research Laboratory του Ηνωμένου Βασιλείου απέδειξε πως οι οδηγοί που κάνουν χρήση κινητού έχουν 30% πιο αργή αντίδραση από έναν μεθυσμένο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εμφανίζεται στη διατήρηση σταθερή ταχύτητα και απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Μιλώντας με νούμερα, οι οδηγοί που έχουν το «μάτι» τους στο smartphone χρειάζονται κατά μέσο όρο 14 περισσότερα μέτρα για να φρενάρουν από τα 110 χλμ./ώρα, αφού αντιδράνε σχεδόν  μισό δευτερόλεπτο πιο αργά από όσους έχουν την προσοχή τους αποκλειστικά στραμμένη στο δρόμο. Μιλάμε για μια τεράστια απόσταση που σίγουρα κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

68% των Ελλήνων κάνει καθημερινά τη συγκεκριμένη παρανομία

Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι το 68% των Ελλήνων οδηγών παραδέχτηκε σε έρευνα του ευρωπαϊκού ινστιτούτου Fondation Vinci Autoroutes ότι χρησιμοποιεί καθημερινά το smartphone όταν βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, οι ετήσιες κλήσεις της Τροχαίας δεν ξεπερνούν τις 15.000 για το αντίστοιχο παράπτωμα. Πρόκειται για ένα δυσανάλογο ποσό παραβατικότητας-προστίμων, ενώ φαίνεται ότι και η ποινή που επιβλέπεται από το νόμο δεν κάνει το αυτί των περισσότερων να ιδρώσει. Συγκεκριμένα το άρθρο 29 παρ. 1 του Ν. 4530/2018 αναφέρει  ότι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο, τιμωρούνται με αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 2 μήνες, καθώς και χρηματικό πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ. Βέβαια εδώ θα πείτε δεν τους νοιάζει η δική τους ασφάλεια και των γύρω τους, το πρόστιμο θα τους νοιάξει;  

Εσύ ποίο πρόστιμο πιστεύεις θα σταματούσε την χρήση κινητού στο αυτοκίνητο ή στη μοτοσυκλέτα;