Πώς λειτουργεί το Immobilizer στις μοτοσυκλέτες;

Πώς λειτουργεί το Immobilizer στις μοτοσυκλέτες;

- Με το που μπαίνει το κλειδί στην εσοχή ο εγκέφαλος στέλνει ένα σήμα αναγνώρισης.
- Αν το κλειδί "απαντήσει" (έχει δηλαδή τον ίδιο αναγνωρισμένο κωδικό στο RFID τσιπ του) τότε ο κινητήρας μπορεί να πάρει εμπρός.
- Σε αντίθετη περίπτωση ακόμα και αν ο κλέφτης γυρίσει τον διακόπτη η μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να πάρει μπρος.
- Σε αντίθεση με τον συναγερμό, το Immobilizer δεν τρώει μπαταρία καθώς ενεργοποιείται για λίγα δευτερόλεπτα, μόνο όταν το κλειδί μπει στην εσοχή (ή το Keyless χειριστήριο βρίσκεται σε εμβέλεια).

Με το που μπαίνει το κλειδί στην εσοχή ο εγκέφαλος στέλνει ένα σήμα αναγνώρισης

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί αντικλεπτικοί μηχανισμοί για να προστατέψουμε τις μοτοσυκλέτες μας. Από το να τις έχουμε σε ένα φυλαγμένο γκαράζ, μέχρι συναγερμούς, κάμερες ή την πιο παραδοσιακή αλυσίδα και λουκέτο. Μια τεχνολογία που πλέον όλο και περισσότερες μοτοσυκλέτες αποκτούν είναι το λεγόμενο Immobilizer. Αυτό ουσιαστικά βασίζεται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης που ενεργοποιείται κάθε φορά που ο κάτοχος βάζει το κλειδί του στην αντίστοιχη εσοχή της μοτοσυκλέτας (η αντίστοιχα σε Keyless συστήματα το χειριστήριο βρίσκεται σε εμβέλεια). Μόλις συμβεί αυτό ο εγκέφαλος της μοτοσυκλέτας στέλνει ένα ηλεκτρονικό σήμα αναγνώρισης για να καταλάβει αν το κλειδί ή το χειριστήριο φέρει τον αντίστοιχο ηλεκτρονικό κωδικό που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο όχημα. 

Αν το κλειδί

Ο εγκέφαλος με το που στείλει το σήμα περιμένει την "απάντηση" από το κλειδί ή το χειριστήριο. Φυσικά όλο αυτό συμβαίνει μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, χωρίς ο κάτοχος να χρειάζεται να περιμένει κάτι ή να αντιλαμβάνεται ότι κάποια διαδικασία λαμβάνει χώρα. Αν το κλειδί ή το χειιστήριο δώσει την σωστή "απάντηση", δηλαδή ο κωδικός RFID που έχει στο τσιπ του είναι αντίστοιχος με αυτόν που έχει στείλει ο εγκέφαλος για αναγνώριση, τότε - και μόνο τότε - το όχημα μπορεί να πάρει μπροστά. 

Σε αντίθετη περίπτωση ακόμα και αν ο κλέφτης γυρίσει τον διακόπτη η μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να πάρει μπρος

Βεβαίως στην εσοχή μπορούν να μπουν πολλά πράγματα εκτός από το σωστό κλειδί και όπως συμβαίνει και με τις κλειδαριές στις πόρτες των σπιτιών, έτσι και οι κλειδαριές των μοτοσυκλετών μπορούν να παραβιαστούν. Η διαφορά με το Immobilizer είναι ότι εφόσον δεν υπήρξε απάντηση στο σωστό σήμερα που περίμενε ο εγκέφαλος, ακόμα και αν η κλειδαριά παραβιαστεί, η μοτοσυκλέτα δεν πρόκειται να πάρει μπρος και ο κλέφτης να απομακρυνθεί οδηγώντας την. Δυστυχώς αυτό δεν προστατεύει από το να την μετακινήσει σβηστή ή να την σηκώσει μέσα σε ένα βαν, σίγουρα όμως κάνει τη δουλειά του πιο δύσκολη. 

Σε αντίθεση με τον συναγερμό, το Immobilizer δεν τρώει μπαταρία καθώς ενεργοποιείται για λίγα δευτερόλεπτα, μόνο όταν το κλειδί μπει στην εσοχή (ή το Keyless χειριστήριο βρίσκεται σε εμβέλεια)

Ένα πλεονέκτημα που έχει το Immobilizer σε σχέση με τον συναγερμό για παράδειγμα έχει να κάνει με τη μπαταρία. Ενώ ένας συναγερμός που είναι συνδεδεμένος απευθείας εκεί μπορεί να προκαλέσει μείωση της τάσης καθώς λειτουργεί συνέχεις, το Immobilizer "μπαίνει" σε λειτουργία μόλις για λίγα δευτερόλεπτα όταν το κλειδί μπει στην εσοχή (ή το Keyless χειριστήριο βρίσκεται σε εμβέλεια). Αφού έχει εκτελέσε τον διαγνωστικό έλεγχο σταματάει την λειτουργία του, ακόμα και αν το κλειδί παραμένει στην εσοχή στη θέση Off ή το χειριστήριο παραμένει σε εμβέλεια. Εφόσον το ίδιο έχει ολοκληρώσει την δουλειά του σταματάει την λειτουργία του, χωρίς έτσι να τρώει καθόλου την μπαταρία.