Σκυφτά VS όρθια Sport Touring

Σκυφτά VS όρθια Sport Touring

- Αποδίδουν πάνω από 100 άλογα και έως 152
- Με μέγιστο προϋπολογισμό τα 18.000 ευρώ
- Πλήρως εξοπλισμένα με συστήματα ασφαλείας τελευταίας γενιάς
- Τι κάνει καλύτερα η μία υποκατηγορία από την άλλη

SUZUKI: Προσφορά -500ε σε όλα τα Scooter 125cc!

Αποδίδουν πάνω από 100 άλογα και έως 152

Οι Sport Touring μοτοσυκλέτες αποτελούν την κατηγορία που επιλέγουν όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν με την μοτοσυκλέτα τους σε μακρινούς προορισμούς και όχι μόνο. Πολλοί τις χρησιμοποιούν και ως καθημερινό μέσο μετακίνησης, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι είναι ιδανικά Commuters αφού έχουν τσιμπημένες καταναλώσεις λόγω κυβισμού και κυλίνδρων, αλλά μπορούν να σε ταξιδέψουν όπου επιθυμείς από άσφαλτο. Τα πιο ισχυρά της λίστας είναι τα Suzuki GSX-S 1000 GT και GX που αποκτούν ουσιαστικά τον ίδιο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 999cc που αποδίδει 152 άλογα. Έχει προέλθει από το superbike GSX-R 1000 και έχει μεταποιηθεί έτσι ώστε να προσφέρει επιδόσεις σε συνδυασμό με αυξημένη άνεση στο ταξίδι και μεγάλη διάρκεια ζωής. Το GT στην συγκεκριμένη περίπτωση τοποθετείται στο βάθρο λόγω της χαμηλότερης τιμής του στην ίδια ισχύ, με το GX βέβαια να αποκτά άλλα "καλούδια" που θα αναλύσουμε παρακάτω. Τα Versys 1000 και Ninja 1000 SX, εξοπλίζονται επίσης με τον ίδιο 4 κύλινδρο κινητήρα της Kawasaki, που σε αυτή την περίπτωση δέχεται μετατροπές από το ένα μοντέλο στο άλλο, με την απόδοσή του να είναι στα 120 άλογα για το Versys και στα 142 για το Ninja. Είναι στα 1.043cc και στην έκδοση που αποκτά το Ninja έχει την μεγαλύτερη απόδοση ροπής ανάμεσα στα μοντέλα της λίστας, στα 111 Nm. Ακολουθεί το Yamaha Tracer 9 με τρεις εκδόσεις (9/9GT/9GT+), με τον CP3 τρικύλινδρο κινητήρα 890cc που έχει αποδείξει την ελαστικότητα και την αξιοπιστία του. Τέλος το Honda NT 1100 με τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 1.084cc αποδίδει 102 άλογα στις 7.500 σαλ και αποκτά ουσιαστικά τον ίδιο κινητήρα με το Africa Twin.
 

Με μέγιστο προϋπολογισμό τα 18.000 ευρώ

Μάρκα Τιμή Κυβικά Ισχύς Hp Ροπή Nm Χωρητηκότητα Ρεζερβουάρ
SUZUKI GSX-S 1000 GT   999 152 105 19
SUZUKI GSX-S 1000 GX   999 152 106 19
KAWASAKI NINJA 1000 SX   1043 142 111 19
KAWASAKI VERSYS 1000   1043 120 102 21
YAMAHA TRACER 9   890 119 93 18,7
HONDA NT 1100   1084 102 104 20.4
Τα μοντέλα της λίστας δεν ξεπερνούν τα 18.000 ευρώ και ξεκινούν από τα 12.500 ευρώ. Υπάρχουν και άλλες επιλογές με χαμηλότερο ή υψηλότερο Budget, αλλά με τις ιπποδυνάμεις και τις τιμές τους να είναι σχετικά κοντά επιλέξαμε τα συγκεκριμένα. Το πιο προσιτό είναι το Yamaha Tracer 9 το οποίο είναι παράλληλα και το πιο "μοσχοπουλημένο" από τα 6, σκαρφαλώνοντας σταθερά στο βάθρο των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες αυτού του κυβισμού για πολλούς μήνες του έτους. Το πιο εξοπλισμένο Tracer 9GT βέβαια κοστίζει 14.990 ευρώ και η Top έκδοση GT+ που διαθέτει και Radar είναι στα 17.150 ευρώ. Στην τιμή των 13.795 ευρώ ακολουθεί το Versys 1000 και 3ο σε τιμή είναι το Suzuki GSX-S 1000 GT, που στα 15.395 ευρώ σου δίνει τα περισσότερα άλογα ανά ευρώ. Το Honda NT 1100 κοστίζει 15.600 ευρώ, το Ninja 1000 SX 16.395 ευρώ και τέλος το GSX-S 1000 GX που είναι και το μοναδικό με ημι-ενεργητικές αναρτήσεις έρχεται στα 17.995 ευρώ. Η αυξημένη τιμή του σε σχέση με το GT δικαιολογείται, αφού αποκτά προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα μεταξύ των οποίων και το SAES (Suzuki Advanced Electronic Suspension), που ρυθμίζει εν κινήσει τις αναρτήσεις για μία αυξημένη ποιότητα κύλισης και άνεσης στο ταξίδι, ενώ αντί για KYB εξοπλίζεται με πιρούνι και αμορτισέρ της Showa. Όπως αποκάλυψε η Honda, πρόκειται να αναβαθμίσει το NT 1100 για το 2025 χαρίζοντάς του επίσης ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, αυξάνοντας την σχέση συμπίεσης και δίνοντάς του άλλη χαρτογράφηση με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ροπή στις χαμηλομεσαίες στροφές. Παράλληλα αναμένουμε μία ανανέωση και για τα μοντέλα της Kawasaki με τον κυβισμό τους να αυξάνεται στα 1.099cc και να αποκτούν το προσωνύμιο 1100 αντί για 1000.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Πλήρως εξοπλισμένα με συστήματα ασφαλείας τελευταίας γενιάς

Τα μοντέλα αυτά, έχοντας κινητήρες υψηλού κυβισμού συνοδεύονται από όλες τις τελευταίες τεχνολογίες και συστήματα ασφαλείας που κάνουν το ταξίδι και την καθημερινή συμβίωση μαζί τους εξαιρετικά εύκολη. Εξοπλίζονται όλα με Traction Control όπως επίσης και ABS με την προσθήκη της μονάδας IMU να τους προσδίδει και λειτουργία Cornering. Το Cruise Control κάνει επίσης την εμφάνισή του στα περισσότερα μοντέλα, ξεκουράζοντας τον καρπό σου σε διαδρομές που περιέχουν μεγάλα κομμάτια οδήγησης στον αυτοκινητόδρομο με σταθερή ταχύτητα. Αυτό βέβαια είναι εφικτό χάρη στο ηλεκτρόγκαζο Ride by Wire που όλες οι μοτοσυκλέτες διαθέτουν και προσθέτει επίσης την δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών riding modes, με διαφορετική χαρτογράφηση και απόκριση γκαζιού. Μεταξύ των ιδιαιτεροτήτων των μοντέλων είναι το Easy Start και το Low RPM Assist της Suzuki που επιτρέπει στην ενεργοποίηση της μοτοσυκλέτας με ένα στιγμιαίο πάτημα της μίζας και ανεβάζει αυτόματα τις στροφές του κινητήρα για την υποβοήθηση του αναβάτη στην εκκίνηση αντίστοιχα, ενώ το αμφίδρομο quickshifter βελτιώνει την οδηγική εμπειρία. Τα Kawasaki έχουν ρυθμιζόμενο Traction Control αλλά και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενες πεταλούδες γκαζιού, το Tracer αποκτά σύστημα "προσγείωσης" του εμπρός τροχού (LIF) σε απότομες επιταχύνσεις αλλά και Braking Control ενισχύοντας την ασφάλεια του αναβάτη, ενώ το Honda είναι το μοναδικό από τα 6 που έρχεται και σε έκδοση με DCT κιβώτιο ταχυτήτων, διπλού συμπλέκτη δηλαδή που κάνει τις αλλαγές αυτόματα.
 

Τι κάνει καλύτερα η μία υποκατηγορία από την άλλη

Τα 6 αυτά μοντέλα ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Διαθέτουν τροχούς 17 ιντσών εμπρός και πίσω με ελαστικά αποκλειστικά για ασφάλτινη χρήση, ένας συνδυασμός που ευνοεί την γρήγορη αλλαγή κατευθύνσεων και τις υψηλές ταχύτητες. Λόγω της δομής τους τα σκυφτά Kawasaki και Suzuki είναι πιο αεροδυναμικά και άρα αρέσκονται περισσότερο στις υψηλές ταχύτητες, λόγω της εργονομίας τους όμως που φέρνει τον αναβάτη σε μία λίγο πιο "ετοιμοπόλεμη" θέση οδήγησης, θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι καρποί του. Τα "όρθια" θα σου επιτρέψουν σε μεγαλύτερα διαστήματα οδήγησης χωρίς στάση, ενώ είναι πιο πρακτικά και για την καθημερινή οδήγηση εντός πόλης καθαρά και μόνο λόγω εργονομίας. Ίσως όμως να είναι λίγο πιο ασταθή σε υψηλές ταχύτητες και αυτός είναι πιθανότατα και ένας από τους λόγους που τα περισσότερα έχουν ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική ταχύτητα. Οι δύο υποκατηγορίες φέρνουν στην αγορά παραπλήσια μοντέλα αλλά με αυτό τον διαχωρισμό, ικανοποιείται μία μεγαλύτερη μερίδα αγοραστών που θέλουν να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες αλλά και για την ικανοποίηση των αισθητικών προτιμήσεων του καθενός. Με τα σκυφτά Sport Touring να έρχονται πολύ κοντά στην εμφάνιση με τα supersport, για κάποιους αυτός μπορεί να είναι και ο μοναδικός λόγος που θα τα επιλέξουν, ενώ άλλοι προτιμούν το look μίας μοτοσυκλέτας που τοποθετεί τον αναβάτη σε μία πιο όρθια θέση; Εσύ σε ποιό θα πήγαινες και γιατί;