Είναι ο εξοπλισμός σου κατάλληλος για πίστα;

Διαβάστηκε από 6060 αναγνώστες

Δες εδώ ποιες είναι οι προϋποθέσεις ασφαλείας που πρέπει να έχει ο εξοπλισμός σου πριν μπεις στην πίστα.

Τα track days γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην Ελλάδα και δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να δηλώσεις από νωρίς συμμετοχή προκειμένου να βρεις μια κενή θέση. Η άνθιση αυτή βέβαια δεν τυχαία αφού η πίστα είναι το ιδανικό μέρος προκειμένου να μάθεις τη μοτοσυκλέτα σου και να βελτιωθείς ως αναβάτης, αφού πρόκειται για κλειστό και ασφαλές περιβάλλον. Ο εξοπλισμός όμως που χρησιμοποιείς στο δρόμο μπορεί να μην είναι κατάλληλος για χρήση σε πίστα. Θα πρέπει να έχεις δερμάτινη φόρμα με προστατευτικά, κράνος υψηλών προδιαγραφών, γάντια με ειδικές ενισχύσεις και κατάλληλες μπότες. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Κράνος


Το κράνος πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές E.C.E. 22.05 και να έχει πολύ καλό εξαερισμό, ώστε λόγω της προσπάθειας που καταβάλλεται, να μην επέρχεται υπερβολική εφίδρωση. Η ζελατίνα του να είναι αντιχαρακτική, αντιθαμβωτική, ενώ είναι καλό να δέχεται και tear off, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα ορατότητας. Μια καλής ποιότητας αντιβακτηριδιακή εσωτερική επένδυση που να είναι άνετη και να έχει τη δυνατότητα να αφαιρείται για να πλένεται και να μην ερεθίζει την επιδερμίδα, είναι ό,τι καλύτερο. Επίσης, είναι σημαντικό να το κράνος να είναι αεροδυναμικό και να διαθέτει αεροτομή για αυξημένη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.
 
Φόρμα

Η φόρμα πρέπει να είναι ολόσωμη ή διαιρούμενη κατασκευασμένη από δέρμα υψηλής ποιότητας. Εάν είναι δυνατόν, για μικρότερο βάρος, μπορείτε να επιλέξετε μια από δέρμα καγκουρό, το οποίο όμως είναι ακριβότερο. Πρέπει να διαθέτει πολλά ελαστικά τμήματα ώστε να είναι εύκαμπτη, καλό εξαερισμό και πάνω απΆ όλα, σωστή εφαρμογή. Μια στενή φόρμα είναι σκέτο μαρτύριο, ενώ μια ιδιαίτερα φαρδιά δεν προστατεύει αποτελεσματικά. Κάποιες δερμάτινες φόρμες διαθέτουν δοχείο νερού στην αεροδυναμική καμπούρα, ώστε ο αναβάτης να μπορεί να ενυδατωθεί ενώ οδηγεί. Απαραίτητες είναι επίσης οι προστασίες CE En1621-1 σε αγκώνες, γόνατα και ώμους, CE En 1621-2 στην πλάτη και CE En1621-3 στο στήθος. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι φόρμες με αερόσακο που προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση πτώσης.

Γάντια  

Τα γάντια πρέπει να είναι κατάλληλα για χρήση σε πίστα, με πολλά σημεία προστασίας και κατασκευασμένα από ειδικά, αλλά ακριβά υλικά, όπως δέρμα, kevlar, ανθρακονήματα που αντέχουν στην τριβή και τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο καλός εξαερισμός είναι απαραίτητος, όπως και το αντιολισθητικό υλικό στις παλάμες, που επιτρέπει τον εύκολο χειρισμό. Τα γάντια που προορίζονται για χρήση σε πίστα είναι συνήθως μακριά ώστε να προστατεύουν τους καρπούς και τα δάκτυλα έχουν καμπύλη συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της κούρασης του αναβάτη.

Μπότες  

Οι μπότες πρέπει να έχουν CE προδιαγραφές και να είναι κατάλληλες για χρήση πίστας, με ειδικά εξαρτήματα (γλίστρες) που να μπορούν να αλλάζουν λόγω φθοράς. Επίσης, υπάρχουν μπότες με ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας του αστραγάλου και της φτέρνας και ειδικές περιοχές απορρόφησης κραδασμών, οι οποίες θα πρέπει να προτιμούνται. Τα ελαστικά τμήματα σε στρατηγικά σημεία κάνουν τη μπότα πιο άνετη και επιτρέπουν την εύκολη κίνηση του ποδιού. Και εδώ ο σωστός εξαερισμός είναι μεγάλης σημασίας, οπότε υπάρχουν διάτρητα τμήματα και αεραγωγοί για την κυκλοφορία του αέρα.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός