Τα χέρια και τα δάκτυλα του αναβάτη είναι από τα σημεία που υποφέρουν περισσότερο από το κρύο καθώς είναι άμεσα εκτεθειμένα στον παγωμένο αέρα.
Η πρώτη και πιο σημαντική γραμμή άμυνας δεν είναι άλλη από τα χειμερινά γάντια, όμως ποιο να διαλέξεις με τόσες πολλές και διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν στην αγορά. Για σε βοηθήσουμε να κάνεις την πιο σωστή επιλογή, παραθέτουμε τα 5 σημεία που πρέπει να προσέξεις.
1. Ανατομία
Τα χειμερινά γάντια είναι στην ουσία μια μονωμένη και αδιάβροχη εκδοχή των «κανονικών» γαντιών και μπορεί να σου φανούν λίγο «περίεργα» στην αίσθηση, αν έχεις συνηθίσει να φοράς λεπτά καλοκαιρινά γάντια. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πιο χοντρά, αλλά σε μικρό χρονικό διάστημα παίρνουν το σχήμα των χεριών σου και γίνονται πιο βολικά.
Το ότι είναι πιο χοντρά δεν σημαίνει ότι σε προστατεύουν καλύτερα σε περίπτωση πτώσης, οπότε είναι απαραίτητο να επιλέξεις ένα ζευγάρι που έχει τα απαραίτητα προστατευτικά στις αρθρώσεις και ενισχύσεις στα κατάλληλα σημεία.
2. Μόνωση και αδιαβροχοποίηση
Το πάχος της μόνωση καθορίζει το πόσο ζεστό θα είναι ένα γάντι, οπότε όσο πιο «χοντρή» είναι η μόνωση, τόσο πιο ζεστό είναι θα είναι. Βέβαια, υπάρχει εδώ ένα προφανές πρόβλημα. Ένα χοντρό γάντι δυσκολεύει τον χειρισμό των διακοπτών και των μανετών και προσφέρει μικρότερη πληροφόρηση.
Η μόνωση είναι αποδοτική μόνο όταν τα χέρια σου είναι στεγνά, οπότε το να είναι αδιάβροχο το γάντι είναι πολύ σημαντικό. Πέρα από εξειδικευμένες εταιρείες όπως η Gore – Tex, που κατασκευάζουν αδιάβροχα υφάσματα, κάποιοι κατασκευαστές γαντιών έχουν αναπτύξει τις δικές τους τεχνολογίες. Βέβαια, η ικανότητα του να απωθεί το νερό διαφέρει από γάντι σε γάντι και το ότι είναι αδιάβροχα δεν σημαίνει ότι θα κρατήσουν στεγνά τα χέρια σου όλη την ημέρα.
3. Συνηθίζοντας τα χειμερινά γάντια
Αν φοράς χειμωνιάτικα γάντια για πρώτη φορά, αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να συνηθίσεις την αίσθηση των διακοπτών και των χειριστηρίων, ώστε να μην πατήσεις για παράδειγμα την κόρνα προσπαθώντας να βγάλεις φλας.
Σίγουρα στην αρχή θα είναι σκληρά και θα κάνεις αδέξιες κινήσεις, όμως μην απογοητευτείς και τα παρατήσεις στην άκρη. Δώσε τους χρόνο να προσαρμοστούν στο χέρι σου, αλλά πάντα να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός μεταξύ ζεστασιάς και πληροφόρησης.
4. Μην τσιγκουνευτείς
Αν δεν έχεις στην κατοχή σου ένα ζευγάρι χειμερινά γάντια, ίσως μπεις στον πειρασμό να χρησιμοποιήσεις χοντρά γάντια που δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση με μοτοσυκλέτα, π.χ. γάντια του σκι. Μην το κάνεις! Είναι προτιμότερο να αγοράσεις ένα εξειδικευμένο γάντι και μάλιστα καλής ποιότητας.
Αυτά που προορίζονται για χρήση με μοτοσυκλέτα θα προστατέψουν πιο αποτελεσματικά τα χέρια σου από τον παγωμένο αέρα και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τομέα της ασφάλειας σε περίπτωση πτώσης. Το υλικό κατασκευής των γαντιών μοτοσυκλέτας είναι ανθεκτικό στην τριβή και τα προστατευτικά τους θα μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.
5. Κάνε τη δουλειά τους πιο εύκολη
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνεις τα χειμερινά σου γάντια πιο αποδοτικά. Το πιο απλό είναι να φορέσεις ένα ζευγάρι
ισοθερμικά γάντια από μέσα. Είναι πολύ λεπτά οπότε η διαφορά στον τομέα της πληροφόρησης είναι ελάχιστη. Η άλλη λύση είναι τα
θερμαινόμενα γκρίπ. Μπορεί να απαιτούν επέμβαση στη μοτοσυκλέτα, αλλά κάνουν μεγάλη διαφορά όταν ο χειμώνας δείξει τα δόντια του. Τέλος, έχουμε τις
θερμικές χούφτες. Μια ιδιαίτερα δημοφιλής λύση που συναντάμε συχνά στα scooter. Τοποθετούνται εύκολα στα αντίβαρα του τιμονιού και φιλοξενούν τα γάντια του αναβάτη στο εσωτερικό τους, δρώντας σαν ασπίδα προστασίας από τα στοιχεία της φύσης.
Ψάχνεις για γάντια; Δες εδώ περισσότερες από 1.000 προτάσεις από κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου.