Προστατεύουν ζωτικά σημεία της μοτοσυκλέτας.

Προστατεύουν ζωτικά σημεία της μοτοσυκλέτας.

Κάγκελα: Όταν τα «μανιτάρια» δεν είναι αρκετά

Διαβάστηκε από 22171 αναγνώστες

Διάβασε εδώ τα πάντα για τα προστατευτικά κάγκελα και δες σε τι διαφέρουν από τα παραδοσιακά «μανιτάρια».

Τα κάγκελα είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τρόπους προστασίας της μοτοσυκλέτας σε περίπτωση πτώσης. Τι ακριβώς όμως έχουν σχεδιαστεί να κάνουν; Πώς προστατεύουν και σε τι διαφέρουν από τα «μανιτάρια»; Διάβασέ τα όλα εδώ.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »


Κάνουν για όλες τις μοτοσυκλέτες;

Συναντάμε συνήθως προστατευτικά κάγκελα σε on - off μοτοσυκλέτες, οι οποίες είναι πιο εύκολο να βρεθούν στο έδαφος όταν έρθουν αντιμέτωπες με απαιτητικές χωμάτινες διαδρομές. Σε τέτοιες συνθήκες το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή προστασία της μοτοσυκλέτας, οπότε τα λίγα επιπλέον κιλά που προσθέτουν τα κάγκελα, περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Η επιλογή σου βέβαια θα καθοριστεί από τη μοτοσυκλέτας σου και τη διαθεσιμότητα σε κάγκελα για το συγκεκριμένο μοντέλο. Ίσως, οι επιλογές για ένα παλαιότερο μοντέλο να είναι περιορισμένες.



Τι προστατεύουν;

Προστατεύουν ζωτικά σημεία της μοτοσυκλέτας.

Προστατεύουν ζωτικά σημεία της μοτοσυκλέτας.


Τα κάγκελα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διαχέουν τη δύναμη της πρόσκρουσης και για τον λόγο αυτό δεν βιδώνουν μόνο σε ένα σημείο. Έτσι, οι δυνάμεις δεν επικεντρώνονται μόνο σε ένα σημείο όπως συμβαίνει με τα «μανιτάρια». Προφανώς δεν κάνουν «άτρωτη» τη μοτοσυκλέτα, αλλά προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό τον κινητήρα, το πλαίσιο ακόμα και το ρεζερβουάρ σε κάποιες περιπτώσεις. Αν αυτά μείνουν ανέπαφα, μάλλον θα μπορέσεις να γυρίσεις σπίτι, ακόμα κι αν η μοτοσυκλέτα έχει υποστεί επιφανειακές ζημιές. Το τι κάγκελα θα επιλέξεις εξαρτάται από τις ανάγκες σου, τις προτιμήσεις σου και φυσικά τη χρήση καθώς δεν προσφέρουν όλα το ίδιο επίπεδο προστασίας. Ορισμένοι αναβάτες προτιμούν τα ελαφρύτερα κάγκελα, τα οποία προστατεύουν μόνο τον κινητήρα, ενώ άλλοι θέλουν να προστατεύουν όλο το εμπρός μέρος της μοτοσυκλέτας.



Τι ΔΕΝ προστατεύουν;

Πολλά εξαρτήματα μιας μοτοσυκλέτας παραμένουν εκτεθειμένα και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι αναβάτες. Τα καλάμια του πιρουνιού, το τιμόνι, οι ζάντες, τα φλάς και οι μανέτες δεν προστατεύονται συνήθως από τα κάγκελα και μπορούν εύκολα να πάθουν ζημιά σε μια πτώση. Επίσης, πρέπει να έχεις κατά νου ότι ακόμα και τα καλά προστατευμένα σημεία, όπως ο κινητήρας, μπορεί να πάθουν ζημιά. Μπορεί κατά τη διάρκεια μιας πτώσης σε χωμάτινη διαδρομή, μια πέτρα ή μια ρίζα να καταφέρει να περάσει από τα ανοίγματα που έχουν τα κάγκελα και να δημιουργήσει προβλήματα. Βέβαια, μιλάμε για σπάνιες περιπτώσεις, αλλά όσο πιο προστατευμένη είναι η μοτοσυκλέτα, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να υποστεί ζημιά.



Από τι υλικά κατασκευάζονται;

Τα προστατευτικά κάγκελα είναι στην πλειοψηφία τους κατασκευασμένα από ατσάλινους σωλήνες κυκλικής διατομής, οι οποίοι διαφοροποιούνται ως προς το πάχος και τη διάμετρο. Αυτά τα δυο προσδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κάθε προϊόν. Για παράδειγμα, ένας σωλήνας με μεγαλύτερη διάμετρο μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ακαμψία και να τοποθετηθεί πιο κοντά στο σώμα της μοτοσυκλέτας. Συχνά οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν σωλήνες με διαφορετική διατομή σε ένα σετ από κάγκελα, για να πετυχαίνουν την ιδανική ισορροπία μεταξύ ακαμψίας, ευκαμψίας και ποσότητα ενέργειας που μεταφέρεται στα σημεία στήριξης. Ένα ακόμα σημείο που μπορεί να διαφέρουν τα κάγκελα μεταξύ τους είναι το υλικό κατασκευής. Μερικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν χαλυβδοσίδηρο, ο ποίος κρατά χαμηλά το τελικό κόστος του προϊόντος, αλλά είναι ευπαθής στη σκουριά. Η άλλη λύση είναι το ανοξείδωτο ατσάλι . Σε κάθε περίπτωση τα κάγκελα έχουν ειδικές επιστρώσεις και βαφές, οπότε η σκουριά δεν θα απασχολήσει νωρίς τον αναβάτη.



Τα κάγκελα είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ της προστασίας μιας μοτοσυκλέτας και υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για διαφορετικές ανάγκες. Μπορεί να μην αποδειχθούν αποτελεσματικά σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε συνδυασμό με άλλα αξεσουάρ όπως χούφτες, προστατευτικά του ψυγείου και ποδιά κινητήρα, θα ελαχιστοποιήσεις τις ζημιές σε μια ενδεχόμενη πτώση.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός