Ιδανικές για όσους δίνουν προτεραιότητα στις επιδόσεις.

Δεν περιέχουν μόλυβδο, ούτε διαβρωτικά οξέα.

Μικρότερο μέγεθος

Μπαταρίες λιθίου: Τεχνολογία αιχμής

Οι μπαταρίες λιθίου αντικαθιστούν σταδιακά τις παραδοσιακές μπαταρίες μολύβδου, αφού έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χαμηλό βάρος και περισσότερη δύναμη. Έχουν όμως και μειονεκτήματα Διάβασε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν αποφασίσεις να επενδύσεις σε μια μπαταρία λιθίου.


Οι μπαταρίες μολύβδου – οξέως ήταν η πιο συνηθισμένη επιλογή έως τώρα για κάθε είδους οχήματα. Προσφέρουν αξιοπιστία, είναι σχετικά φθηνές και έχουν πολύ μεγάλο φάσμα χρήσης, όμως έχουν και μειονεκτήματα, όπως το πολύ μεγάλο βάρος, η περιορισμένη διάρκεια ζωής και ο μεγάλος ρυθμός αποφόρτισης όταν δεν χρησιμοποιούνται. Μπορεί να έχουν αποδείξει την αξία τους με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η τεχνολογία τους δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να θεωρηθεί ξεπερασμένη. Ευτυχώς όμως, η εξέλιξη της τεχνολογίας που οδήγησε στην τεράστια πρόοδο στον τομέα της τροφοδοσίας μικρών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές, ωφέλησε και τον κόσμο των μηχανοκίνητων σπορ. Χάρη στο ελαφρύτερο μέταλλο του κόσμου, το λίθιο, οι μπαταρίες πέρασαν στο επόμενο επίπεδο.



Πλεονεκτήματα

Η νέα γενιά μπαταριών με βάση το λίθιο είναι ελαφρύτερες, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και περισσότερη δύναμη, οπότε γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και είναι λογικό να αποτελούν την πρώτη επιλογή στον κόσμο των μηχανοκίνητων σπορ. Στο μέλλον αναμένεται να γίνουν πιο προσιτές και να αντικαταστήσουν τελείως τις παραδοσιακές μολύβδου – οξέως. Τα πλεονεκτήματα μιας μπαταρίας λιθίου είναι τα εξής:
  • Μπορεί να έχει το 1/3 με 1/5 του μεγέθους μιας μολύβδου – οξέως.
  • Έως και 5 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
  • Μικρός χρόνος φόρτισης (μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να φτάσει στο 80% της χωρητικότητάς της).
  • Όταν δεν χρησιμοποιείται χάνει περίπου 5% της ενέργειάς της το μήνα, ενώ μια μολύβδου – οξέως χάνει περίπου 20%.
  • Η χρήση τους είναι πιο ασφαλής καθώς τα συστατικά τους είναι στερεά και δεν περιέχουν επικίνδυνο μόλυβδο, ούτε διαβρωτικά οξέα.
  • Η αγορά τους συνοδεύεται συνήθως από μεγαλύτερη εγγύηση.
Όλα τα παραπάνω τις καθιστούν ιδανικές για όσους δίνουν προτεραιότητα στις επιδόσεις και θέλουν χαμηλό βάρος και υψηλή απόδοση όχι μόνο σε αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, αλλά και σε δρόμου. Η τοποθέτηση μιας μπαταρίας λιθίου θα μειώσει το βάρος κατά 2,5 ή και περισσότερα κιλά, που μπορεί να μην ακούγονται πολλά στην περίπτωση μιας βαριάς cruiser ή on – off μοτοσυκλέτας, αλλά θα κάνουν τη διαφορά σε μια πιο ελαφριά supersport ή enduro / motocross. Επίσης, αποτελούν αυτή τη στιγμή την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον κόσμο των μπαταριών, οπότε αν κάποιος θέλει το καλύτερο και δεν τον απασχολεί το έξτρα κόστος, είναι η ιδανική επιλογή. Τέλος, αν κάποιος αφήνει τη μοτοσυκλέτα του ακίνητη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο χαμηλός ρυθμός αποφόρτισης, τον απαλλάσσει από τη χρήση φορτιστή /  συντηρητή μπαταρίας.   


 
Μειονεκτήματα

Είναι ξεκάθαρο το πλεονέκτημα των μπαταριών λιθίου απέναντι στις μολύβδου – οξέως. Το σημαντικότερο είναι πολύ καλή αναλογία βάρους / ισχύος, καθώς για το βάρος και τη μάζα τους, έχουν πολύ καλύτερη απόδοση. Όμως, έχουν κι αυτές κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να σκεφτεί ο υποψήφιος αγοραστής:
  • Αυξημένο κόστος
  • Απόδοση σε χαμηλές θερμοκρασίες
  • Δεν μπορούν να «σηκώσουν» πολλά αξεσουάρ
  • Χρειάζεται κατάλληλος φορτιστής
Μια μπαταρία λιθίου κοστίζει από 2 έως 4 φορές ακριβότερα από μια μολύβδου – οξέως, οπότε αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για το μειωμένο βάρος, αλλά απλά θέλει μια μπαταρία για να ξεκινάει τον κινητήρα, δεν χρειάζεται να επωμιστεί το επιπλέον κόστος. Επίσης, λόγω της ιδιαίτερης σύστασής τους συμπεριφέρονται περίεργα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν χάνουν τη δύναμή τους, απλά την παρέχουν πιο αργά με αποτέλεσμα να δίνουν την εντύπωση ότι έχουν αποφορτιστεί. Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου είναι το «ζέσταμα» της μπαταρίας με το να μείνει ο προβολέας αναμμένος για 30 – 60 δευτερόλεπτα πριν την εκκίνηση του κινητήρα.

Οι παραδοσιακές μπαταρίες μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα αξεσουάρ που καταναλώνουν ρεύμα, όπως προβολείς ομίχλης, συναγερμοί, συστήματα πλοήγησης, φορτιστές και λοιπά. Αν η μοτοσυκλέτα σας είναι εξοπλισμένη με διάφορα τέτοια αξεσουάρ, ίσως είναι προτιμότερο να παραμείνετε σε μπαταρία μολύβδου – οξέως. Επίσης, αν έχετε ήδη φορτιστή για τη μπαταρία σας, θα χρειαστείτε καινούργιο σε περίπτωση που επιλέξετε μια λιθίου. Τέλος, επειδή οι μπαταρίες λιθίου είναι σχετικά νέα τεχνολογία δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με το πόσο σταθερή παραμένει η απόδοσή τους με το πέρασμα του χρόνου και η αξιοπιστία τους μένει να αποδειχθεί.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός