Τι κάνει γρήγορη μια μοτοσυκλέτα;

Διαβάστηκε από 42124 αναγνώστες

Οι κατασκευαστές γνωρίζουν ότι για να πας γρήγορα πρέπει να είσαι ελαφρύς, για το λόγο αυτό, βλέπουμε όλο και πιο συχνά να γίνεται χρήση εξωτικών υλικών.

Οι καταναλωτές προτιμούν γενικά τις χαμηλές τιμές. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, ώστε η μοτοσυκλέτα τους να έχει μικρότερο βάρος, καθώς μικρότερη μάζα σημαίνει καλύτερη απόδοση. Μια ελαφριά μοτοσυκλέτα επιταχύνει πιο γρήγορα, είναι πιο εύκολη στο χειρισμό και επιβραδύνει αποτελεσματικά και έχει μικρότερη κατανάλωση. Η ζήτηση για τέτοιες μοτοσυκλέτες έχει κάνει τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν ελαφρύτερα και πιο ανθεκτικά υλικά.

Αλουμίνιο



Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται συνήθως ως κράμα μαζί με άλλα μέταλλα και είναι γνωστό για το χαμηλό του βάρος. Η διαδικασία χύτευσης μπορεί να είναι δύσκολη , καθώς οι πόροι που σχηματίζονται, όταν το μέταλλο ψυχθεί, το αποδυναμώνουν και το καθιστούν ακατάλληλο για χρήση.  Τη δεκαετία του`80 άρχισαν οι κατασκευαστές να το χρησιμοποιούν για την κατασκευή πλαισίων σε υψηλής απόδοσης μοτοσυκλέτες. Το αλουμίνιο μπορεί να χυτευθεί σε πολύπλοκα, ενιαία σχήματα και να δημιουργήσει ένα ελαφρύ πλαίσιο. Στις μέρες μας δεν χρησιμοποιείται μόνο σε σπορ μοτοσυκλέτες, αλλά ακόμα και σε cruisers της Victory και της Indian.

Μαγνήσιο



Το εξωτικό αυτό υλικό έκανε αρχικά την εμφάνισή του σε τροχούς αγωνιστικών αυτοκινήτων. Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε αργότερα στους τροχούς αγωνιστικών μοτοσυκλετών, είναι το χαμηλό βάρος. Μια ζάντα μαγνησίου ζυγίζει 30 με 35% λιγότερο από μια αντίστοιχη από αλουμίνιο. Δεν χρησιμοποιείται συχνά σε μοτοσυκλέτες ευρείας παραγωγής, γιατί η πορώδης σύστασή του υπάρχει περίπτωση να αφήνει τον αέρα του ελαστικού να διαφύγει και υπάρχει πιθανότητα να στραβώσουν από τις λακκούβες. Η παραγωγή εξαρτημάτων από μαγνήσιο γίνεται με σφυρηλάτηση, αντί για χύτευση, για να αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή και δέχεται ειδική επίστρωση για να αντέχει στη σκουριά. Το χαμηλό του βάρος το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές στους κατασκευαστές μοτοσυκλέτας, οι οποίοι το χρησιμοποιούν σε μη δομικά στοιχεία, όπως καπάκια κινητήρων και βαλβίδες για να κερδίσουν γραμμάρια.

Τιτάνιο



Προσφέρει την καλύτερη αναλογία αντοχής – βάρους από όλα τα μέταλλα, καθώς είναι 75% ελαφρύτερο από το ατσάλι, όντας, ταυτόχρονα, εξίσου ανθεκτικό. Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά σε μαχητικά αεροσκάφη τη δεκαετία του `50. Η πυκνή σύστασή του, είναι ο λόγος που είναι τόσο ισχυρό υλικό. Είναι 60% πιο πυκνό και δύο φορές πιο δυνατό από το αλουμίνιο. Η εξόρυξή του τιτανίου, είναι μια πολύ ακριβή διαδικασία και αυτό έχει αντίκτυπο στην τελική του τιμή, η οποία μπορεί είναι έξι φορές υψηλότερη από του αλουμινίου. Για το λόγο αυτό, η χρήση του στις μοτοσυκλέτες είναι περιορισμένη σε εξαρτήματα κινητήρων, όπως είναι οι μπιέλες, οι βαλβίδες και οι εξατμίσεις.

Ανθρακονήματα


 
Τα ανθρακονήματα εμφανίστηκαν αρχικά σε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, χρησιμοποιήθηκαν στα αγωνιστικά της F1 και τη δεκαετία του `90 πέρασαν στις μοτοσυκλέτες. Το μειωμένο βάρος και η αντοχή τους, κέντρισε το ενδιαφέρον των κατασκευαστών. Στην αρχή της θητείας του στις μοτοσυκλέτες, χρησιμοποιούνταν σε μη δομικά στοιχεία, όπως τελικά εξατμίσεων, φτερά, ρεζερβουάρ και κομμάτια του φαίρινγκ, μόνο σε πολύ ακριβές κι εξωτικές μοτοσυκλέτες. Πλέον οι διαδικασίες παραγωγής του έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, που είναι δυνατή η χρήση του στην κατασκευή πλαισίων και υποπλασιών, καθώς είναι σε θέση να προσφέρει την απαραίτητη δομική αντοχή και ακαμψία.

Το κυνήγι των γραμμαρίων δεν σταματά. Κατασκευαστές και αγοραστές κατανοούν πλήρως τα οφέλη  του χαμηλού βάρους. Στόχος είναι η μείωση του κόστους των εξωτικών αυτών υλικών για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός