Η οδήγηση μοτοσυκλέτας δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ο αναβάτης έρχεται αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους. Ευτυχώς, υπάρχει ο εξοπλισμός αναβάτη που υπόσχεται να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις αλλαγές του καιρού και να
μειώσει ή και να εξαλείψει τις συνέπειες μιας πτώσης. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν τα υλικά κατασκευής, αλλά κυρίως τα προστατευτικά που συναντάμε σε μπουφάν και παντελόνια.
Στόχος τους είναι να προστατεύσουν τον αναβάτη σε περίπτωση πτώσης απορροφώντας την ενέργεια που θα κατέληγε στα άκρα, τους συνδέσμους και το υπόλοιπο σώμα. Πρέπει να εφαρμόζουν σωστά στο σημείο που καλούνται να προστατεύσουν, ώστε να μη μετακινηθούν σε περίπτωση πτώσης και κάνουν τελικά μεγαλύτερη ζημιά. Ταυτόχρονα, όμως δεν θα πρέπει να περιορίζουν τις κινήσεις του αναβάτη.
Υπάρχουν δυο επίπεδα προστασίας, το CE1 και το CE2. Το πρώτο είναι το λιγότερο ασφαλές, αλλά τα προστατευτικά αυτού του επιπέδου είναι συνήθως ελαφρύτερα, φθηνότερα, ενώ «αναπνέουν» καλύτερα. Αυτό τα καθιστά πιο προσιτά και άνετα και
είναι η πρώτη επιλογή των κατασκευαστών. Σε πολλές περιπτώσεις
μπορείς να αναβαθμίσεις το επίπεδο προστασίας του εξοπλισμού σου χρησιμοποιώντας καλύτερα προστατευτικά, τα οποία μπορείς να προμηθευτείς ξεχωριστά και να τοποθετήσεις μόνος σου στις ειδικές «θήκες» που υπάρχουν στα μπουφάν και τα παντελόνια.
Είναι καλύτερο να διαλέξεις από τον ίδιο κατασκευαστή που έφτιαξε το ρούχο για να είσαι σίγουρος ότι θα ταιριάζουν, καθώς τα διάφορα προστατευτικά μπορεί να διαφέρουν ως προς το μέγεθος και το σχήμα. Η πιο δημοφιλής αναβάθμιση είναι αυτή του προστατευτικού πλάτης.
Επίσης, υπάρχουν και τα
μεμονωμένα προστατευτικά, όπως θώρακες, επιγονατίδες ή επιαγκωνίδες. Αυτά
τοποθετούνται μέσα από το μπουφάν ή πάνω από το παντελόνι και δένουν με ιμάντες Velcro. Συνήθως, καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος του σώματος του αναβάτη.