Οι πιθανότητες τραυματισμού ανάλογα με το σημείο.

Χωρίς κράνος: 4 στους 5 στην εντατική

Διαβάστηκε από 57750 αναγνώστες

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κράνος είναι ο νούμερο 1 προστατευτικός εξοπλισμός. Είμαστε όμως ασφαλής ό,τι κράνος και να φοράμε;

Γνωρίζεις ότι το 80% των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων σε ατυχήματα οφείλεται στη μη χρήση κράνους;

Ο πρωταρχικός  ρόλος  του κράνους  είναι να προστατεύει αυτόν που το φοράει και για το λόγο αυτό  χρησιμοποιείται από  την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Γνωρίζουμε όλοι πόσο ευαίσθητος είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε χτυπήματα. Το κράνος βοηθά ώστε η ενέργεια της κρούσης να μειωθεί κατανέμοντας τη ομοιόμορφα  σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση.
 
Μην  φοράς ένα πολύ παλιό κράνος ή ένα χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας. Δεν σου παρέχει επαρκή  προστασία.

Αν και δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης , τα κράνη αναγράφουν την ημερομηνία παραγωγής.  Ένας γενικός κανόνας  είναι αλλαγή κάθε 5-7 χρόνια ανάλογα τις συνθήκες  και τη χρήση που κάνουμε ή άμεσα μετά από πτώση.  Η έκθεση στον ήλιο και την υγρασία είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύσταση των υλικών μακροχρόνια. Καλό θα ήταν να ενημερώνεστε και από τους ειδικευμένους  υπαλλήλους των καταστημάτων, γιατί  ένα κράνος από εξελιγμένα και εξωτικά υλικά όπως τα ανθρακονήματα, αντέχει πολύ περισσότερο στο  χρόνο από ένα θερμοπλαστικό. Δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο να βλέπουμε μοτοσικλετιστές  να φορούν χτυπημένα κράνη 20-25 ετών εν αγνοία τους.

Για να πάρει ένα κράνος έγκριση για παραγωγή, πρέπει να περάσει από πολλά τεστ και δοκιμές κρούσης. Το κράνος που έχουμε ή θα επιλέξουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι  καλύπτει  τις προδιαγραφές ασφαλείας  που αναγράφονται ως  ECE , DOT ή SNELL. Πριν παρασυρθείς από ένα πολύ φθηνό κράνος  λοιπόν, σκέψου το και έλεγξε το καλά.
 
Ό,τι  χρήση και να κάνεις με τη μοτοσυκλέτα σου, θα βρεις  ένα κράνος που να σου ταιριάζει.

Τα κράνη χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες  και διαφοροποιούνται σε ποιότητα και σχεδιασμό.  Συνήθως, σε όλες τις κατηγορίες  ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις στο θέμα των υλικών και της ασφάλειας.

Full Face: Τα κράνη αυτά παρέχουν την καλύτερη προστασία σε όλα τα μέρη του κεφαλιού από όλες τις  κατηγορίες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι οδηγοί αγώνων τα χρησιμοποιούν και τα εξελίσσουν διαρκώς. Υπάρχουν από οικονομικές επιλογές  μέχρι πολύ ακριβές, που συνήθως είναι  τα κράνη replica οδηγών αγώνων.
 
Ανοιγόμενα / Flip Up : Αυτή είναι μια κατηγορία που προτιμούν αρκετοί λόγω του συνδυασμού που παρέχει. Μπορείς να έχεις τα οφέλη ενός Full Face στο ταξίδι αλλά και ενός ανοιχτού στην πόλη, με τις αντίστοιχες παραχωρήσεις, συνήθως στο βάρος.
 
Ανοιχτά / open face : Αυτά τα κράνη παρέχουν προστασία μόνο στο πάνω και πίσω μέρος του κεφαλιού αφού το μπροστά μένει τελείως ακάλυπτο. Συνήθως τα φορούν αναβάτες που κινούνται με μικρές ταχύτητες τους καλοκαιρινούς μήνες και τα επιλέγουν για τον αερισμό και την ευκολία που προσφέρουν.  Μια υποκατηγορία αυτών είναι τα Half face τα οποία δεν καλύπτουν επαρκώς ούτε το πίσω μέρος του κεφαλιού και πολλές φορές δεν έχουν ούτε ζελατίνα. Το μόνο τους προτέρημα είναι ότι είναι πολύ ελαφριά.

Motocross:  Κατασκευασμένα μόνο για χρήση Motocross / Enduro ξεχωρίζουν από το χαρακτηριστικό γείσο και το προτεταμένο κάτω μέρος. Είναι κατασκευασμένα για χαμηλές ταχύτητες και  δεν διαθέτουν ζελατίνα. Αντί αυτής, ο αναβάτης φοράει ειδική μάσκα. Και σε αυτήν την κατηγορία η επιλογές είναι πολλές όσον αφορά τα υλικά κατασκευής και την ποιότητα.
 
Αν  δεν έχεις επιλέξει το σωστό μέγεθος  ή αν δεν κουμπώνεις καλά το κράνος , είναι σα να μην το φοράς.

Όσο και αν θέλουμε να αισθανόμαστε άνετα, ένα μεγαλύτερο νούμερο  κράνους δεν παρέχει αρκετή προστασία γιατί  θα μετακινηθεί από τη θέση του σε περίπτωση σύγκρουσης. Εκτός από τον τομέα της ασφάλειας , γίνεται κουραστικό σε μεγαλύτερες ταχύτητες,  αφού μετακινείται συνεχώς από την αντίσταση του αέρα.
Καλό είναι πριν επιλέξουμε ένα κράνος να το φοράμε για μερικά λεπτά. Πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό και σταθερό ώστε το κεφάλι να μην μετακινείται μέσα του, αλλά σε καμία περίπτωση ασφυκτικό.  Να θυμάστε ότι τα μάγουλα του κράνους με τον καιρό θα χαλαρώσουν αλλά όχι και το μέρος του μετώπου. Επίσης, όσοι φορούν στην καθημερινότητα του γυαλια θα πρέπει να τα δοκιμάζουν μαζί με το κράνος.

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι να κουμπώνουμε σωστά το κράνος. Υπάρχουν δύο είδη κουμπώματος. Τα αγωνιστικού τύπου με κρίκους  και αυτά που κλίνουν με κλιπ. Όποιο και αν διαθέτει το κράνος  μας, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να το κλείσουμε γιατί σε περίπτωση ατυχήματος όσο σφιχτό και αν νομίζουμε ότι είναι, το κράνος μπορεί να φύγει από το κεφάλι μας, με δυσάρεστες συνέπειες.

Λοιπόν τι λες; Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείς πριν οδηγήσεις  χωρίς σωστό κράνος;

Tags: ΚΡΑΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • νεκταριος

    δυσυχως εχω παθει το εξης 2 φορες ! αγορασα κρανος και μεσα στο κουτι εδειχνε στο προσπεκτους...οτι διατιθεται με 2 ζελατινες λευκη και φιμε...αλλα υπηρχε μονο η λευκη! σε ερωτηση μου για το αυτονοητο ο εμπορος ''ανεβασε'' γκαζια λεγοντας μου ''εισαι σοβαρος που τα ειδες αυτα?... τοσα χρονια στο εμποριο και θα κοροιδεψω?'' πλεον γνωριζω τι πρεπει να κανω....και απευθυνθηκα στον συνηγορο του πολιτη...και να το εχετε υπ'οψην σας! αποτελεσμα... πηρα την φιμε ζελατινα οπως ανεφερε το χαρτακι της επισημης εταιριας χωρις καμια επιβαρυνση και ο εμπορος δικαιολογησε την πραξη του οτι δεν ειχα επαφη καν μαζι του...και αν του ελεγα το θεμα θα λυνοταν! μαλιστα χαρακτηρισε την ''μαμα'' εταιρια του κρανους οτι απο δικο της λαθος ..πιθανον ξεχασαν να βαλουν την αλλη ζελατινα στο κουτι ! αυτο προς ολους τους φιλους που θελουν να αγορασουν κρανος....να δουν τι αναφερει το χαρτακι...μεχρι και τι φωτο εχει η συσκευασια και να το απαιτησουν... πρεπει να σταματησει αυτο...να ανοιγουν τις συσκευασιες και να πολουν ξεχωριστα τις 2ρες ζελατινες που ερχονται μαζι σε ενα κουτι !!

      32
  • nikos

    Για αυτο δεν αγοράζουμε ΠΟΤΕ κράνος από το διαδικτυο για να κερδισουμε εκπτωση(όπως πουλάνε πολλοί εμποροι).Πάμε στο κατάστημα, το φοράμε,στην αρχή πρεπει να μας στενευει λίγο(μεχρι να πατησουν τα μαξιλαράκια),βεβαιωνόμαστε ότι δεν κουνάει και το αγοράζουμε.Το μεγάλο κράνος μπορεί να γίνει και θηλιά, το ξεκούμπωτο απλά θα μας φύγει από το κεφάλι. Καλές βόλτες.

      22

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός