Το μαγνήσιο έχει την τιμητική του στην Ducati Panigale V4.

Μαγνήσιο: Συνώνυμο της μοναδικότητας

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μαγνησίου και τι κάνει τόσο ξεχωριστό αυτό το μέταλλο; Διάβασέ τα όλα εδώ.

Το μαγνήσιο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον χώρο των αγώνων, αλλά και των μοτοσυκλετών υψηλών επιδόσεων εξαιτίας της μικρής του πυκνότητας, η οποία είναι μόλις 1.8. Αυτό σημαίνει ότι ένας συγκεκριμένος όγκος από αυτό το μέταλλο, ζυγίζει μόνο 1.8 φορές περισσότερο από τον ίδιο όγκο νερού. Αντίστοιχα η πυκνότητα του ατσαλιού είναι 7,8 και του αλουμινίου 2.8, οπότε αντιλαμβάνεστε γιατί είναι τόσο ποθητό από τους κατασκευαστές.



Ένα από τα πιο σοβαρά μειονεκτήματα όμως του μαγνησίου είναι η έλλειψη ακαμψίας, αφού είναι σχεδόν 5 φορές πιο εύκαμπτο από το ατσάλι, οπότε αλλάζει εύκολα σχήμα όταν ασκηθεί πίεση. Ακόμα χειρότερη είναι η συμπεριφορά του όταν ασκηθεί πίεση σε υψηλή θερμοκρασία. Παλαιότερα, στη Honda του Freddie Spencer δοκιμάστηκε στρόφαλος από μαγνήσιο, αλλά παρουσίαζε έντονη παραμόρφωση και έπρεπε να αντικατασταθεί μετά από 600 χιλιόμετρα. Επίσης, έχουν γίνει πειράματα με πιστόνια και κυλίνδρους από μαγνήσιο, τα οποία όμως δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία. Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι το μπλοκ του boxer κινητήρα του θρυλικού Σκαραβαίου της Volkswagen κατασκευάζονταν από κράμα μαγνησίου – αλουμινίου. Μια ακόμα «ιδιοτροπία» του μαγνησίου είναι η ευπάθεια στη διάβρωση, κάτι που ευτυχώς αντιμετωπίζεται με ειδικές «βαφές» και επιστρώσεις. Ακόμα, τα ρινίσματα και τα λεπτά τμήματα που μπορεί να προκύψουν από την κατεργασία του, είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα και χρειάζεται προσοχή ώστε να μη συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα.


Σήμερα, το μαγνήσιο χρησιμοποιείται κυρίως σε τροχούς, καπάκια κινητήρα και γενικά σε μικρά κομμάτια που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ισχυρές δυνάμεις, ενώ οι περισσότεροι αγωνιστικοί τροχοί από μαγνήσιο είναι σφυρήλατοι, για βελτιωμένη αντοχή. Πάντως, το μικρό βάρος και η εύκολη χύτευση και κατεργασία το καθιστούν ιδανικό για πολλές εφαρμογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός