Αναγράφουν πολύ σημαντικές πληροφορίες.

Τι σου λένε τα λάστιχά σου;

Διαβάστηκε από 46169 αναγνώστες

Τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας σου μπορούν να δώσουν πολλές πληροφορίες αρκεί να μπορείς να τις αποκωδικοποιήσεις. Δες εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να «διαβάσεις» τα ελαστικά σου.

Είναι περιττό να αναφέρουμε πόσο σημαντικά είναι τα ελαστικά για τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και την ασφάλεια του αναβάτη. Προκειμένου να μπορείς να διαλέξεις και να τα χρησιμοποιήσεις με σωστό τρόπο, αναγράφουν πολύ σημαντικές πληροφορίες στα τοιχώματά τους. Αρχικά, αναφερόταν μόνο ο κατασκευαστής, αλλά στη συνέχεια έγινε υποχρεωτικό να αναγράφονται όλο και περισσότερες πληροφορίες ασφαλείας και ταυτοποίησης.

Τα περισσότερα ελαστικά αναφέρουν το πλάτος του πέλματος, το ύψος, τη διάμετρο της ζάντας, το μέγιστο φορτίο που μπορεί να αντέξει το ελαστικό, όταν η πίεσή του είναι η προβλεπόμενη και την μέγιστη πίεση αέρα που μπορεί να δεχθεί. Οι αριθμοί και οι ενδείξεις στο πλάι των ελαστικών, μπορεί να δείχνουν μυστηριώδεις, αλλά είναι εξαιρετικά απλές και ξεκάθαρες άπαξ και μάθουμε να τα διαβάζουμε.

Η πιο ευδιάκριτη ίσως ένδειξη σε ένα ελαστικό είναι αυτή των διαστάσεων. Ας πάρουμε για παράδειγμα το 180/55 ΖR 17. Το «180» είναι το πλάτος του ελαστικού σε χιλιοστά όταν αυτό είναι πλήρως φουσκωμένο. Το επόμενο νούμερο, το «55», δείχνει την αναλογία ύψους προς πλάτος, δηλαδή σημαίνει ότι το ύψος του ελαστικού είναι το 55% του πλάτους του. Το 55% του 180 είναι 99 χιλιοστά, οπότε αυτή είναι η απόσταση από το σημείο που «δένει» το ελαστικό στη ζάντα έως την κορώνα του. Το Ζ είναι ο δείκτης της ταχύτητας, δηλαδή μέχρι πόσα χιλιόμετρα επιτρέπεται να αναπτύξει η μοτοσυκλέτα με τα συγκεκριμένα ελαστικά (πάνω από 249 χιλιόμετρα). Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται αναλυτικά οι δείκτες ταχύτητας:

Το «R» δείχνει τον τύπο του ελαστικού, που στο παράδειγμά μας είναι Radial και τέλος το «17» είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες. Τα αρχικά DOT σημαίνουν ότι το ελαστικό είναι εγκεκριμένο για χρήση σε δρόμο, ενώ τα τέσσερα τελευταία ψηφία των αριθμών που ακολουθούν μας δίνουν την ημερομηνία κατασκευής: Τα δύο πρώτα την εβδομάδα και τα τελευταία δύο το έτος. Έτσι, το DOT - 2617 μας λέει ότι το ελαστικό βγήκε από τη γραμμή παραγωγής την 26 εβδομάδα του 2017. Πολύ χρήσιμο προκειμένου να ξέρουμε πόσο «φρέσκο» είναι.

¶λλες ενδείξεις που μπορεί να έχει ένα ελαστικό είναι το «TL» για Tubeless ελαστικά ή το «ΤΤ» για ελαστικά με σαμπρέλα (Tube Type), το «M/C», που υποδηλώνει ότι το ελαστικό είναι κατάλληλο για μοτοσυκλέτα ή scooter, ενώ μπορεί να υπάρχει και κάποιο βέλος που δείχνει τη φορά κύλισης του ελαστικού. Τέλος, μια ακόμα σημαντική ένδειξη είναι ο δείκτης φορτίου του ελαστικού που δείχνει το μέγιστο φορτίο που μπορεί να σηκώσει. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει αναλυτικά αυτούς τους δείκτες:



Γνωρίζοντας πώς να αποκωδικοποιείς τις πληροφορίες που σου δίνουν τα ελαστικά, μπορείς να κάνεις τις σωστές επιλογές όταν χρειαστεί να τα αλλάξεις, ιδιαίτερα αν σκοπεύεις να τα προμηθευτείς μέσω διαδικτύου. Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο δεν είσαι απόλυτα σίγουρος, μη διστάσεις να συμβουλευτείς το εγχειρίδιο χρήσης της μοτοσυκλέτας σου ή κάποιον επαγγελματία του χώρου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός