4 tips για να διαλέξεις τη σωστή μεταχειρισμένη

Διαβάστηκε από 4076 αναγνώστες

Δες τώρα τι πρέπει να τσεκάρεις πριν αγοράσεις μεταχειρισμένη για να αποφύγεις τις ακριβές επισκευές στο μέλλον.

Αποφάσισες να πάρεις μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα. Οι επιλογές όμως είναι πολλές και δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις. Το βιβλίο του service θα σε βοηθήσει να έχεις μια εικόνα του πόσο φρόντιζε ο ιδιοκτήτης τη μοτοσυκλέτα του, αλλά υπάρχει περίπτωση να μη λέει όλη την αλήθεια. Αν κάνεις όμως, μερικούς απλούς ελέγχους, θα μπορέσεις να απορρίψεις κάποιες υποψήφιες και να κάνεις την επιλογή ευκολότερη.



Ο κινητήρας θα πρέπει να παίρνει εύκολα μπροστά, να κρατάει σταθερό ρελαντί και να ανεβάζει στροφές χωρίς δισταγμό. 
Ο κινητήρας είναι το βασικότερο εξάρτημα της μοτοσυκλέτας, οπότε είναι απαραίτητο να τσεκάρεις ότι λειτουργεί σωστά. Σιγουρέψου ότι παίρνει εύκολα μπρός, κρατάει σταθερό ρελαντί και ανεβάζει στροφές χωρίς κομπιάσματα ή διακοπές. Αν παρουσιάζει έντονους κραδασμούς ή ακούγονται μεταλλικοί θόρυβοι, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Αν δεις μπλε καπνό να βγαίνει από την εξάτμιση, είναι ένδειξη ότι ο κινητήρας καίει λάδια. Καπνό επιτρέπεται να δεις μόνο αν ο κινητήρας είναι δίχρονος και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το χρώμα του να είναι λευκό.



Θα πρέπει οι αναρτήσεις να βυθίζονται ομαλά και να επιστρέφουν στην αρχική τους θέση, όταν τις πιέζεις.
Οι αναρτήσεις επηρεάζουν άμεσα τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και κατ`επέκταση την ασφάλεια του αναβάτη, για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να λειτουργούν σωστά. Για να ελέγξεις την κατάσταση των αναρτήσεων, πίεσε το εμπρός φρένο και βύθισε το πιρούνι. Θα πρέπει να επιστρέφει ομαλά στην αρχική του θέση. Σιγουρέψου ότι τα καλάμια δεν έχουν χτυπήματα ή γρατζουνιές και δεν παρουσιάζουν διαρροή λαδιού από τις τσιμούχες. Αντίστοιχα, δοκίμασε το πίσω αμορτισέρ πιέζοντας τη σέλα. Αν οι αναρτήσεις συμπιέζονται χωρίς να υπάρχει αναβάτης, τότε έχουν αρχίσει να χάνουν την απόδοσή τους και χρειάζονται άμεσα συντήρηση.



Ο συμπλέκτης δεν θα πρέπει να ενεργοποιείται στο τέλος της διαδρομής της μανέτας.
Για να ελέγξεις την κατάσταση του συμπλέκτη βάλε ταχύτητα στο κιβώτιο, πάτησε τη μανέτα του συμπλέκτη και με σβηστό τον κινητήρα προσπάθησε να τσουλήσεις τη μοτοσυκλέτα. Αν δεν συναντάς ιδιαίτερη αντίσταση, ο συμπλέκτης είναι σε καλή κατάσταση. Δες ότι δεν ενεργοποιείται στο τέλος της διαδρομής της μανέτας, όταν πας να ξεκινήσεις, διότι αυτό σημαίνει φθορά στους δίσκους και έξοδα επισκευής. Όσον αφορά τη μετάδοση, σιγουρέψου ότι η αλυσίδα δεν είναι σκουριασμένη και ο τζόγος της δεν ξεπερνάει τους 2 με 3 πόντους. Τα δόντια των γραναζιών θα πρέπει να είναι ίσια, αιχμηρά και χωρίς σκουριές.     


 
Πριν κάνεις test ride, τσέκαρε τη στάθμη των υγρών φρένων και τη φθορά σε δίσκους και τακάκια.
Καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι το να μπορεί η μοτοσυκλέτα να φρενάρει με ασφάλεια. Πριν την οδηγήσεις για πρώτη φορά, κοίτα τη στάθμη των υγρών φρένων και το χρώμα τους αν υπάρχει η δυνατότητα. Αν είναι σκούρο θα χρειαστούν αλλαγή. Οι δίσκοι δεν θα πρέπει να έχουν έντονα σκαλοπάτια ή γρατζουνιές, να θυμάσαι ότι η αντικατάστασή τους κοστίζει ακριβά. Τέλος, τσέκαρε τη φθορά στα τακάκια και πίεσε τη μανέτα και το πεντάλ του φρένου για να δεις αν έχουν καλή αίσθηση και αν κάνουν τη δουλειά που πρέπει. Αν η μοτοσυκλέτα διαθέτει ταμπούρα, μπορείς να ελέγξεις τη φθορά τους από τους ρεγουλατόρους. Όταν είναι στο τέρμα σημαίνει ότι χρειάζονται άμεση αντικατάσταση οι σιαγόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός