5 βήματα για αγορά καινούργιας μοτοσυκλέτας

Διαβάστηκε από 18002 αναγνώστες

Δες τώρα τι πρέπει να προσέξεις πριν αποφασίσεις να αγοράσεις μια καινούργια μοτοσυκλέτα.

Αν θέλεις να αποφύγεις την αβεβαιότητα και τα πιθανά προβλήματα που συνοδεύουν μια μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα, η αγορά καινούργιας είναι μονόδρομος. Πώς όμως μπορείς να είσαι  σίγουρος ότι η σημαντική επένδυση που θα κάνεις θα είναι και η σωστή; Δες τώρα τα 5 βήματα που θα σε οδηγήσουν στην καλύτερη αγορά.

1.  Καθόρισε τον προϋπολογισμό σου



Πριν ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς είναι βασικό να καθορίσεις το budget σου και να δεσμευτείς σε αυτό. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς και να αρχίσεις να ανεβάζεις σιγά – σιγά το «ταβάνι» σου, προκειμένου να πάρεις κάτι καλύτερο, αλλά είναι προτιμότερο να θέσεις ένα όριο από την αρχή. Σε περίπτωση που αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, υπολόγισε προσεκτικά την προκαταβολή που πιθανώς θα χρειαστεί να καταβάλεις, τον αριθμό και το ύψος των δόσεων, τη διάρκεια αποπληρωμής και φυσικά το πόσο θα ανέβει η τελική τιμή.
Επίσης, θα πρέπει να υπολογίσεις ότι θα χρειαστεί να πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, έξοδα εκτελωνισμού και προετοιμασίας, ενώ πρέπει να έχεις κατά νου ότι θα χρειαστείς χρήματα και για το πρώτο service που θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένας ακόμη παράγοντας που θα καθορίσει το budget σου είναι και ο εξοπλισμός. Αν πρόκειται για την πρώτη σου μοτοσυκλέτα, θα πρέπει να προμηθευτείς όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, το κόστος του οποίου δεν είναι αμελητέο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αλλάζεις κατηγορία. Αν για παράδειγμα οδηγούσες scooter και αγοράζεις τουριστική μοτοσυκλέτα, είναι καλύτερα να αφήσεις το jet κράνος και να πάρεις ένα full face.

2. Πεδίο χρήσης



Για να μειώσεις τις πιθανές επιλογές είναι σημαντικό να δεις τι χρήση θα κάνεις, καθώς δεν είναι κάθε μοτοσυκλέτα κατάλληλη για κάθε χρήση. Αν ψάχνεις κάτι να κινείσαι καθημερινά μέσα και γύρω από την πόλη, είναι καλό να διαλέξεις κάτι ευέλικτο, ελαφρύ και με χαμηλή κατανάλωση, ενώ αν σκοπεύεις να ταξιδεύεις συχνά, θα θέλεις κάτι που να προσφέρει άνεση στην πολύωρη χρήση και προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Επίσης, αν σκοπεύεις να περνάς από χωματόδρομους, θα πρέπει η μοτοσυκλέτα να μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους χρήση και να φροντίζει εν μέρει για την ασφάλειά σου. Πλέον, υπάρχουν πολλές κατηγορίες και υποκατηγορίες δικύκλων που μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε ευρύ φάσμα χρήσης και να ικανοποιήσουν διαφορετικές ανάγκες, αλλά η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σου θα σε βοηθήσει να αποκλείσεις κάποια μοντέλα.

3. After Sales



Αγοράζοντας μια καινούργια μοτοσυκλέτα θα πρέπει να αναλογιστείς και τα έξοδα που τη συνοδεύουν σε βάθος χρόνου. Το κόστος χρήσης και συντήρησης μπορεί να διαφέρει σημαντικά ακόμα και σε μοτοσυκλέτες ίδιας κατηγορίας. Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας είναι το κόστος και η διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών και φυσικά, τα διαστήματα service. Επίσης, κάνε μια έρευνα σχετικά με το πόσα χρόνια εργοστασιακή εγγύηση παρέχει κάθε εταιρεία και αν προσφέρεται δωρεάν οδική βοήθεια, καθώς μακροχρόνια μπορεί να βγεις κερδισμένος. Τέλος, ορισμένες εταιρείες παρέχουν δωρεάν το πρώτο (ή τα πρώτα) service, καθώς και όχημα αντικατάστασης για όσο καιρό μείνει η μοτοσυκλέτα σας στο συνεργείο.

4. Διάβασε κριτικές



Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ολοκληρωμένη άποψη για τις μοτοσυκλέτες που σε ενδιαφέρουν. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν οι έγκυρες και εκτεταμένες δοκιμές του ειδικού τύπου. Οι συντάκτες των περιοδικών οδηγούν συνεχώς διαφορετικές μοτοσυκλέτες και έχουν την απαραίτητη εμπειρία προκειμένου να διακρίνουν τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία κάθε μοντέλου και να τα παρουσιάσουν με ξεκάθαρο και κατανοητό τρόπο. Επίσης, ψάξε για συγκριτικές δοκιμές μεταξύ των μοντέλων που σε ενδιαφέρουν. Εκεί θα δεις μια απευθείας σύγκριση μεταξύ τους και θα διαβάσεις που υπερτερεί και που υστερεί το καθένα.

5. Δοκίμασέ τη



Πριν πάρεις την τελική απόφαση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψεις να δοκιμάσεις ο ίδιος τις μοτοσυκλέτες που σε ενδιαφέρουν. Τηλεφώνησε σε μια κοντινή αντιπροσωπία, μάθε αν υπάρχει διαθέσιμο το μοντέλο που θέλεις και κλείσε ραντεβού για ένα test ride. Είναι απολύτως δωρεάν και θα μπορέσεις έτσι να γνωρίσεις από κοντά και να οδηγήσεις τη μοτοσυκλέτα. Έτσι, θα βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα και θα μπορέσεις να δεις αν πράγματι καλύπτει τις ανάγκες σου. Εξέτασε προσεκτικά κάθε σημείο, γιατί η αγορά σου αυτή θα σε συντροφεύει πιθανώς για πολλά χρόνια. Όσο περισσότερες επιλογές έχεις σε αυτό το στάδιο, τόσο το καλύτερο. Τέλος, επειδή η χρονική διάρκεια των test rides δεν ξεπερνάει συνήθως τα 30 λεπτά, μην ντραπείς να ζητήσεις ξανά την ίδια μοτοσυκλέτα για δοκιμή για να λύσεις και τις τελευταίες απορίες σου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι η μοτοσυκλέτα «μιλάει» στην καρδιά του ιδιοκτήτη οπότε όλα τα παραπάνω θα παραλειφθούν εύκολα σε περίπτωση που το συναίσθημα επικρατήσει της λογικής. Η ομορφιά μιας μοτοσυκλέτας και η αφοσίωση ενός πελάτη σε συγκεκριμένη μάρκα μπορεί να έχουν μεγάλο συντελεστή βαρύτητας, όταν φτάσει η στιγμή της επιλογής.                   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός