5 Tips οδήγησης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Διαβάστηκε από 7226 αναγνώστες

Δες εδώ τι πρέπει να κάνεις αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις τη μοτοσυκλέτα σου μέσα στον χιονιά.

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών η οδήγηση μοτοσυκλέτας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι δρόμοι μπορεί να είναι όχι απλά βρεγμένοι, αλλά να έχουν χιόνι ή και πάγο. Αν έχεις αμφιβολίες για το πόσο ασφαλές είναι το να βγεις στο δρόμο με τη μοτοσυκλέτα, δεν χρειάζεται να το παίξεις ήρωας. Αφησέ τη στο γκαράζ και βρες άλλο τρόπο να μετακινηθείς. Αν πάντως οι συνθήκες το επιτρέπουν και αποφασίσεις να βγεις στο δρόμο πρέπει να έχεις κατά νου τα παρακάτω:

Ντύσου ζεστά

Μπορεί η μοτοσυκλέτα να μη νοιώθει κρύο, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για εσένα. Φόρεσε αρκετές στρώσεις ρούχων και προτίμησε τα εξειδικευμένα για μοτοσυκλέτα και χαμηλές θερμοκρασίες ισοθερμικά. Ένα αντιανεμικό μέσα ή έξω από το μπουφάν, θα κρατήσει τον παγωμένο αέρα μακριά από τον κορμό σου και θα βοηθήσει στο να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία. Δώσε ιδιαίτερο βάρος στα γάντια και τις μπότες, καθώς τα άκρα μπορεί να υποφέρουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι αυτονόητο ότι τα ρούχα δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τις κινήσεις σου και να επηρεάζουν τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας, οπότε βρες τη χρυσή τομή.

Προετοίμασε τη μοτοσυκλέτα

Αν έχεις καιρό να τσεκάρεις την κατάσταση και την πίεση των ελαστικών ή τη στάθμη των λαδιών και των υπόλοιπων υγρών, τώρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να το κάνεις. Σιγουρέψου ακόμα ότι τα φώτα και τα φλας της μοτοσυκλέτας λειτουργούν όπως πρέπει, αφού δεν αποκλείεται το χειμώνα να βρεθείς σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας και πρέπει να βλέπεις, αλλά και να σε βλέπουν. Τέλος, μπορείς να εξοπλίσεις τη μοτοσυκλέτα σου  με διάφορα αξεσουάρ που θα κάνουν πιο άνετες τις μετακινήσεις σου. Μια πιο ψηλή ζελατίνα και χούφτες, θα απομακρύνουν τον παγωμένο αέρα από το σώμα και τα χέρια σου, ενώ μια θερμαινόμενη σέλα ή θερμαινόμενα γκρίπ θα βοηθήσουν στο να ζεσταθείς.

Δες την πρόγνωση του καιρού

Το ότι ξεκινάς με καθαρό δρόμο, δεν σημαίνει ότι αυτός θα παραμείνει έτσι. Αν ξεκινήσει να χιονίζει κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ίσως θα πρέπει να αναλογιστείς το ενδεχόμενο να γυρίσεις πίσω. Ο καιρός αλλάξει γρήγορα και το χιόνι ή το νερό που υπάρχει στο δρόμο μπορεί να παγώσει και να μείνεις κάπου «εγκλωβισμένος» με τη μοτοσυκλέτα σου ή ακόμα χειρότερα να έχεις μια πτώση. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσεις στον προορισμό σου, αλλά να μη μπορείς να γυρίσεις, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Συμβουλέψου το δελτίο καιρού πριν ξεκινήσεις, αλλά μη βασιστείς αποκλειστικά σε αυτό. Έχε τα μάτια σου ανοικτά, εκτίμησε τις μεταβολές του καιρού και κράτα αμυντική στάση.

Αλλαξε τον τρόπο που οδηγείς

Οι χαμηλές θερμοκρασίες σημαίνουν ότι τα ελαστικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο να φτάσουν σε θερμοκρασία λειτουργίας και παρέχουν μειωμένη πρόσφυση. Επίσης, στο οδόστρωμα μπορεί να υπάρχει νερό, χώμα, χιόνι, πάγος ή αλάτι και όλα κάνουν πιο εύκολο ένα γλίστρημα. Κράτα μεγαλύτερες αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα και παίρνε τις στροφές με μικρότερη ταχύτητα από αυτή θα είχες υπό φυσιολογικές συνθήκες. Τέλος, να ανοίγεις και να κλείνεις το γκάζι προοδευτικά και χρησιμοποιείς τα φρένα με προσοχή και όσο το δυνατόν λιγότερο.  

Απέφυγε τη νυχτερινή οδήγηση

Μόλις πέσει ο ήλιος, οι θερμοκρασίες βουτούν απότομα και το θερμόμετρο μπορεί να δείξει νούμερα κάτω από το μηδέν. Οτιδήποτε είναι βρεγμένο θα παγώσει και οι συνθήκες στο δρόμο θα αλλάξουν δραστικά. Στο φως της ημέρας είναι πιο εύκολο να εντοπίσεις τον πάγο, όμως το βράδυ τα πράγματα αλλάζουν. Αν υποθέσουμε ότι ο αέρας που φυσά φέρνει χιόνι στο οδόστρωμα, το να εκτιμήσεις σωστά την κατάσταση του δρόμου και να πάρεις τις σωστές αποφάσεις, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Κλείνοντας θα επαναλάβουμε αυτό που είπαμε και στην αρχή. Το χιόνι δεν ταιριάζει με τη μοτοσυκλέτα και δεν σηκώνει ηρωισμούς. Για να αποφύγεις τα χειρότερα άφησέ τη σπίτι γιατί υπάρχει περίπτωση να καταλήξεις σαν τον αναβάτη του βίντεο:
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός