Η αιθανόλη αυξάνει τον αριθμό οκτανίων της βενζίνης

Αλκοόλ στη βενζίνη; Τι μπορεί να πάει στραβά;

Διαβάστηκε από 11168 αναγνώστες

Διάβασε εδώ όλη την αλήθεια για την ύπαρξη αιθανόλης στη βενζίνη και τα προβλήματα που μπορεί αυτή να δημιουργήσει.

Όλοι θέλουμε το καλύτερο για τον κινητήρα μας, όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του καυσίμου που βάζουμε στο ρεζερβουάρ μας. Η βενζίνη που χρησιμοποιούμε μπορεί να περιέχει 5% ή και περισσότερο αιθανόλη, η οποία ίσως να μην είναι αθώα. Ας δούμε όμως τι είναι και τι μπορεί να προκαλέσει.

Στην ουσία η αιθανόλη είναι ένα βιοκαύσιμο που προέρχεται από το καλαμπόκι και έχει μεγάλο αριθμό οκτανίων, οπότε ανεβάζει και τον αριθμό οκτανίων της βενζίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε κάποιους αγώνες. Επειδή προέρχεται από οργανικά προϊόντα και φυτά που έχουν απορροφήσει διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θεωρείται σχετικά φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο και πολλές χώρες παγκοσμίως έχουν επιβάλει μέσω νομοθεσίας να αναμειγνύεται με τη βενζίνη.



 Όμως, πρόκειται για μια ουσία η οποία προκαλεί καρκίνο του αίματος και είναι πολύ διαβρωτική. Η αιθανόλη είναι ουσιαστικά αλκοόλ και αντιδρά με το οξυγόνο παράγοντας οξικό οξύ, ενώ αντίθετα με τα υπόλοιπα συστατικά της βενζίνης είναι υδρόφιλη, δηλαδή απορροφά το νερό. Αν μείνει πολύ καιρό στο ρεζερβουάρ, μπορεί να απορροφήσει σημαντική ποσότητα νερού η οποία θα αρχίσει να διαβρώνει το σύστημα τροφοδοσίας της μοτοσυκλέτας, αλλά και το ρεζερβουάρ, αν αυτό είναι κατασκευασμένο από ατσάλι. Επίσης, προκαλεί σημαντική φθορά στον υαλοβάμβακα (fiberglass), στο αλουμίνιο και φυσικά σε ότι είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ, όπως σωληνάκια, τσιμούχες και άλλα. Τέλος, η αιθανόλη δεν είναι τόσο αποδοτική, όσο η βενζίνη, οπότε όσο περισσότερη υπάρχει στο καύσιμο, τόσο γρηγορότερτα θα καταναλωθεί αυτό, μειώνοντας την αυτονομία της μοτοσυκλέτας.

Δεν ανακοινώνουν όλα τα βενζινάδικα τα συστατικά των καυσίμων τους, αλλά μπορεί πολλά από αυτά να περιέχουν 5% αιθανόλη. Θα βλέπαμε και βενζίνες με 10% αιθανόλη (Ε10), αλλά οι κυβερνήσεις αναγνώρισαν τα προβλήματα που δημιουργεί, ιδιαίτερα σε παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες και ζήτησαν από τις πετρελαϊκές εταιρείες να καθυστερήσουν την παραγωγή τέτοιων καυσίμων. Πάντως οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών δεν φαίνεται να προβληματίζονται από την ύπαρξη αιθανόλης στη βενζίνη και να επιτρέπουν μέχρι και ποσοστό 10% στο μείγμα, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα με την εγγύηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός