Τα επίμαχα σχέδια. Προσέξτε την θέση των πτερυγίων και την δυνατότητα τους να κινούνται.

Τα επίμαχα σχέδια. Προσέξτε την θέση των πτερυγίων και την δυνατότητα τους να κινούνται.

Τα επίμαχα σχέδια. Προσέξτε την θέση των πτερυγίων και την δυνατότητα τους να κινούνται.

Piaggio: Σύστημα πτερυγίων στο MP3;

Πατέντα που εμφανίζει την χρήση συστήματος ενεργής αεροδυναμικής, κατέθεσε η Piaggio με την πλατφόρμα εφαρμογής του να προκαλεί έκπληξη! Δείτε περισσότερα…

H μάχη της αεροδυναμικής στην μοτοσυκλέτα έχει ανάψει για τα καλά. Μια τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει ανάλογα με την εφαρμογή και μια η μόδα της εποχής (κακά τα ψέματα) και οι εταιρείες εξερευνούν τις δυνατότητες τους, όπως για παράδειγμα η Piaggio με την πατέντα που κατέθεσε για κατοχύρωση. Πιο συγκεκριμένα, η Piaggio κατέθεσε σχέδια, που εμφανίζουν ηλεκτρονικά ελεγχόμενα πτερύγια σε ένα… MP3!
 
Δείτε τα σχέδια, τα οποία είναι ιδιαίτερα επεξηγηματικά. Τα πτερύγια διακρίνονται εκατέρωθεν του fairing του MP3, στο εμπρός μέρος και σχετικά ψηλά, δίπλα από τα φωτιστικά σώματα. Τα πτερύγια ελέγχονται από ηλεκτρονικό εγκέφαλο και σεβομηχανισμό, αλλάζοντας την γωνία προσβολής τους με τον αέρα ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η επίδραση τους μπορεί να μεταβάλλεται σε πραγματικό χρόνο.
 
Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το συγκεκριμένο σύστημα, είναι ότι τα πτερύγια μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα και ασύμμετρα το ένα από το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. σε στροφές, τα πτερύγια μπορούν να παράγουν διαφορετική δύναμη, διευκολύνοντας την είσοδο ή την έξοδο στις στροφές αλλά και την προσαρμογή σε διάφορες συνθήκες. Φυσικά όταν κινούνται μαζί, τα πτερύγια μεταβάλλουν την επίδρασή τους συνολικά. 
 
Ο όμιλος Piaggio έχει εκφράσει ξανά το ενδιαφέρον του για την ενεργή αεροδυναμική, αφού το πρώτο Aprilia RS660 είχε παρουσιαστεί με την υπόσχεση της χρήσης του συστήματος A3 - Aprilia Active Aerodynamics. Τότε, η Aprilia δεν είχε εξηγήσει πως ακριβώς θα λειτουργούσε το σύστημα. Μπορεί οι πατέντες αυτές, να αναφέρονται σε αυτό παρουσιάζοντας το απλά σε απεικόνιση με το Piaggio MP3; Δεν αποκλείεται. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη, για μια άμεση χρήση ενός τέτοιου συστήματος, παρά το ότι ομολογουμένως είναι ενδιαφέρον…

(Φωτό: Motorcycle.com)