Και τo 3D Printing θα χρησιμοποιεί η BMW για την ανάπτυξη των αγωνιστικών μοτοσυκλετών της.

BMW: Αγωνιστικά ανταλλακτικά μέσω 3D Printing

Έναν νέο και πολύ ταχύτερο τρόπο να εξασφαλίζει τμήματα και ανταλλακτικά για τις αγωνιστικές της μοτοσυκλέτες στα WSBK, θα χρησιμοποιήσει η BMW. Δείτε πως το 3D Printing μπαίνει στην υπηρεσία των αγώνων.

Η διαρκής ροή ανταλλακτικών και τμημάτων για τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των παγκόσμιων διοργανώσεων, μπορεί να είναι μια τεράστια πρόκληση ή ακόμα και να πάει πίσω όλο το project! Η BMW δοκιμάζει μια νέα προσέγγιση στο όλο θέμα για το πρωτάθλημα WSBK, επιστρατεύοντας την τεχνολογία 3D Printing.
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, η BMW θα διαθέτει έναν εκτυπωτή 3D στο γκαράζ των ομάδων WSBK, με τον οποίο θα μπορεί να κατασκευάζει επιτόπου, τμήματα της μοτοσυκλέτας που χρειάζονται. Οι αναβάτες της S1000RR θα φέρνουν πληροφόρηση από την λειτουργία της μοτοσυκλέτας στην πίστα, η οποία στην συνέχεια θα αξιοποιείται από την ομάδα σχεδιασμού που θα δημιουργεί και θα τροποποιεί τα υπάρχοντα τμήματα. Στην συνέχεια, χάρη στον 3D εκτυπωτή, ένα νέο τμήμα θα μπορεί να κατασκευάζεται και να δοκιμάζεται άμεσα.
 
Είναι προφανές ότι, με τον τρόπο αυτό, ο χρόνος που εξοικονομείται είναι σημαντικός, αφού δεν χρειάζεται η συμβολή του εργοστασίου σε κάθε βήμα. Ακόμα, τα τμήματα που κατασκευάζονται από το 3D Printing μπορούν με την σειρά τους να τροποποιηθούν, μέχρι το οριστικό τμήμα το οποίο θα παραγγέλνεται από το εργοστάσιο ή τον προμηθευτή.
 
Ο Marc Bongers, επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της BMW Motorrad, δήλωσε: «Η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει να κάνουμε βελτιώσεις στο RR γρήγορα και αποδοτικά. Η ανάπτυξη μιας μοτοσυκλέτας WSBK είναι μια συνεχής διαδικασία και πολλές φορές, οι μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν την μοτοσυκλέτα καλύτερη (…) Η διαδικασία είναι τώρα πολύ γρηγορότερη από το να πρέπει να περιμένουμε την κατασκευή των ανταλλακτικών και να τα δοκιμάσουμε.»