net.mototriti.gr τεύχος net.mototriti.gr Scooter τεύχος

Ηλεκτρική με ρετρό εμφάνιση

Πατέντα για ηλεκτρική GSX-R

Μια νέα σπορ ηλεκτρική μοτοσυκλέτα φαίνεται να ετοιμάζει η Suzuki, σύμφωνα με τα σχέδια μιας πατέντας που είδε το φώς της δημοσιότητας.

 
Ακούμε συνεχώς για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα κάτι που θα φέρει την επανάσταση και θα κάνει πραγματικότητα την ηλεκτροκίνηση. Μπορεί το κοινό να μη δείχνει, ακόμα, μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά οι κατασκευαστές συνεχίζουν να επενδύουν χρόνο και χρήμα στο βωμό της συμμόρφωσης με αυστηρές προδιαγραφές ρύπων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Suzuki φαίνεται να δουλεύει πάνω στην ιδέα μιας σπορ ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας. Το σχέδιο δείχνει τα ηλεκτρικά σωθικά της, τοποθετημένα σε μια πρώιμη GSX-R. Δεν είναι πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα και, μάλλον, η εμφάνιση είναι ενδεικτική.  Το σημείο που πρέπει να δώσουμε βάση είναι η διαρρύθμιση των εξαρτημάτων, καθώς ο κινητήρας είναι τοποθετημένος κατά το διαμήκη άξονα και όχι εγκάρσια, όπως γίνεται συνήθως και δίνει κίνηση σε ένα κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων. Η χρήση κιβωτίου δεν είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά, αλλά δεν συνηθίζεται καθώς η ροπή και το εύρος στροφών ενός ηλεκτροκινητήρα, δεν το καθιστούν απαραίτητο. Ο λόγος που η Suzuki επέλεξε να χρησιμοποιήσει κιβώτιο ταχυτήτων (οπότε και συμπλέκτη) είναι, ίσως, γιατί θέλει ο αναβάτης να νιώθει οικεία πάνω σε μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

Η τοποθέτηση του κινητήρα, αφήνει χώρο για τις μπαταρίες και ταιριάζει στο «old school» πλαίσιο μιας παλαιότερης GSX-R. Στο σχέδιο φαίνονται, ακόμα, οι όμορφες ζάντες με τις τρεις ακτίνες και το ρετρό φαίρινγκ. Δεν έχουν, όμως, να κάνουν με την πατέντα, οπότε δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τύχη τους.

Σίγουρα, η Suzuki θεωρεί σημαντική αυτή την τεχνολογία, γι`αυτό και επενδύει στο να κατοχυρώσει την πατέντα, άσχετα με το αν θα την αξιοποιήσει άμεσα ή όχι. Θα μπορούσε πάντως να παρουσιάσει ένα ηλεκτρικό concept bike με ρετρό GSX-R εμφάνιση, μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει το κοινό, χωρίς να έχει σκοπό να βγάλει σύντομα κάτι αντίστοιχο σε παραγωγή.

 

SUZUKI - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ