Αποκλειστικό Mototriti: Χάος στις μεταφορές από Ασία

Αποκλειστικό Mototriti: Χάος στις μεταφορές από Ασία

- Όλο και περισσότερα καράβια αποφεύγουν το Σουέζ λόγω πολέμου.
- Κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, χάνοντας 15 μέρες.
- Όταν φτάνουν Ευρώπη, προηγούνται οι Βόρειες χώρες που έχουν μεγαλύτερη αγορά.
- Μέχρι και 2 μήνες καθυστερήσεις στις μοτοσυκλέτες /Πρόβλημα και για όσους συναρμολογούν στην Ευρώπη

Δεν περνάνε τα καράβια από το Σουέζ λόγω του πολέμου

Η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή (και τα προβλήματα που αυτή φέρνει και που μπορεί να φέρει στο μέλλον), έχουν αναγκάσει τα καράβια να αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ που – από όταν διανοίχθηκε το 1859 – αποτέλεσε «επανάσταση» στη ναυτιλία, καθώς έκανε τις μεταφορές από την Ασία στην Ευρώπη πολύ ταχύτερες. Συγκεκριμένα, μετά από επιθέσεις μαχητών σε πλοία που περνούσαν την Ερυθρά θάλασσα στα τέλη Δεκεμβρίου όλο και περισσότεροι προμηθευτές επιλέγουν τη μεγαλύτερη – αλλά ασφαλέστερη αυτή τη στιγμή – διαδρομή γύρω από την Αφρική.

Κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, χάνοντας 15 μέρες

Όπως βιώσαμε και σχετικά πρόσφατα, όταν ένα καράβι της EverGiven φράκαρε τη διώρυγα το 2021. Τότε υπήρχαν καθυστερήσεις στην παράδοση προϊόντων και αύξηση τιμών, καθώς τα πλοία έκαναν μεγαλύτερη διαδρομή, καταναλώνοντας περισσότερα καύσιμα και κάνοντας περισσότερες μέρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, η διαδρομή αυξάνεται κατά 10-12 μέρες, κάτι που σημαίνει ότι το πήγαινε έλα ενός πλοίου μπορεί να πάρει μέχρι και σχεδόν ένα μήνα παραπάνω!

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Όταν φτάνουν Ευρώπη, προηγούνται οι Βόρειες χώρες που έχουν μεγαλύτερη αγορά

Μάλιστα όταν φτάσουν στις Ηράκλειες Στήλες (στο Γιβραλτάρ) επιλέγουν να μην μπουν στη Μεσόγειο, δίνοντας προτεραιότητα στις πολύ μεγαλύτερες αγορές της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία και στην Αγγλία. Έτσι «πιάνουν» στο Ρότερνταμ ή σε άλλα κεντρικά λιμάνια και μπαίνουν να παραδώσουν στη Μεσόγειο στο κατέβα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την καθυστέρηση στην παράδοση στην Ελλάδα.

Μέχρι και 2 μήνες καθυστερήσεις στις μοτοσυκλέτες /Πρόβλημα και για όσους συναρμολογούν στην Ευρώπη

Σε επικοινωνία μας με εισαγωγική εταιρεία μοτοσυκλετών, πληροφορηθήκαμε ότι η καθυστέρηση μπορεί να φτάσει και τους 2 μήνες για την παράδοση μοντέλου. Μπορεί σε πρώτη φάση το πρόβλημα να αφορά κυρίως όσους φέρνουν ολόκληρες μοτοσυκλέτες από την Ασία, όμως σύντομα το πρόβλημα θα αγγίξει και όσους προμηθεύονται ανταλλακτικά από την Ασία και κάνουν μόνο τη συναρμολόγηση στην Ευρώπη. Επί του παρόντος έχουν ένα στοκ, όμως σύντομα θα αντιμετωπίσουν και αυτοί το ίδιο πρόβλημα καθυστερήσεων.