Οι 4 βασικότεροι λόγοι για να φοράς εξοπλισμό

Κανένας αναβάτης δεν πρέπει να θέτει περιορισμούς όσον αφορά την προστασία του. Και αν ακόμα αναρωτιέσαι το γιατί, παρακάτω ακολουθούν οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να φοράς εξειδικευμένο εξοπλισμό κάθε φορά που ανεβαίνεις στη μοτοσικλέτα σου.

Δυστυχώς, πολλοί αναβάτες έχουν αντίθετη  άποψη και αποφεύγουν τη χρήση σωστού εξοπλισμού όταν οδηγούν, θεωρώντας τον εαυτό τους άτρωτο. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική και οι παρακάτω λόγοι θα σε κάνουν να το ξανασκεφτείς, την επόμενη φορά που θα θελήσεις να οδηγήσεις χωρίς προστασία.
 
 Οδήγηση στη βροχή

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό η οδήγηση στη βροχή δεν συνοδεύεται από άγχος και νευρικότητα. Οι συνθήκες πρόσφυσης είναι μειωμένες γι αυτό χρειάζεται να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στην οδήγηση, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο αν είσαι ζεστός και στεγνός. Ένα σετ αδιάβροχα μαζί με γάντια και μποτάκια θα σε κρατήσουν στεγνό, αλλά φρόντισε να έχουν έντονα χρώματα και ανακλαστικά ώστε να ξεχωρίζεις στην περιορισμένη ορατότητα των καιρικών συνθηκών.
 
Οδήγηση στο κρύο

Σίγουρα η οδήγηση όταν έξω έχει κρύο δεν είναι διασκεδαστική, αφού όταν κρυώνεις μειώνεται η κριτική σου ικανότητα να αναγνωρίσεις επικίνδυνες καταστάσεις. Στο εμπόριο θα βρεις πλήθος μπουφάν και παντελονιών που θα σε κρατήσουν ζεστό στο τσουχτερό κρύο ενώ υπάρχει και θερμαινόμενος εξοπλισμός για ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Θυμήσου ότι ο κορμός σου και τα άκρα θα σε ευγνωμονούν όσο νιώθουν ζεστά και εσύ θα νιώθεις περισσότερο ασφαλής κατά την οδήγηση.
 
Προστάτευσε το κεφάλι σου – Φόρα Κράνος
 
Το κράνος  εκτός από τα προφανή οφέλη της προστασίας του κεφαλιού, παρέχει ασπίδα ενάντια στα στοιχεία της φύσης. Ο θόρυβος που φτάνει στα αυτιά ελαχιστοποιείται, ενώ αποτρέπει σκόνη και έντομα να έρθουν σε στενή επαφή με το πρόσωπο σου. Φαντάσου να οδηγείς και ξαφνικά να μπει κάποιο έντομο στο μάτι σου και να χρειαστεί ενστικτωδώς να κλείσεις τα βλέφαρα, μειώνοντας απότομα το οπτικό σου πεδίο. Τέλος, ο αέρας που φτάνει στα μάτια όταν η ταχύτητα αυξάνεται είναι αρκετά ενοχλητικός και δεν σε αφήνει να δεις καθαρά. Με το κράνος το πρόβλημα εξαλείφεται, ενώ οι αεραγωγοί φροντίζουν για τον σωστό εξαερισμό.
 
Προστασία από  ατύχημα

Εκτός από τους υπόλοιπους λόγους που αναφέραμε, ο σημαντικότερος είναι η προστασία μας από ενδεχόμενη πτώση. Η άσφαλτος είναι αμείλικτη και η παραμικρή επαφή μαζί της μπορεί να αποφέρει από κάψιμο και εκδορές στο δέρμα έως πολύ σοβαρότερους τραυματισμούς. Αν λοιπόν οι προηγούμενοι λόγοι δεν σε έπεισαν, φρόντισε τουλάχιστον να είσαι πάντα προστατευμένος για το ενδεχόμενο μιας πτώσης.  Φυσικά ευχόμαστε να μην συμβεί ποτέ σε κανέναν.