Πλαϊνές βαλίτσες: Πλαστικό ή αλουμίνιο;
Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα κάθε υλικού; Διάβασε τα πάντα εδώ και κάνε τη σωστότερη επιλογή.
Οι πλαϊνές βαλίτσες είναι μια αποτελεσματική και δημοφιλής λύση για όσους ταξιδεύουν και θέλουν να αυξήσουν την πρακτικότητα της μοτοσυκλέτας τους. Σήμερα οι επιλογές είναι εντυπωσιακά πολλές, αφού δεν αλλάζει μόνο το μέγεθος και η χωρητικότητα των βαλιτσών, αλλά και το υλικό κατασκευής τους, καθώς άλλες είναι πλαστικές και άλλες αλουμινένιες. Το κόστος αγοράς ενός καλού σετ βαλιτσών δεν είναι μικρό, οπότε είναι σημαντικό να κάνεις την πιο σωστή επιλογή με βάση τις ανάγκες σου. Ας δούμε αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά κάθε υλικού.
Πλαστικές
Οι πλαστικές βαλίτσες είναι η πρώτη επιλογή για όσους η όμορφη εμφάνιση παίζει καθοριστικό ρόλο και τις βλέπουμε συχνά σε sport touring και μοτοσυκλέτες δρόμου γενικότερα. Συχνά αποτελούν μέρος του έξτρα ή ακόμα και του στάνταρ εξοπλισμού κάποιον μοτοσυκλετών, οπότε ταιριάζουν με το χρώμα της μοτοσυκλέτας. Επειδή έχουν σχεδιαστεί ταυτόχρονα με τη μοτοσυκλέτα, έχουν πολύ διακριτικά σημεία στήριξης, ώστε να μην υπάρχουν αντιαισθητικά εμφανή σιδερένια στηρίγματα όταν οι βαλίτσες δεν είναι τοποθετημένες. Επίσης, έχουν πιο αεροδυναμικό σχήμα για να μην επηρεάζεται η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και συνήθως είναι αδιάβροχες για να μην ανησυχείς για το περιεχόμενο τους σε περίπτωση βροχής.
Το σημαντικότερο μειονέκτημα είναι ότι το πλαστικό μπορεί να σπάσει ή να ραγίσει σε περίπτωση πτώσης, οπότε αν σκοπεύεις να διασχίσεις δύσβατους χωματόδρομους, οπού η πιθανότητα πτώσης είναι υπαρκτή, είναι καλό να προτιμήσεις αλουμινένιες βαλίτσες. Πάντως βλέπουμε αρκετούς κατασκευαστές σύγχρονων on – off μοτοσυκλετών να χρησιμοποιούν μεταλλικές ενισχύσεις στα πλαϊνά των πλαστικών βαλιτσών που διαθέτουν προκειμένου να τις κάνουν πιο ανθεκτικές.
Αλουμινένιες
Οι βαλίτσες από αλουμίνιο χαρίζουν μια πιο άγρια και περιπετειώδη όψη στη μοτοσυκλέτα και δεν είναι περίεργο που τις συναντάμε σε μεγάλες on-off. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι η ανθεκτικότητά τους, καθώς μια βαλίτσα κατασκευασμένη από αλουμίνιο πάχους 1,5 χιλιοστό θα αντέξει περισσότερο σε περίπτωση πτώσης, ενώ αν παραμορφωθεί, μπορεί εύκολα να επισκευαστεί. Είναι 100% αδιάβροχες και συνήθως το φόρτωμά τους γίνεται από το επάνω μέρος, σε αντίθεση με τις πλαστικές που ανοίγουν από το πλάι.
Η εγκατάσταση αλουμινένιων βαλιτσών προϋποθέτει την ύπαρξη κάγκελων και βάσεων που δεν κρύβονται όταν αυτές αφαιρεθούν και ίσως χαλάνε την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας. Επίσης, αυξάνουν σημαντικά το συνολικό πλάτος και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά την οδήγηση, ενώ ένα ακόμα μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος, αφού ένα επώνυμο ζευγάρι αλουμινένιες βαλίτσες μπορεί μαζί με τις βάσεις να κοστίσει κοντά στα 1.000 ευρώ.