Το 2026 θα έρθει η πρώτη ευκαιρία για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου. Αν αυτό γίνει, η ΜV Agusta θα αναλάβει το ρόλο παραγωγής Premium μοντέλων μέσα στον όμιλο Pierer, o οποίος ήδη κατέχει το 25,1% και την διάθεση των μοτοσυκλετών της Ιταλικής εταιρείας παγκοσμίως.
Η σχέση μεταξύ του ομίλου Pierer (ΚΤΜ, Husqvarna, GASGAS) και της MV Agusta ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 με την συμφωνία διανομής των μοτοσυκλετών της δεύτερης από το δίκτυο του ομίλου στη Βόρεια Αμερική. Δύο μήνες αργότερα, ο όμιλος Pierer απέκτησε το 25,1% των μετοχών της Ιταλικής εταιρείας και ανέλαβε την αλυσίδα τροφοδοσίας και την διάθεση των μοντέλων της MV Agusta παγκοσμίως.
Βεβαίως τελικός στόχος των Αυστριακών είναι η πλήρης εξαγορά της MV Agusta από τα χέρια του τωρινού CEO, Timur Sardarov, και αυτό ήταν εμφανές από τις δηλώσεις που γινόντουσαν κατά καιρούς (όπως το ποια μοντέλα θα έπρεπε να παράγει η MV Agusta).
Από την άλλη ο Sardarov δήλωνε σε κάθε ευκαιρία ότι η ΚΤΜ δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο, χωρίς όμως να μπορεί να πείσει τους περισσότερους.
Πλέον τα πράγματα γίνονται ξεκάθαρα, καθώς ο όμιλος Pierer εξέδωσε μια ανακοίνωση, μέσα στην οποία αναφέρει ότι με βάση τα οικονομικά δεδομένα του 2025, θα αποκτήσει δικαίωμα αγοράς (Call Option)* του πλειοψηφικού πακέτου της MV Agusta την άνοιξη του 2026.
Σύμφωνα με τις βλέψεις της ΚΤΜ, από δηλώσεις που έχουν μέχρι τώρα γίνει, ο ρόλος της MV Agusta μέσα στον όμιλο θα είναι η παραγωγή και διάθεση Premium μοντέλων, χωρίς να υπάρχει, μέχρι τώρα, η επιθυμία της μεταφοράς της παραγωγής από την Ιταλία.
* Δικαίωμα αγοράς (call option) είναι ένα συμβόλαιο που δίνει στον κομιστή το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να αγοράσει από τον εκδότη ένα υποκείμενο χρεόγραφο σε μία συγκεκριμένη τιμή εξάσκησης (strike price), μέχρι την ημερομηνία λήξης του, με αντάλλαγμα μία αμοιβή (premium). (O ορισμός προέρχεται από το euretirio.com)