Τα μεγάλα ταξίδια έχουν και αυτά τα μυστικά τους!

5 μυστικά επιτυχίας για ένα μεγάλο ταξίδι

Τώρα που το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ο Αύγουστος μας καλημερίζει, ας δούμε 5 μυστικά τα οποία θα κάνουν το –μακρινό, πιθανότατα- ταξίδι που ετοιμάζετε με την μοτοσυκλέτα σας ακόμα καλύτερο.

Ο Αύγουστος μόλις μπήκε και εσείς περιμένετε πως και πως την αναχώρηση για τις διακοπές! Μάλιστα, όχι μόνο φεύγετε, όχι μόνο θα πάτε μακριά, αλλά θα κάνετε και ένα όνειρο σας πραγματικότητα: Να κάνετε το ταξίδι με την μοτοσυκλέτα σας. Όπως έχουμε ξαναπει και στο παρελθόν, λίγα πράγματα συγκρίνονται σαν εμπειρίες με ένα ταξίδι σε 2 τροχούς. Ωστόσο, η υπόθεση δεν είναι τόσο εύκολη όσο ακούγεται: χρειάζεται σωστή προετοιμασία και γνώση κάποιων «μυστικών». Ας δούμε 5 από αυτά:
  1. Σχεδιασμός και προγραμματισμός: Οι αυθόρμητες αποφάσεις έχουν και τη γλύκα τους, αλλά ένα ταξίδι 700 χιλιομέτρων με μοτοσυκλέτα απλά δεν μπορεί να είναι κάτι τέτοιο! Για μεγάλες αποστάσεις, ο σωστός σχεδιασμός είναι το παν. Στρώστε το χάρτη στο τραπέζι, εξετάστε αφετηρία και προορισμό, ώρες αναχώρησης, πιθανές στάσεις, όλα αυτά. Επιπλέον, πάντα είναι πιο ωραία να υπάρχει και ένας φίλος μαζί, αν γίνεται-μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί σωτήρια απόφαση, αν κάτι πάει στραβά. Επιπλέον, αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με συνεπιβάτη, μια προετοιμασία είναι απαραίτητη, διότι η παρέα σας πιθανόν να κουράζεται γρηγορότερα από εσάς. Πολύ σημαντικό σημείο επίσης, η μελέτη για σωστή φόρτωση της μοτοσυκλέτας.
  2. Η σωστή μοτοσυκλέτα: Όσο …«μοτοσυκλετιστικό» και να ακούγεται ότι τα πάντα ταξιδεύουν, η αλήθεια βρίσκεται αλλού και πάρα πολλά δίκυκλα, απλά ταξιδεύουν καλύτερα από άλλα. Οφείλετε να είστε ρεαλιστές, όσον αφορά τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας σας ή, αν θα επιλέξετε τώρα μηχανή για ταξίδια, να σκεφτείτε τι θέλετε: ατελείωτη άσφαλτο, «αποδράσεις» μέσα από χώμα ή off-road διασκέδαση; Ακόμα, αν θέλετε να βελτιώσετε την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας σας για το ταξίδι, σκεφτείτε να την εξοπλίσετε με αξεσουάρ, όπως μια μεγαλύτερη ζελατίνα η διαφορετική σέλα.
  3. Σωστός εξοπλισμός, καλή κατάσταση μοτοσυκλέτας: Συμβουλές που αγγίζουν το αυτονόητο για ένα ταξίδι. Δεν έχει νόημα να αποφασίσετε ότι θέλετε να πάτε στο…Κίεβο, αν τα λάστιχά σας βγάζουν δεν βγάζουν 1000 χιλιόμετρα, ούτε και να ταξιδέψετε μέχρι το Nordkapp, αν δεν έχετε ούτε ένα εντελώς χειμωνιάτικο μπουφάν. Πριν ξεκινήσετε για τον προορισμό σας, κάντε ένα σχολαστικό service και επιθεωρήστε τον εξοπλισμό σας, ώστε να μην κινδυνέψετε και να μην έρθετε σε δύσκολη θέση.
  4. Επιλέξτε σωστά την διαδρομή σας: Το να θέλετε να καλύψετε 500 χιλιόμετρα σε 5 ώρες, οδηγώντας μόνο… επαρχιακό για να απολαμβάνετε στροφιλίκι και τοπίο, είναι αδύνατον! Επίσης, το να οδηγείτε μόνο σε αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, μπορεί να σας κουράσει αρκετά. Για το λόγο αυτό, η σωστή απόφαση της διαδρομής είναι σημείο-κλειδί. Αν πρωταρχικός στόχος σας είναι να καλύψετε απόσταση σε λίγο χρόνο, επιλέξτε αυτοκινητόδρομο. Αν θέλετε να ταξιδέψετε με το… πάσο σας, ο επαρχιακός είναι πάντα μια γραφικότερη και πιο ενδιαφέρουσα επιλογή. Μην ξεχάσετε μόνο να αποφασίσετε με βάση τον αρχικό σας σχεδιασμό!
  5. Πειθαρχία: Ναι, δεν είμαστε στο… στρατό, αλλά η πειθαρχία είναι σημαντικότατη σε ένα ταξίδι! Τι εννοούμε; Δεν χρειάζεται πχ. να τσιμπάτε κάτι ή να πίνετε καφέ με την παραμικρή αφορμή ή στάση. Αν το παρακάνετε, χάνετε και χρόνο, και χρήμα, και αντοχές, αφού το φαγητό θα μειώσει την πνευματική σας οξύτητα. Σταματήστε όταν είναι απαραίτητο, για όσο είναι απαραίτητο, ειδικά αν έχετε σχεδιάσει να καλύψετε πολλά χιλιόμετρα. Ακόμη, η κατανάλωση καυσίμου θέλει προσοχή, ειδικά αν σας περιορίζει το budget! Δεν μπορείτε να έχετε όσο γκάζι θέλετε, ούτε και να κρατάτε «πολλά χιλιόμετρα» για ώρα, αν γνωρίζετε ότι πρέπει να εξοικονομήσετε καύσιμο. Και στα δύο αυτά σημεία, η αυτοσυγκράτηση και ο σωστός υπολογισμός είναι το παν.