5 συμβουλές για να φορτώσεις σωστά τη μοτοσυκλέτα σου

5 συμβουλές για να φορτώσεις σωστά τη μοτοσυκλέτα σου

Όταν αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε με τη μοτοσυκλέτα μας, μπορούμε να μεταφέρουμε αρκετά πράγματα μαζί μας. Δείτε ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι φόρτωσης, καθώς και τι να αποφύγετε.

Οι μοτοσυκλέτες είναι ένα διασκεδαστικό μεταφορικό μέσο με το οποίο μπορείς να ταξιδέψεις και να περιηγηθείς σε διάφορα μέρη. Ανάλογα με το πόσα πράγματα μεταφέρεις, το επιπλέον βάρος επηρεάζει ολόκληρη τη μοτοσυκλέτα, συμπεριλαμβανομένων των ελαστικών, της ανάρτησης, της μετάδοσης και των φρένων. Επηρεάζει επίσης το πόσο καλά μπορείς να φρενάρεις και να επιταχύνεις. Όσο αυξάνεις το φορτίο, πρέπει να προσέξεις που θα τοποθετήσεις τα βαρύτερα αντικείμενα, πως τα συνδέεις και πως επιδρά το πρόσθετο βάρος  στον χειρισμό της μοτοσυκλέτας. Παρακάτω είναι ορισμένες συμβουλές για να φορτώσεις σωστά τη μοτοσυκλέτα σου. 

Μπορείς να δέσεις κάτι μικρό κι ελαφρύ στη σέλα ή τη σχάρα με ελαστικό δίχτυ.


Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

1. Αν πρόκειται για κάτι ελαφρύ, μπορείς να το τοποθετήσεις στο πίσω τμήμα της σέλας και να το ασφαλίσεις με ένα δίχτυ μεταφοράς. Αν έχεις αμφιβολίες για την εφαρμογή, χρησιμοποίησε ένα tank bag ή ένα tail bag ή κάτι παρόμοιο. Ένα σακίδιο πλάτης θα μπορούσε επίσης να κάνει τη δουλειά, στην περίπτωση που δεν σε εμποδίζει στις κινήσεις σου κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Να αποφεύγεις τα αντικείμενα στην τσέπη, καθώς μπορεί να καταστραφούν και μην τοποθετείς σκληρά αντικείμενα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης.

Φρόντισε οι πλαϊνές βαλίτσες να έχουν το ίδιο βάρος


2. Προσπάθησε να κατανείμεις το βάρος ομοιόμορφα κατά τη φόρτωση. Ένας βασικός κανόνας είναι να διατηρήσεις την κατανομή βάρους στα ίδια επίπεδα αναλογικά με όταν δεν είναι η μοτοσυκλέτα φορτωμένη. Εάν υπερφορτώσεις ένα συγκεκριμένο σημείο, θα αναστατώσεις την ισορροπία. Για παράδειγμα, μια βαριά τσάντα στο πίσω μέρος μιας ισχυρής μοτοσυκλέτας θα μπορούσε να το κάνει επιρρεπής σε στο σήκωμα τροχούς, ή να το χαλαρώσει στις στροφές. Ένας τρόπος για καλύτερη συγκέντρωση των μαζών είναι να βάζεις τα βαρύτερα αντικείμενα σε ένα tank bag. Θα χρειαστεί να ρυθμίσεις την πίσω ανάρτησης , καθώς στις στροφές πιέζεται περισσότερο το πίσω ελαστικό. Να αποφεύγεις να  φορτώνεις άνισα τις πλαϊνές βαλίτσες και μην τοποθετείς πράγματα ψηλότερα από το κέντρο βάρους.
 

Μην ξεπερνάς το μέγιστο φορτίο που ορίζει ο κατασκευαστής

3. Μάθε ακριβώς πόσο βάρος μπορεί να μεταφέρει η μοτοσυκλέτα σου, πριν την φορτώσεις, από το εγχειρίδιο χρήσης. Ο κατασκευαστής καθορίζει το συνολικό βάρος που είναι ικανή μια μοτοσυκλέτα να μεταφέρει. Αν για παράδειγμα το νούμερο είναι 180 κιλά, σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το βάρος των επιβατών. Αν ο αναβάτης ζυγίζει 85 και ο συνεπιβάτης 75 κιλά, τότε μπορείς να βάλεις επιπλέον 20 κιλά. Λάβε υπόψη σου και το βάρος που επιτρέπεται να φορτωθεί σε κάθε άξονα. Μην υπερφορτώσεις τη μοτοσυκλέτα. Αν περισσεύουν πράγματα, άφησε τα σπίτι ή στείλε τα με κούριερ.
 

Προσάρμοσε την πίεση των ελαστικών ανάλογα με το βάρος.

4. Η μέγιστη ικανότητα φόρτωσης και πίεσης των ελαστικών σημειώνονται στο πλευρικό τοίχωμα. Τα ξεφούσκωτα ελαστικά μειώνουν αποτελεσματικά μεταφοράς, οπότε όταν προσθέσεις βάρος, βεβαιώσου ότι είναι πλήρως φουσκωμένα. Η πλήρωση του αέρα πρέπει να γίνει με κρύα ελαστικά. Είναι καλό να έχεις τον δικό σου μετρητή πίεσης. 

5. Ορισμένες μοτοσυκλέτες είναι πιο κατάλληλες για φόρτωση από άλλες. Τα τουριστικά και τα μεγάλα cruiser μοντέλα με τις σκληρές βαλίτσες,  είναι έτοιμα να πάνε μέχρι την άκρη του κόσμου. Τα υπόλοιπα μοντέλα μπορούν να εξοπλιστούν με μαλακές η σκληρές βαλίτσες, ανάλογα με την προτίμηση και το πορτοφόλι του καθενός. Οι σκληρές βαλίτσες  είναι πιο ανθεκτικές και πιο υδατοστεγείς, αλλά καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. Μπορεί να είναι λίγο ακριβότερες, αλλά τα πράγματά σου θα είναι ασφαλέστερα και καλύτερα προστατευμένα. Μόνο μερικοί κατασκευαστές προσφέρουν μαλακές βαλίτσες 100% αδιάβροχες, ενώ όσες δεν είναι απαιτούν συμβιβασμούς. 

Μπορείς να δέσεις κάτι μικρό κι ελαφρύ στη σέλα ή τη σχάρα με ελαστικό δίχτυ.
Φρόντισε οι πλαϊνές βαλίτσες να έχουν το ίδιο βάρος
Μην ξεπερνάς το μέγιστο φορτίο που ορίζει ο κατασκευαστής
Προσάρμοσε την πίεση των ελαστικών ανάλογα με το βάρος.
Εσύ τι άλλο προσέχεις όταν φορτώσεις τη μοτοσυκλέτα σου;