Γιατί όλες οι μοτοσυκλέτες έχουν το σταντ αριστερά;

Γιατί όλες οι μοτοσυκλέτες έχουν το σταντ αριστερά;

Το σταντ της μοτοσυκλέτας μας είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο τμήμα της. Το θεωρούμε τόσο δεδομένο και τόσο ασήμαντο, σε σχέση με όλο το υπόλοιπο όχημα, κι όμως δεν σκεφτόμαστε ότι… αν δεν υπήρχε, η «καλή» μας θα ήταν ξάπλα!

Μια απορία λοιπόν που έρχεται στο μυαλό πολλών (και φρόντισε να μας επισημάνει κατάλληλα, αναγνώστης μας), είναι: Γιατί οι μοτοσυκλέτες έχουν το πλαϊνό σταντ, σχεδόν κατά αποκλειστικότητα, αριστερά;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Η σύντομη απάντηση, είναι ότι… μάλλον δεν υπάρχει βέβαιη απάντηση! Όμως, η ιστορία πίσω από αυτή την επιλογή, πάει ακόμα και πολλούς αιώνες πίσω!
 

Σενάριο 1: Είναι κατάλοιπο της ιππασίας

Μεγάλο μέρος της οδικής πραγματικότητας σήμερα, έλκει την καταγωγή του στις εποχές της ιππασίας, πριν από αιώνες και αιώνες. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η ιππασία έχει το μερίδιο της στην ολιστική υιοθέτηση του σταντ στην αριστερή πλευρά των μοτοσυκλετών: Ήταν συνήθης τακτική, οι ιππείς να ανεβαίνουν από την αριστερή πλευρά του αλόγου, μια συνήθεια που παρέμεινε στην «παράδοση» και στις άγραφες διδαχές μέχρι και το σήμερα.
Παράλληλα, στις εποχές εκείνες οφείλουν χώρες όπως η Αγγλία, την οδήγηση στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Ένας ιππέας, σταθμεύοντας και κατεβαίνοντας από το άλογο του από τα αριστερά, έμενε στο άκρο του δρόμου και δεν βρισκόταν μέσα στην λωρίδα της κυκλοφορίας. Κάτι που, ομολογουμένως, δεν συμβαίνει σήμερα, αφού ξεκαβαλώντας από την αριστερή πλευρά της μοτοσυκλέτας, βρίσκεσαι στον δρόμο. Με λίγα λόγια, οι όποιες πρακτικές έγιναν παράδοση, που έφτασε μέχρι και τις μέρες μας, δημιουργώντας πράγματα που φαίνεται πολύ μάταιο να αλλάξουν.

Σενάριο 2: Βολεύει τους δεξιόχειρες – δηλαδή το 85% του πληθυσμού

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες και αυτό επηρεάζει τα πάντα, στον κόσμο. Έτσι, πιθανότατα έχει επηρεάσει και την επιλογή τοποθέτησης του πλαϊνού σταντ. Για έναν άνθρωπο με την δεξιά πλευρά του, πιο επιδέξια από την αριστερή, είναι ευκολότερο να κινήσει το δεξί του πόδι πάνω από την μοτοσυκλέτα, ώστε να ανέβει. Παράλληλα, το πιο επιδέξιο και πιο δυνατό δεξί πόδι, μπορεί να διατηρεί καλύτερη σταθερότητα στην μοτοσυκλέτα, μέχρι την στιγμή που το σταντ βρίσκεται κάτω και το όχημα μπορεί να «πατήσει» σε αυτό. Σταδιακά, οι κατασκευαστές τυποποίησαν και την τοποθέτηση των χειριστηρίων για τα φρένα, στην δεξιά πλευρά της μοτοσυκλέτας, δίνοντας την δυνατότητα για κράτημα του εμπρός ή του πίσω φρένου, κατά την μανούβρα στάθμευσης, από την «καλή» πλευρά. Ακόμα, αξίζει να σημειώσουμε ότι ίσως οι περισσότεροι αναβάτες –είτε γιατί το έμαθαν έτσι είτε όχι- χειρίζονται την μοτοσυκλέτα από την αριστερή πλευρά, όταν δεν την καβαλάνε.
 

Σενάριο 3: «Ποδηλατικά» κατάλοιπα

Κάποιες πλευρές ισχυρίζονται, ότι το σταντ στην αριστερή πλευρά ήταν αποτέλεσμα της ανάπτυξης του ποδηλάτου και της μετεξέλιξης του, σε μοτοσυκλέτα. Ακόμα και σήμερα, το σύστημα γραναζιών και αλυσίδας των ποδηλάτων βρίσκεται δεξιά. Έτσι, η χρήση σταντ τοποθετημένου κεντρικά, από την δεξιά πλευρά, θα παρεμβάλλεται στην μετάδοση. Ακόμα και στα ποδήλατα, δε, παρατηρείται η τήρηση της επιβίβασης από τα αριστερά, που επίσης συνδέεται με το σενάριο των ιππέων…
 

Πλέον, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει

Στα 100 και βάλε χρόνια, ανάπτυξης και εξέλιξης της μοτοσυκλέτας, το «ταπεινό» σταντ εδραιώθηκε στην αριστερή του θέση και τώρα, πιθανώς αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Οι εποχές που διανύουμε είναι αυτές της τυποποίησης και της συμφωνίας με «τον κανόνα της μάζας», κάτι που κάνει φυσικά το σύνολο των μοτοσυκλετών προσβάσιμο σε όλους (ή τουλάχιστον σε μια μεγάλη πλειοψηφία), με τους ίδιους κανόνες. Αμφισβητίες της τοποθέτησης του σταντ στα αριστερά φυσικά και υπάρχουν, φέρνοντας στο προσκήνιο επιχειρήματα όπως η οδήγηση στα δεξιά, στις περισσότερες χώρες του κόσμου: Επιβίβαση και αποβίβαση του αναβάτη από τα δεξιά, ήτοι με μεγαλύτερη ασφάλεια από την κυκλοφορία. Εσείς τι πιστεύετε;
 

Γιατί το σταντ είναι αριστερά;
Σενάριο 1: Είναι κατάλοιπο της ιππασίας
Σενάριο 2: Βολεύει τους δεξιόχειρες – δηλαδή το 85% του πληθυσμού
Σενάριο 3: «Ποδηλατικά» κατάλοιπα
Πολύ δύσκολο να αλλάξει πλέον
Εσύ φαντάζεσαι το σταντ να ήταν δεξιά;