Με λίγη φροντίδα, θα μείνει σαν καινούργια για πολλά χρόνια

Με λίγη φροντίδα, θα μείνει σαν καινούργια για πολλά χρόνια

Κράτησέ τη για πάντα σαν καινούργια!

Τα στοιχεία της φύσης και το πλύσιμο με λάθος σφουγγάρι ταλαιπωρούν τη βαφή και τα πλαστικά μέρη της μοτοσυκλέτας. Εσείς τι κάνετε για να την προστατέψετε και να την επαναφέρετε στην αρχική τους κατάσταση;

Μια μοτοσυκλέτα αντιμετωπίζει καθημερινά τον καυτό ήλιο, τα νερά, το πλύσιμο με λάθος τρόπο κι ένα σωρό ρύπους, όπως κουτσουλιές, ρετσίνι και χώμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές γρατζουνιές στα βαμμένα τμήματα που τα κάνουν να χάνουν τη γυαλάδα τους, ενώ τα άβαφα μαύρα πλαστικά, ξεθωριάζουν. Έτσι, η συνολική εικόνα της μοτοσυκλέτας χαλάει, κάνοντάς τη να φαίνεται γερασμένη. Υπάρχουν, όμως, μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να την επαναφέρουμε στην αρχική της μορφή και να την προστατέψουμε.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Για να επιδιορθώσεις τη βαφή θα χρειαστείς ειδικές αλοιφές

Είτε είναι μεταλλικά, όπως το ρεζερβουάρ, είτε πλαστικά, όπως φτερά και φαίρινγκ, τα βαμμένα μέρη μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Αν τα παρατηρήσουμε προσεκτικά στο φώς του ήλιου είναι πολύ πιθανό να δούμε μικρές γρατζουνιές στο βερνίκι (swirl marks). Αυτές είναι υπεύθυνες για την έλλειψη γυαλάδας. Για να τις αντιμετωπίσουμε υπάρχουν ειδικές κοπτικές και γυαλιστικές αλοιφές. Η εφαρμογή των αλοιφών αυτών μπορεί να γίνει με το χέρι, με ειδικά σφουγγαράκια, αλλά κορυφαίο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με χρήση αλοιφαδόρου.

Μπορείς να προστατέψεις το χρώμα με κερί ή κάποια κεραμική επίστρωση νανοτεχνολογίας.

Αφού επαναφέρουμε τη γυαλάδα της βαφής, σειρά έχει η προστασία της, για να παραμείνει σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια στρώση φυσικού ή συνθετικού κεριού (sealant). Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες, ανάλογα με το προϊόν και την έκθεση της βαφής στους παράγοντες που την ταλαιπωρούν. Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε όλο και πιο συχνά να χρησιμοποιούνται κεραμικές επιστρώσεις νανοτεχνολογίας για την προστασία του χρώματος. Αυτές δημιουργούν ένα πολύ σκληρό φιλμ στην επιφάνεια της βαφής, που με την κατάλληλη συντήρηση, μπορεί να αντέξει μέχρι και 2 χρόνια. Το μειονέκτημα τους είναι το υψηλό κόστος και το γεγονός ότι η εφαρμογή ορισμένων προϊόντων, πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό (detailer).

Τα μαύρα άβαφα πλαστικά γίνονται σαν καινούργια με ειδικά ενυδατικά προϊόντα

Η περίπτωση των άβαφων μαύρων πλαστικών είναι πιο απλή. Ο ήλιος τα ξεραίνει και τα κάνει να φαίνονται θαμπά, μπορούμε όμως πολύ εύκολα να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους κατάσταση. Αρχικά, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η επιφάνειά τους είναι καθαρή. Αν δεν είναι τα πλένουμε με ουδέτερου Ph σαμπουάν αυτοκινήτου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πινελάκι για τα δυσπρόσιτα σημεία. Αφού στεγνώσουν καλά, χρησιμοποιούμε κάποιο ειδικό ενυδατικό προϊόν, το οποίο τα θρέφει και τα επαναφέρει. Το αφήνουμε να δράσει μερικά λεπτά και σκουπίζουμε απαλά το με ένα καθαρό πανί το επιπλέον προϊόν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα και μετά από κάθε πλύσιμο, αν είναι δυνατόν.

Αφιερώνοντας λίγο χρόνο και χρήμα μπορούμε να διατηρήσουμε φρέσκια την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας μας. Εσείς, με ποιόν τρόπο φροντίζετε την καλής σας; Έχετε βρει κάποιο tip που βοηθάει;