Οι κυριότερες λειτουργίες του λιπαντικού

Οι κυριότερες λειτουργίες του λιπαντικού

Δες τι ακριβώς κάνει το λιπαντικό για να είναι ο κινητήρας σου πάντα υγιής.

Ο ρόλος του λιπαντικού είναι πολυδιάστατος, μιας κι εντός του κινητήρα κάνει πολλές και διαφορετικές εργασίες. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε συχνά τη στάθμη του και να συμπληρώνουμε όταν χρειάζεται με λιπαντικό κατάλληλων προδιαγραφών. Η τακτική αλλαγή λαδιών και φίλτρου λαδιού διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα για πολλά χρόνια. 

Βοηθάει στην πρόληψη της οξείδωσης

Η παχύρευστη σύσταση του λιπαντικού του επιτρέπει να σχηματίζει ένα λεπτό φιλμ στην επιφάνεια των μηχανικών μερών του κινητήρα και εμποδίζει το οξυγόνο να έρθει σε επαφή μαζί τους. Αυτό αποτρέπει το σχηματισμό και τη συσσώρευση σκουριάς που θα οδηγούσε σταδιακά σε «κλείδωμα» και καταστροφή του κινητήρα.

Επιτρέπει στα κινούμενα μέρη του κινητήρα να δουλεύουν ομαλά

Όσο αυξάνονται οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα, αυξάνεται και η κίνηση των κινούμενων μερών, με αποτέλεσμα ανάμεσα τους να αναπτύσσονται τριβές. Η σύσταση του λιπαντικού, του επιτρέπει να εισχωρεί ανάμεσα στα κινούμενα μέρη και να τα λιπαίνει. Έτσι, αυτά ολισθαίνουν ομαλά μεταξύ τους και αποτρέπεται η υπέρμετρη φθορά τους. Ταυτόχρονα μειώνονται οι μηχανικοί θόρυβοι του κινητήρα και η λειτουργία του είναι πιο ήσυχη. Επίσης, λειτουργεί σαν υδραυλικό υγρό για την ενεργοποίηση συστημάτων μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Κρατά τη θερμοκρασία του κινητήρα χαμηλά

Η τριβή ανάμεσα στα κινούμενα μέρη του κινητήρα προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας. Το σύστημα ψύξης έχει τον πρώτο λόγο προκειμένου η θερμοκρασία λειτουργίας να είναι εντός φυσιολογικών πλαισίων, αλλά και το λιπαντικό βοηθάει με τον τρόπο του. Έχει την δυνατότητα να απορροφά τη θερμότητα και να την απομακρύνει από τα καίρια σημεία του κινητήρα. Κάποιες μοτοσυκλέτες είναι εφοδιασμένες με ψυγείο λαδιού το οποίο ψύχει το λάδι πριν αυτό επιστρέψει στα ζεστά σημεία του κινητήρα. 

Καθαρίζει τον κινητήρα από τις επικαθίσεις και τα μικροσωματίδια

Το λιπαντικό συλλέγει και διαλύει την αιθάλη, τη λάσπη, επιβλαβή για τον κινητήρα μικροσωματίδια, επικαθίσεις άνθρακα και μηχανικά γρέζια, καθαρίζοντας τον κινητήρα. Τα περισσότερα από τα παραπάνω καταλήγουν στο φίλτρο λαδιού, και για αυτό πρέπει να αλλάζουμε και φίλτρο, όποτε συνιστά ο κατασκευαστής.


Οι κυριότερες λειτουργίες του λιπαντικού
Δεν επιτρέπει στο οξυγόνο να διαβρώσει το μέταλλο
Λειτουργεί σαν υδραυλικό υγρό για την ενεργοποίηση συστημάτων μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων.
Καθαρίζει και ψύχει τον κινητήρα
Εσύ τελικά κοιτάς τι λάδια σου βάζει ο μηχανικός;