Αυξάνει ο τουρισμός τα τροχαία;

Αυξάνει ο τουρισμός τα τροχαία;

Φωτογραφία: cyclades24.gr

Κάθε χρόνο, πάνω από 1.500 ατυχήματα προκαλούνται από τουρίστες στην Ελλάδα.
Σε κάποια νησιά πάνω από το 50% των ατυχημάτων οφείλεται σε τουρίστες.
Οδηγούν πιο συχνά υπό την επήρεια αλκοόλ οι ξένοι τουρίστες.
Ιούλιος, ο πιο θανατηφόρος μήνας με 12% των τροχαίων.

Κάθε χρόνο, πάνω από 1.500 ατυχήματα προκαλούνται από τουρίστες στην Ελλάδα

Με την έλευση του καλοκαιριού, τα ελληνικά νησιά (και όχι μόνο) γεμίζουν με τουρίστες που έρχονται είτε από άλλα μέρη της Ελλάδας είτε από το εξωτερικό. Αυτόματα αυτό και μόνο γεμίζει οδικά δίκτυα που τον υπόλοιπο χρόνο παραμένουν σχετικά άδεια (και δεν έχουν επ` ουδενί σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν τέτοιο όγκο κυκλοφορίας), με μια πληθώρα νέων (για τους συγκεκριμένους δρόμους) οδηγών, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε «μουντ» διακοπών, κάτι που σημαίνει ότι σίγουρα έρχονται με μια πιο χαλαρή διάθεση σε όλα τα μέτωπα, ακόμα και σε αυτό της οδικής ασφάλειας. Μάλιστα με εξαίρεση τα χρόνια των απαγορεύσεων μετακινήσεων λόγω Covid, οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξάνονται σταθερά και επίσης σταθερά αυξάνονται τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται τουρίστες. Πάνω από 1.500 τροχαία που αφορούν τραυματισμό ή θάνατο αποδίδονται σε τουρίστες (Έλληνες ή ξένους), κάτι που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού αριθμού αντίστοιχων ατυχημάτων στη χώρα μας.

Σε κάποια νησιά πάνω από το 50% των ατυχημάτων οφείλεται σε τουρίστες

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Κέρκυρας έδειξε ότι το 55% των συνολικών ατυχημάτων που έλαβαν χώρα στο νησί οφείλονται σε τουρίστες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν με ενοικιασμένα οχήματα και οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι είναι ξένοι τουρίστες κάτω των 24 ετών. Στο 55% των ατυχημάτων που προκαλούνται από τουρίστες εμπλέκονται κατά 40% ξένοι τουρίστες και μόλις κατά 15% Έλληνες τουρίστες. Βέβαια αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός της τεράστιας εισροής ξένων τουριστών στο νησί του Ιονίου.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Οδηγούν πιο συχνά υπό την επήρεια αλκοόλ οι ξένοι τουρίστες

Σε πλήρη συνέχεια της πρώτης παραγράφου αυτού του άρθρου, θα αναφερθούμε και πάλι στην χαλαρότητα με την οποία οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τις διακοπές τους. Δυστυχώς αυτό μεταφράζεται και σε μια απόλυτη χαλαρότητα στην οδήγηση. Οι ξένοι τουρίστες οδηγούν κατά κόρον μεθυσμένοι, με το αλκοόλ στο αίμα τους να είναι πολλές φορές πάνω από το όριο, κάτι που λίγο πολύ όλοι γνωρίζαμε ήδη, αλλά το επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία ατυχημάτων. Σε σύγκριση με τους αυστηρότατους κανόνες στη χώρα τους, οι νεαροί οδηγοί που έρχονται εδώ αντιμετωπίζουν ένα περιβάλλον πλήρους χαλαρότητας από όλες τις απόψεις και αυτό φυσικά τους κάνει πιο επιρρεπείς στο να αγνοήσουν το μεθύσι και να μπουν πίσω από το τιμόνι.

Ιούλιος, ο πιο θανατηφόρος μήνας με 12% των τροχαίων

Τα τελευταία πλήρη ετήσια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μας έρχονται από το 2021 και δείχνουν ότι το 53% των θανατηφόρων τροχαίων στη χώρα μας συνέβησαν μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, στο «ελληνικό καλοκαίρι». Από αυτούς τους μήνες, ο πιο θανατηφόρος αποδείχθηκε ο Ιούλιος, με το 12% των ατυχημάτων που κόστισαν τη ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας να λαμβάνουν χώρα τότε. Έτσι, είναι εμφανές ότι παρά τις γενικά καλύτερες συνθήκες που επικρατούν κατά αυτούς τους μήνες τα ατυχήματα αυξάνονται, σε ένα υπερφορτωμένο οδικό δίκτυο, με οδηγούς οι οποίοι δεν ξέρουν τους δρόμους αλλά ούτε και τα οχήματα με τα οποία κυκλοφορούν και συν τοις άλλοις αντιμετωπίζουν τους δρόμους σαν κάποιο παιχνίδι. Φυσικά υπάρχουν προληπτικά μέτρα, όπως εκτεταμένοι έλεγχοι – ειδικά αλκοτέστ – αλλά και βελτίωση του ίδιου του οδικού δικτύου, το οποίο δέχεται αυτή τη στιγμή εκατοντάδες φορές παραπάνω κίνηση από αυτήν για την οποία σχεδιάστηκε.