Η χαζή ποινή των 15 λεπτών την 9η ημέρα πείσμωσε κι άλλο τον Barreda, που πήρε τη νίκη στη 10η ειδική.

Δεύτερος στην 10η ειδική, κάνοντας το 1-2 για τη Honda, ήταν ο Helder Rodriguez, που ανέβηκε 5ος στη γενική.

Παρά την πέμπτη θέση του στη 10η ειδική, ο Marc Coma της ΚΤΜ συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά στη γενική.

Δεν θυμάται τίποτα από το ατύχημα που τον οδήγησε σε εγκατάλειψη, ο Jeremias Israel Esquerre της Speedbrain.

Kuba Przygonski. O Πολωνός αναβάτης της ΚΤΜ ήταν 3ος στο πρωτάθλημα Rally 2013, και είναι 7ος στη γενική του Dakar 2014.

Ήρωας, και λίγα λέμε. Ο David Cαsteu τρέχει με σπασμένη κλείδα από την 5η ειδική, ενώ είναι 10ος γενικής!

Ο Cyril Despres συνεχίζει να φορτσάρει, και βρίσκεται πλέον 6ος γενικής, 2 θέσεις πίσω από τον Pain.

Μεγάλη ατυχία για τη Laia Sanz, που είχε πρόβλημα στο συμπλέκτη, και έπεσε από την 16η στη 19η θέση γενικής.

Ο Χιλιανός Ignacio Casale συνεχίζει ακάθεκτος, πρώτος γενικής, με στόχο τον τίτλο.

Η Ηonda το 1-2, εγκατάλειψη Esquerre

Η 10η ειδική έληξε με θρίαμβο της Honda, καθώς οι Barreda και Rodriguez έκαναν το 1-2. Δυστυχώς είχαμε πτώση και εγκατάλειψη για τον αναβάτη της Speedbrain, Jeremias Israel Esquerre.

 
Αυτή κι αν ήταν ειδική! Η δέκατη ημέρα του Rally Dakar 2014, στη διαδρομή Iquique-Antofagasta, είχε μήκος… 688 χιλιόμετρα -με το συμπάθιο! Στο απαιτητικό αμμώδες τερέν, ο Joan Barreda πήρε την 4η νίκη του για φέτος, μπροστά από τους Helder Rodriguez (HRC) και Cyril Despres (Yamaha Racing).

O «Bang-Bang» Barreda ήταν δικαίως στεναχωρημένος για την ποινή των 15 λεπτών που είχε δεχθεί την 9η ημέρα για υπερβολική ταχύτητα. Όπως δήλωσε, τον «πρόδωσε» η αυτόματη ηχητική προειδοποίηση που διαθέτει η μοτοσικλέτα στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό της, και που προειδοποιεί τον αναβάτη να κόψει ταχύτητα σε συγκεκριμένα σημεία. Η προειδοποίηση αυτή δεν δούλεψε, κι ο Barreda φορτώθηκε μια «χαζή» ποινή για υπερβολική ταχύτητα, που του περιόρισε περαιτέρω τις ελπίδες για να απειλήσει τον Coma.

Παρόλα αυτά, ο Barreda δεν κόβει ρυθμό, και μέχρι το τέλος της 10ης ειδικής έχει προσπεράσει έξι αναβάτες, για να πάρει την 9η νίκη της καριέρας του στο Dakar. Ο αναβάτης του HRC τερμάτισε οκτώ λεπτά μπροστά από τον Πορτογάλο team-mate του, Helder Rodriguez, και εννέα λεπτά και σαράντα δευτερόλεπτα μπροστά από τον Cyril Despres.

Η διαφορά όμως που έχει δημιουργήσει ο Marc Coma με την KTM, είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί λοιπόν ο ηγέτης της γενικής να τερμάτισε στην πέμπτη θέση, όμως ο Barreda έκοψε μόνο 11 λεπτά από τη διαφορά τους, με 44 ακόμα λεπτά να τους χωρίζουν, ώστε να μπορεί ο Coma να αισθάνεται ακόμα άνετος. Ο βοηθητικός αναβάτης του Coma, Jordi Viladoms τερμάτισε 11ος, και συνεχίζει να βρίσκεται στην τρίτη θέση της γενικής, πίσω από Coma και Barreda. Οι διοργανωτές «φιλοδώρησαν» τον Viladoms με ποινή 15 λεπτών την 9η ημέρα, για αλλαγή κινητήρα, και πίσω του οι Pain και Rodriguez ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

Μεγάλο αγώνα έκανε μέχρι την 10η ημέρα ο Jeremias Israel Esquerre με την ομάδα της Speedbrain, καθώς ανέβαινε με ταχύ ρυθμό τις θέσεις, και βρισκόταν στην 4η της γενικής! Όμως, στην 10η ειδική ο Esquerre είχε ένα ατύχημα -από το οποίο δεν θυμάται πολλά- τραυματίστηκε (ευτυχώς ελαφριά), και εγκατέλειψε τον αγώνα. Φυσικά αυτό ανέβασε όλους όσους ακολουθούσαν μία θέση. Aμεσα ωφελήθηκαν ο Olivier Pain, που βρέθηκε 4ος, ο Rodriguez 5ος, και ο Despres 6ος. Ειδική μνεία αξίζει στον φοβερό και τρομερό David Cαsteu, που τρέχει με σπασμένη κλείδα από την 5η ειδική, και βρίσκεται στην 10η θέση της γενικής!!!

Η Laia Sanz είχε μια δύσκολη και άτυχη μέρα, καθώς 20 μόλις χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό ο συμπλέκτης παρέδωσε το πνεύμα, με την Καταλανή να ξοδεύει δύο ολόκληρες ώρες για να τον επισκευάσει! Αυτή η ατυχία την έριξε από την 16η θέση στη 19η της γενικής.

Στα ATV, ο Sebastian Husseini πήρε για δεύτερη μέρα την ειδική, αν και δεν έχει ελπίδες για τον τίτλο. Ο Χιλιανός Ignacio Casale εντυπωσίασε για μία ακόμη φορά, και κατάφερε να μεγαλώσει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον πιο κοντινό του διώκτη, τον Sergio Lafuente, διαφορά που πλέον βρίσκεται στα 24 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα.

Η σημερινή 11η ημέρα του Dakar, από την Antofagasta στο El Salvador έχει 749 χιλιόμετρα στο μενού, 605 από τα οποία είναι σε χρονομετρημένη διαδρομή. Αναμένεται δύσκολη στην πλοήγηση και με πολλούς αμμόλοφους.


 

DAKAR - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ