Τι να προσέξω στο βενζινάδικο όταν βάζω καύσιμο

Τι να προσέξω στο βενζινάδικο όταν βάζω καύσιμο

Ο ανεφοδιασμός είναι μια διαδικασία ρουτίνας αλλά έχει τους δικούς του κανόνες, ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις και πάμε σαν «πρόβατα στη σφαγή». Πάμε να τους δούμε!

Προσοχή στα πρατήρια για την υγεία σου και την τσέπη σου

Μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μια απλή διαδικασία ο ανεφοδιασμός της μοτοσυκλέτας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κάθε φόρα που επισκεπτόμαστε ένα πρατήριο βενζίνης, ώστε να διασφαλίσουμε την δικά μας ασφάλεια αλλά και της τσέπης μας. Απομάκρυνση από το ρεζερβουάρ κατά τον ανεφοδιασμό, μη χρησιμοποιείς το κινητό σου τηλέφωνο, όχι τσιγάρο, τσεκάρισμα των λίτρων της αντλίας με τη χω​​​​​​​ρητικότητα του ντεπόζιτου σου και έλεγχος στις ταινίες ασφαλείας είναι μόνο μερικά από αυτά που πρέπει να προσέχουμε όταν μπαίνουν στο πρατήριο.

Σβηστό μοτέρ και αναβάτης κάτω από τη σέλα

Ξεκινάμε με κάτι βασικό που πολλές φορές πάνω στην τρέλα της καθημερινότητας αγνοούμε! Για να βάλουμε καύσιμο πρέπει ο κινητήρας να μην είναι σε λειτουργία και ο αναβάτης να έχει κατέβει από τη μοτοσυκλέτα. Κλείνοντας το μοτέρ ελαχιστοποιούμε ακόμα περισσότερη την πιθανότητα να υπάρξει ανάφλεξη από κάποια διαρροή του καυσίμου, ενώ με τον οδηγό μακριά από τις αναθυμιάσεις της βενζίνης που πέφτει στο ντεπόζιτο δεν υπάρχει ο κίνδυνος λιποθυμίας, με ότι αρνητική συνέπεια θα έχει μια πτώση τόσο για την σωματική ακεραιότητα των ατόμων (αναβάτη και υπαλλήλου), όσο και της μοτοσυκλέτας. Καλό είναι αυτοί οι δυο κανόνες να είναι απαράβατοι, διότι υπάρχουν περιστατικά, όπου οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες.

Όχι κινητό τηλέφωνο κι εννοείται όχι τσιγάρο

Επίσης δεν μιλάμε στο κινητό τηλέφωνο! Ο λόγος δεν είναι ότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης από τη χρήση του αλλά ουσιαστικά ότι αφαιρούμαστε από τη διαδικασία και μπορεί να πέσουμε σε λάθη που θα μας φέρουν σε δύσκολη θέση ή να προκαλέσουμε κάποια ζημία. Επιπλέον εννοείται ότι δεν καπνίζουμε, αφού ο παραμικρός σπινθήρας μπορεί να προκαλέσει ανείπωτες καταστροφές.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Η χαμηλή τιμή μπορεί να κρύβει παγίδες, γνωρίζουμε τη χωρητικότητα του ρεζερβούαρ

Όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τη προσωπική μας ασφάλεια, αλλά με τη βενζίνη να γυροφέρνει συνεχώς κοντά στα 2 ευρώ και πλέον το κάθε λίτρο να μετράει περισσότερο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και για το τι μπαίνει μέσα στο ντεπόζιτο. Η χαμηλή τιμή δεν είναι πάντα καλό σημάδι, ειδικά αν η διαφορά από τα υπόλοιπα πρατήρια είναι αφύσικα μεγάλη. Πρόκειται για κόκκινη σημαία όσον αφορά την ποιότητα του καυσίμου, μιας και εγείρει ερωτήματα για το πώς καταφέρνει να παραμένει τόσο φθηνό.

Επιπλέον καλό είναι να γνωρίζεις τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ σου ώστε να ξέρεις πόσο καύσιμο βάζεις, αφού με αυτό τον τρόπο θα καταλάβεις πιο εύκολα αν το πρατήριο που επέλεξες κοιτάει μόνο (και παράνομα) την τσέπη. Σκέψου να έχεις 10λιτρο ντεπόζιτο και η αντλία να γράψει 12 λίτρα. Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την περίπτωση και καλό είναι να «διαγράψεις» το συγκεκριμένο πρατήριο.
 

Οι ταινίες ασφαλείας λένε πολλά, εμπιστεύσου δοκιμασμένα πρατήρια

Μπορεί η επιλογή ενός πρατηρίου να είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορεί να σε βοηθήσουν. Αρχικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να τσεκάρεις όταν επισκέπτεσαι ένα βενζινάδικό είναι εάν οι αντλίες στο πλάι έχουν τις ταινίες ελέγχου, αφού είναι ένα σημαντικό σημάδι για να καταλάβεις την «φιλοσοφία» του ιδιοκτήτη. Αν είναι στη θέση του, τότε οι πιθανότητες το καύσιμο να είναι νοθευμένο ή οι αντλίες πειραγμένες μειώνονται αρκετά, αν όμως λείπουν, φαίνονται παραβιασμένες ή ξανακολλημένες τόσο κάτι μυρίζει και σίγουρα δεν είναι οι αναθυμιάσεις της βενζίνης.

Επίσης πολύ καλή φήμη έχουν τα καθαρά εταιρικά πρατήρια καυσίμου, μιας και οι εταιρείες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βρεθούν μπλεγμένες σε συνωμοσίες νοθείας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ιδιωτικά βενζινάδικα που σέβονται τον πελάτη και τη τσέπη του. Ιδανικά για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο είναι αφού «δοκιμάσεις» κάποια πρατήρια, να επιλέξεις 2-3 που θα σου εμπνέουν εμπιστοσύνη και να ανεφοδιάζεις το όχημα σου μόνο από εκεί.